Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kuglaški klub Slavija iz Kovačice na stazama uspeha

15.11.2018. 20:23 20:28
Piše:
Izvor: Želimir Hrješik   Foto: KK Slavia Kovačica

Kuglaški klub Slavija iz Kovačice 1. decembra proslaviće vredan jubilej – 85 godina postojanja, mada kuglanje u ovoj južnobanatskoj varošici ima nešto dužu tradiciju, jer je priručna kuglana u jednoj kafani napravljena 1928. godine, gde su se priređivala takmičenja, a klub je osnovan pet godina kasnije od strane 12 tadašnjih kuglaša.

Predsednik Slavije  Želimir Hrješik predočava da kuglanje među ovdašnjim Slovacima nije bio tradionalan sport, ali je masovno privukao veliki broj ljudi, pa se ekipa uključila u takmičenja na području Dunavske banovine, gde je postojalo 12 ekipa. Tada se kuglalo na drvenim stazama, a 1957. godine je na mestu sadašnje robne kuće napravljena prva asfaltirana kuglana, u kojoj se okupljalo oko stotinu aktivnih kuglaša i rekreativaca, pa se ubrzo kuglanje od 1964. godine u okviru radničko sportskih igara ustalilo i zastupljeno je već 54 godine.

Na takmičarskom planu prva ekipa Slavie do 1973. godine se takmičila u Vojvođanskoj i Drugoj srpskoj ligi, a u to vreme je sa idejom o gradnji sportskog centra u Kovačici napravljen i objekat sadašnje kuglane, koji je otvoren 1.decembra 1975.

- U to vreme u Kovačici je bila prva modernizovana četvorstazna automatska kuglana na betonsko-plastičnoj izlivenoj podlozi u tadašnjoj Jugoslaviji. U to vreme svi turniri Kuglaškog saveza Jugoslavije održavani su na kovačičkoj kuglani, dok nekoliko godina kasnije nisu počele da se grade istovetne u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Najveće domete ostvarile su od 1981- do 1983. godine naše tri kuglašice Ana Valovec (sada Husar), Ana Poljak (sada Kuharik) i Jelena Tomovski (sada Gvozdenović), koje su bile članice reprezentacije Jugoslavije, koja je tada osvojila dve srebrne i bronzanu medalju na svetskim prvenstvima. Husar i Kuharik su još uvek aktivne u ženskoj ekipi, a Gvozdenović u ekipi Novi Sad 1932  – kaže Hrješik.

Posle toga najveći uspeh ekipe Slavije je plasman muške seniorske ekipe 2015. godine u Prvu ligu Srbije – grupa Vojvodina, odnosno u Drugu ligu i od tada se igra u tom rangu. U sastavu muške ekipe su: Zoran Milosavljević, Dušan Prodanov, Željko Toman, Miroslav hrček, Pavel Bireš, Tomaš Siroma, Jaroslav Strakušek, Martin Suhanek, Vladimir Lukač i Luka Mušović.  

U istom rangu takmičenja je i ženska ekipa koja u prethodnom periodu jedno vreme nije postojala, ali je ponovo okupljena 2013. godine i sada dobro funkcioniše, ali Hrješik ukazuje da je u ženskom kuglanju konkurencija slabija. U ekipi su nekadašnje reprezentativke Ana Husar i Ana Kuharik, a čine je spoj iskusnih i mlađih igračica, pa su tako uz iskusnu prvotimku Evu Černoš i njene unuke, kadetkinje Alenka i Ivanka Marko i Tamara Milosavljević, a tu su još Eva Sahter, Milica Sretenović i Andrea Petrak. Svakako je zanimljivo da je u ulozi licenciranog trenra za seniorsku mušku i žensku ekipu Zita Tokai.  

U svim uzrastima, od najmlađih do seniora i veterana, u kovačičkom klubu se okuplja oko 90 kuglaša i kuglašice. Uslovi za rad su sada sasvim solidni zahvaljujući donatoru, firmi PVC Stolarija Okno iz Kovačice, koja je klubu poklonila najmodernije kuglaške staze vredne 15.000 evra. Prema rečima Hrješika, Kovačica je među poslednjima dobila najsavremenije kuglaške staze sa plastičnom podlogom, koje su sada i obavezne za takmičenje u sadašnjem rangu.

- Dok nismo dobili najsavremeniju kuglanu kakva se zahteva, mi smo jednu sezonu morali da igramo utakmice u Padini. Za sledeću godinu planiramo da modernizujermo i automate, kao i pultove za kuglanje tako da će naša kuglana biti jedna od boljih u Srbiji. U našem objektu imamo solidne prostorije, koje su zahvaljujući opštini Kovačica dodeljene na korišćenje kuglaškom i fudbalskom klubu, s tim što između dva kluba postignut dogovor da je upravljanje prepušteno kuglaškom, koji drži kafanu, čiji prihod doprinosi finansiranju, a prvenstveno finansijsku podršku imamo iz lokalne samouprave opštine Kovačica, posredstvom Sportskog saveza, kojom pokrivamo preko 90 posto naših potreba – naglašava predsednik KK Slavija Želimir Hrješik.

U kovačičkom klubu ističu da kuglaški sport ima sasvim izvesnu budućnost u ovoj sredini, jer vredno treniraju članovi mlađeg uzrasta od kojih se očekuje da stasaju u vrsne igrače. Hrješik dodaje da tome doprinosi i rivalstvo klubova iz opštine, iz Kovačice, Debeljače i Padine, koji raspolažu savremenim kuglanama, a među njima najbolje se trenutno kotira Slavija iz Kovačice.

        M. Mitrović     

  Projekat “Kovačica danas“ realizovala je „Panonija media“ u saradnji sa „Dnevnikom“. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.

Autor:
Pošaljite komentar
Kovačica: Boje Malezije u prestonici naive

Kovačica: Boje Malezije u prestonici naive

06.11.2018. 11:02 11:04
Dom zdravlja Kovačica izbegao kolaps

Dom zdravlja Kovačica izbegao kolaps

05.11.2018. 12:28 16:19
Predsednik opštine Kovačica Milan Garašević: Jaka energija južnog Banata

Predsednik opštine Kovačica Milan Garašević: Jaka energija južnog Banata

13.10.2018. 16:23 16:33