Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BICIKLISTI IZ CELOG SVETA STIŽU U NOVI SAD! Trka Gran Fondo spaja sport, turizam i privredu i VODI TAKMIČARE KROZ NAJLEPŠE PEJZAŽE FRUŠKE GORE

09.04.2024. 17:29 17:50
Piše:
Izvor: Luka Vukša

Biciklistička trka Gran Fondo Novi Sad prvi put će biti organizovana u Srbiji 16. juna, kada će se Srpska Atina pridružiti svetskim metropolama u kojima se svim ljubiteljima ovog sporta godinama priređuje ova manifestacija.

Start trke, koja je inače deo prestižne Svetske biciklističke federacije (UCI) koje se organizuju širom sveta, je u 10 časova ispred zgrade Pokrajinske vlade, a ruta će od centra grada takmičare voditi uz Dunav, sve do Fruške gore i nazad. Osim Gran Fondo trke koja je dugačka 100 km sa usponom i do 1.500 metara, biće organizovana i Medio fondo trka od 77 km na kojoj će takmičari dvotočkašima savladavati uspon od 1.200 metra.

Organizatori tvrde da je već prijavljeno više od 500 učesnika, a da očekuju minimum još toliko, jer je odziv za sada veliki.

– Vrlo je značajno to što se prvi put organizuje Gran Fondo, pogotovo za razvoj biciklizma u Srbiji. Što se tiče turističkog aspekta manifestacija je značajna jer dolazi veliki broj stranaca u naš grad. Trudimo se da Novi Sad, Frušku goru i sve predele kroz koje prolazi naša trka predstavimo u što lepšem i boljem svetlu i da se svi ti inostrani vozači opet vrate kod nas – kaže za „Dnevnik” organizator manifestacije Ivan Arpaš i dodaje da ruta trke prati prelepe pejzaže Fruške Gore i Novog Sada, te da ova manifestacija spaja sport, privredu i turizam.

Odabrali smo najbolje puteve, napravili smo lepu rutu i povezali Novi Sad i Frušku goru, na kojoj se nalazi više od 15 manastira, ali i dobra gastronomska ponuda i dosta vinarija, kojima se ponosimo (Ivan Arpaš)   

Trke su kvalifikacione za Gran Fondo Svetsko prvenstvo koje će biti održano u Danskoj krajem leta. Manifestacija je namenjena nekadašnjim profesionalnim biciklistima, mastersima, amaterima, ali i svim rekreativcima koji vole biciklizam. Svi zainteresovani već sada mogu da se prijave putem zvaničnog sajta, a prijave su otvorene sve do pred sam početak takmičenja.

Prema rečima organizatora Ivana Arpaša, jedan od ciljeva manifestacije je da se biciklizam popularizuje u javnosti, ali i da se predstave svi klubovi u Srbiji, kao i podsticanje samog sporta na dva točka.

– Ovako velika trka nikada do sada nije održavana. Dolaze nam strani ambasadori kao što je Ivan Baso. On je dvaput osvojio jednu od najprestižnijih biciklističkih trka u svetu „Điro di Italia”. On će razgovarati sa našim vozačima iz Srbije, trenerima, selektorima reprezentacije, daće neke smernice u kom pravcu da idemo. Kroz edukativnu nastavu ćemo napraviti dalji plan rada našeg saveza. Dolaze nam timovi iz Slovenije, Italije, Turske, Japana i drugih zemalja iz regiona i celog sveta – tvrdi Arpaš. – Imamo veliku podršku Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada. Dobijamo podršku i na republičkom nivou, tako da su sve bitne institucije prepoznale našu trku kao jednu od značajnijih sportskih manifestacijama u 2024. godini.

Manifestaciji Gran fondo, inače, prethodi i Školsko prvenstvo Novog Sada „Biciklizam u škole” koje će biti organizovano dan ranije. Na prvenstvu će, prema rečima Ivana Arpaša, učestvovati sve osnovne škole iz Novog Sada. Osnovnoškolce na takmičenju očekuju nagrade, diplome, poligon spretnosti, a imaće priliku i da saznaju kako da na što bezbedniji način biciklom stiglu od kuće do škole. Biciklističku trku Gran Fondo Novi Sad organizuju Vojvođanska asocijacija biciklističkih klubova i Tur de Fruška.

V. Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar
MIROVIĆ: Srbija prvi put domaćin EVROPSKE BICIKLISTIČKE TRKE – UCI Gran fondo

MIROVIĆ: Srbija prvi put domaćin EVROPSKE BICIKLISTIČKE TRKE – UCI Gran fondo

22.01.2024. 13:43 13:46
Tur de Fruška: Od 20. do 22. maja Vrdnik centar biciklizma i sporta

Tur de Fruška: Od 20. do 22. maja Vrdnik centar biciklizma i sporta

12.05.2022. 13:22 13:24
Tur de Fruška za svačiji ukus

Tur de Fruška za svačiji ukus

28.12.2021. 16:43 16:47