Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POL POZICIJA ZA HORHEA MARTINA U LE MANU pred Veliku nagradu Francuske u Moto GP-iju (VIDEO)

11.05.2024. 14:21 16:03
Piše:
Izvor: Moto GP

Vozač Pramak Dukatija Horhe Martin osvojio je pol poziciju za Veliku nagradu Francuske, petu trku sezone Moto GP šampionata.

Španac, koji je klasa za sebe od početka vikenda u Le Manu, do najbolje startne pozicije došao rekordnim krugom od 1:29.919 minuta, uprkos padu u finišu kvalifikacija.

 

Najbliži Martinu bio je branilac titule Frančesko Banjaja, koji je imao nešto manje od dve desetinke zaostatka, a takođe je kvalifikacije završio u šljunku. Njima dvojici će se u prvom redu pridružiti Maverik Vinjales na Apriliji, koji je bio dve desetinke dalje.

Pored padova u finišu i neverovatnog Martinovog kruga, kvalifikacije je obeležila i rana eliminacija osmostrukog svetskog šampiona Marka Markesa. Vozač Gresinija će na obe trke ovog vikenda biti 13. na startu.

Martin je u kvalifikacijama nastavio tamo gde je stao u treninzima i samo je pomerao granicu, pa je tako postao prvi čovek koji je u Le Manu vozio brži krug od jednog i po minuta. Ipak, vozač Pramaka je izleteo sa staze u samom finišu kvalifikacija, da bi se isto potom desilo i sa Banjajom, koji je jedini imao šansu da ga ugrozi. Nisu njih dvojica bili jedini koji su završili pored staze u tim trenucima, već je isti slučaj bio i sa drugim vozačem Aprilije Alešom Espargarom i Džekom Milerom iz KTM rejsinga.

Pošto su žute zastavice uklonjene, samo dvojica vozača su uspela da završe svoje brze krugove pre isteka vremena, a to su bili Fabio di Đanantonio i Marko Beceki iz VR46 tima. Diđa je bio četvrti, pratio ga je prošlogodišnji pobednik, ispred Aleša, dok je sedmi bio vozač Gas Gasa Pedro Akosta. Najbolju desetoricu kompletirali su Fabio Kvartararo, Franko Morbideli i Enea Bastijanini, kojeg je kvar menjača onemogućio da dođe do boljeg plasmana.

Što se tiče Markesa, on će startovati kao 13, iza Milera i Migela Oliveire, koji ga je pretekao u samom finišu prvog dela kvalifikacija i prošao dalje. Vozač Gresinija je pratio Bastijaninija u prvom delu kvalifikacija, Bestija je prošao dalje, dok je Španca koštalo izletanje Žoana Zarka pred sam finiš.

Vozač Fantika Aron Kanet startovaće sa pol pozicije na Velikoj nagradi Francuske, petoj trci sezone Moto2 kategoriji.  Španac, koji je pred dve nedelje u Heresu zadobio prelom članka, zbog čega su mu potrebne štake da bi došao do svog motocikla, u Le Manu je upisao 10. pol poziciju u karijeri u vremenu od 1:35.037 minuta. Kvalifikacije, ipak, nisu prošle bez problema za Kaneta, pošto je imao pad u finišu, ali niko nije uspeo da ga ugrozi. Drugo mesto zauzeo je Džo Roberts iz Amerikan rejsinga, koji je imao 136 hiljaditinki zaostatka, dok je treće vreme imao vozač MT helmetsa Serhio Garsija.

Vozač Aspara David Alonso došao je do treće pol pozicije zaredom, pošto je bio najbrži u kvalifikacijama pred Veliku nagradu Francuske, treću trku sezone Moto3 kategoriji. Mladi Kolumbijac, koji do trke u Ostinu nijednom nije startovao sa pol pozicije, do treće u karijeri je stigao rekordnim krugom za najslabiju kategoriju u vremenu od 1:40.114 minuta. Alonso je pol osvojio sa 11 hiljaditinki prednosti u odnosu na Danijela Olgada iz Teh3 tima, dok je treći bio Hose Antonio Rueda koji brani boje Red Bul KTM Ajo tima. Rueda je bio tri desetinke iza Alonsa.

Trka u Moto3 kategoriji na programu je u nedelju od 11 časova, u Moto 2 od 12.15, a u Moto GP-iju od 14 časova.

(Dnevnik/Sport klub)

Autor:
Pošaljite komentar
(Foto, VIDEO) BILO JE PADANJA, MOTO GP U HEREZU: Frančesko Banjaja pobedio na trci za Veliku nagradu Španije

(Foto, VIDEO) BILO JE PADANJA, MOTO GP U HEREZU: Frančesko Banjaja pobedio na trci za Veliku nagradu Španije

28.04.2024. 16:25 16:33