Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

F1: Hamiltonu prva pobeda u sezoni na VN Azerbejdžana

29.04.2018. 16:21 17:22
Piše:
Izvor: FoNet

Britanski vozač Luis Hamilton pobednik je Velika nagrade Azerbejdžana u kojoj je Valteri Botas izgubio pobedu nakon pucanja gume dva kruga pre kraja, a dva vozača Red Bula su odustala nakon međusobnog sudara.

U neverovatnoj završnici trke Botas je vodio ispred Fetela uoči povlačenja sigurnosnog automobila, a Fetel je pokušao kasno kočiti u prvoj krivini i pao na četvrto mesto kada ga je kasnije prošao i Perez u Fors Indiji i završio na postolju.

Botas je izgledao kao sigurni pobednik dok mu nije pukla zadnja guma pa je Hamilton Mercedesu doneo prvu pobedu u sezoni i svoju prvu od Oustina 2017.

Raikonen je završio drugi nakon sudara s Okonom u prvom krugu koji je nakon toga odustao, a Perez je osvojio prvo postolje za Fors Indiju od VN Evrope 2016. u Bakuu.

Hamilton je nakon povlačenja sigurnosnog automobila bio treći iza Botasa i Fetela, ali nakon što je Nemac izleteo u prvoj krivini pokušavajući prestići Botasa i nakon što je Botasu pukla guma Hamilton je preuzeo vođstvo i Mercedesu doneo prvu pobedu ove sezone.

Hamilton bio uporan i pobedio

“Bila je to vrlo emotivna trka, da budem iskren,” rekao je Hamilton nakon trke.

“Valteri je odradio tako fantastičan posao i zaista je zaslužio pobediti, a i Sebastijan je odradio super posao.”

“Čini se pomalo čudno biti ovde na vrhu postolja, ali moram to uzeti. Nisam se predavao, nastavio sam pritiskati, ali bila je to neuredna trka za mene.”

Mercedesov direktor Niki Lauda bio je zadovoljan zbog prve pobede u sezoni, ali i ljut što redari nisu očistili stazu kako treba.

“Bilo je i dobro i loše,” rekao je Lauda za Skaj Sports F1.

“Zašto nisu očistili stazu kako treba? Bilo je tako puno vremena da to učine.”

“Bila je to katastrofa za Botasa, a za Luisa je ispalo jako dobro.”

“Botas je sve odradio savršeno. Mogao je s lakoćom pobediti. Ali svejedno, Luis je isto odradio dobar posao i hvala Bogu da smo pobedili na ovoj trci.”

Mercedes je nakon prve pobede u sezoni izgubio vođstvo u poretku konstruktora od Ferarija za četiri boda.

Finac razočaran ali gleda napred...

Valteri Botas kaže da nije vidio krhotine na stazi koje su mu probušile zadnju levu gumu dok je vodio na VN Azerbejdžana, a da bi mu pet litara piva moglo pomoći da prevlada razočaranje.

On je vodio u trci nakon što je od vodećih vozača ostao najduže na stazi i bio nagrađen što je svoje jedino zaustavljanje mogao obaviti u uskovima sejfti kara koji je izašao zbog sudara Red Bulovih vozača.

Finac je vodio u utrci i uspio se odvojiti od Hamiltona nakon što je Fetel prekasno kočio u prvoj krivini i pao na četvrto mesto. Činilo se da će Botas doneti Mercedesu prvu pobedu ove sezone, prvu od VN Abu Dabija 2017. koju je takođe ostvario Botas, ali Finac je morao odustati zbog eksplozije gume.

“Ovo je bilo zaista nesretno,” rekao je Botas. Mislim da je ova staza teška, ulične staze uopšte imaju puno sudara i uvek će biti problem, ovoga puta ja sam bio nesretan. Ni u jednom trenutku nisam imao pojma da sam prešao preko neke krhotine, ne mogu reći više od toga.”

“U poslednjih nekoliko trka bili smo prilično blizu pobede, dobra stvar za nas kao ekipu je što je Luis pobedio, dobri bodovi, ali za mene… da… pokušaću ponovno za dve nedelje.”

Kad su ga novinari pitali kako će se nositi s velikim razočaranjem zbog odustajanja s vodeće pozicije nekoliko krugova prije kraja, Botas je rekao da će pokušati s pivom.

“Možda će mi pomoći pet litara piva. Preživeću, naravno da je uvek potrebno nadvladati teškoće, to je deo ovoga iako je u ovom trenutku jako bolno.”

Rezultati VN Azerbejdžana

1.     Luis Hamilton  Mercedes  51     1:43:44.291      

2.     Kimi Raikonen  Ferrari    51     1:43:46.751       2.460

3.     Serhio Perez    Fors Indija/Mercedes       51     1:43:48.315       4.024

4.     Sebastijan Fetel      Ferari     51     1:43:49.620       5.329

5.     Karlos Sainz    Renault    51     1:43:51.806       7.515

Autor:
Pošaljite komentar