Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ambijent i masovnost za bolje sutra u vojvođanskom futsalu

20.09.2021. 16:00 16:05
Piše:
Izvor: Boris Pravilović/Privatna arhiva

NOVI SAD: Futsal liga Vojvodine (FLV) počinje sledećeg vikenda, a jedino novo ime jeste Ful fil iz Subotice.

Takmičenje će se sprovesti u dve grupe, sever i jug, od po šest klubova. Ligama FLV i Omladinskom rukovodiće Boris Pravilović.

Zanimljivo je to da je to prvi komesar koji po vokaciji nije iz fudbala, što i jeste tendencija da sva službena lica, igrači i treneri budu iz futsala. Pravilović je sportski staž započeo kao sekretar KMF Leteći Holanđanin iz Vrbasa, bio je sekretar futsal komisije FSV u dva mandata, a kao delegat stigao je i do Prve lige.

– Polako se stvari sređuju u futsalu i dolaze na svoje mesto. Krenulo je sve od FSS, odnosno presudnu ulogu za poboljšanje uslova u fitsalu pripadaju koordinatoru Bojanu Pavićeviću, čijim dolaskom mnogo toga se promenilo na bolje i naš sport se sada gleda drugačijim očima. Korona je umnogome uticala da ne bude rapidnijeg pomaka – rekao je Pravilović.

Vojvodina je nekada imala najviše registrovanih futsal klubova.

– Nažalost, u poslednje skoro dve decenije čak 18 klubova se ugasilo. Srećom ponovo su počeli da se osnivaju novi klubovi. U skladu sa svojom finansijskom mogućnošću FSV pomaže futsal klubove novčano, opremom i finansijski. Situacija nije ni malo laka, ali se nadamo da će dobri rezultati naših reprezentacija biti novi zamajac za popularizaciju i bitisanje klubova. KMF Novi Sad je sjajan primer kako spoj sporta i privrede može doprineti rezultatu.

Protekle sezone Omladinska futsal liga Vojvodine bila je najbrojnija u Srbiji.

– Ove godine region Zapad nas je pretekao, čak imaju pet novih klubova, Niš će imati dve lige. Akcenat smo stavili na Omladinsku ligu, zato smo uveli da dečaci mogu paralelno da igraju fudbal i futsal. Rad sa mlađim kategorijama jedino futsal može da podigne na viši nivo. Uslovili smo seniorske klubove da moraju da imaju omaldinsku selekciju. Moj zadatak je da, pored vođenja takmičenja, uz kolegu Predraga Beljevića i u saradnji sa predsednikom komisije FSV Željkom Malinićem, generalnim sekretarom FSV Miodragom Cvijićem i referentom za futsal Nikolom Tomičićem, napravimo ambijent da što više omasovimo futsal u Pokrajini, kako bismo imali još dve lige.  


Liga počinje 24. septembra

U Futsal ligi Vojvodine u Grupi A (sever) takmičiće se: Žak junior Sombor, Leteći Bajmočani, Ful fil Subotica,  Leteći Holanđanin Vrbas, Spartak Subotica i Hajduk Kula, a u grupi B (jug) Forum Vršac, Indians 2013 Inđija, Tango Novi Sad, Kraljevićevo Kačarevo, Kikinda i Fortuna Futog. U prvom kolu (24–27. septembar) sastaće se: Žak junior – Ful Fil, L. Holanđanin – Hajduk, Spartak – L. Bajmočani, Indians 2013 – Kikinda, Kraljevićevo – Forum, Fortuna – Tango.


U ovoj sezoni takmičiće se 17 klubova, uzrasta od 15 do 18 godina, s tim da će klubovi moći da koriste po dva igrača 2002. godište.

– Novina je da će prvaci regiona Vojvodina, Beograd, Istok i Zapad, igraće međusobno od polufinala za prvaka Srbije, što smo prošle godine samo to mi imali na teritoriji Pokrajine. Javila se želja da se pokrene eksperimentalno kadetska liga.

FSV pokrenuo je opsežnu akciju uvođenja informacionog sistema Komet. Sada će se u Vojvodini pored fudbala, on koristiti u ženskom fudbalu i futsalu, što je karakteristično samo za prvi rang takmičenja na državnom nivou.

– Velika odgovornost biće na klubovima i službenim licima, međutim, nadamo se da se to brzo implementirati, jer će s Kometom biti znatno olakšan rad – smatra Pravilović.

J. Galić

Autor:
Pošaljite komentar
FIFA futsal SP: Srbija dva puta vodila, Argentina slavila

FIFA futsal SP: Srbija dva puta vodila, Argentina slavila

17.09.2021. 21:18 21:20