Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Magliću otvoren Spomen park, otkrivena bista i Ulica sa imenom Žarka Petrovića (foto)

24.12.2019. 15:46 21:29
Piše:
Izvor: F. Bakić/U Magliću otvoren Spomen park, otkrivena bista i Ulica sa imenom Žarka Petrovića

Izreka kaže da nas istinski heroji nikada ne napuste, nego su uvek tu da nam, kao svetionik, obasjaju put i pokažu pravu stazu do uspeha.

Iako je Žarko Petrović, jedan od najboljih odbojkaša planete svog vremena, ovaj svet prerano napustio, sećanje na njega živi kroz njegovu porodicu, prijatelje, saigrače, sportske rezultate, a njegov Maglić učinio je napor da mu posveti spomen park, otkrije bistu i imenuje ulicu kao večiti trag sećanja na velikana.

Već 12 godina Žarko Petrović nije s nama, njegov klub Vojvodina NS seme baštini sećanje na jednog od svojih najvećih igrača memorijalnim turnirom, a ono što je danas upriličeno u Magliću ostaće mlađim generacijama tog mesta u znak sećanja na velikog Žareta.

Gotovo su svi iz Žaretovog odbojkaškog vremena bili tu, njegovi saigrači koje je predvodio do prve olimpijske medalje za našu zemlju na Igrama u Atlanti 1996. godine, Vladimir Batez, Slobodan Boškan, Đorđe Đurić, Andrija Gerić, Željko Tanasković i selektor Zoran Gajić. Bio je tu predsednik CEV Aleksandar Boričić, nekadašnji sekretar OSS Slobodan Milošević, te igrači Veljko Petković, Edin Škorić i članovi uprave, stručnog štaba i ekipe Vojvodine, te sportski radnici iz Pokrajine.


Predsednik OSS Zoran Gajić: Istinski velikan

Imao je predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić sreću da trenira Žarka Petrovića još u juniorskim danima, te posle u Vojvodini, reprezentaciji i grčkom Arisu, a seća se Žareta kao pravog velikana.

- Veličina Žarka Petrovića ogleda se u tome koliko je bivših igrača, građana Maglića i svih nas okupilo, to ne može svako. Kad pomislim na njega, setim se njegove sportske svestranosti, nije se znalo da li je talentovaniji odbojkaš, košarkaš ili fudbaler, što je tada svima bilo zaprepšćenje, s obzirom na njegovu visinu. Bio je odan prijateljima i ekipi, u svakom timu je bio omiljen, u reprezentaciji, Vojvodini, Arisu. Oko njega u se svi skupljali, a pre i posle pojave Žarka Petrovića ništa nije bilo isto u sferi medija. Skrenuo je pažnju na naš sport, ne samo stručnjacima, već i običnim ljudima, a postali smo prepoznatljivi kasnije širom Evrope i sveta – rekao je Gajić.

Udruženi poduhvat lokala i Pokrajine

Sve što je do sada urađeno je zajednički poduhvat Opštine Bački Petrovac i Sekretrijata za sport i omladinu AP Vojvodine. Bački Petrovac je dao tri, a Pokrajina četiri i po miliona dinara do sada, a gotovo 30 miliona dinara iznosiće kompletan projekat spomen parka sa svim sadržajima.

U planu je da se napravi i odbojkaški teren na otvorenom, pored biste Žarka Petrovića.


- Hvala svima koji su došli i što smo se okupili za našeg Žareta. Posebno se zahvaljujem predsedniku Opštine Bački Petrovac Srđanu Simiću koji je inicirao ovaj projekat, a da se ovo sve uradi isfinansirali su lokalna samouprava i Pokrajinska vlada – rekao je pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, a nekada odbojkaški reprezentativac i cimer Žarka Petrovića na OI 1996. godine. – Ovo je naš dug prema Žaretu, prema njegovom delu, a to je samo delić onoga što je on uradio za nas, za odbojku i sport u Srbiji. Bio je naš idol, uzor mladima, pored njega smo učili i sazrevali i vinuli se do neslućenih visina i prve olimpijske medalje za našu odbojku. Vrhunski saigrači se nikada ne zaboravljaju, uvek su s nama, u mislima i srcima, iako nas napuste i odu na drugi svet. Žare je i danas tu, sa svojim medaljama i uspesima i srcem u kom je bilo mesta za sve. Bio mi je idol i saigrač, igrački i odbojkaški svetionik puta ka uspeu. Draga Vido i Sonja, treba da budete ponosni na to kakvog ste supruga i oca imale. Nastavićemo da čuvamo njegov lik i delo koji treja u našim srcima.

Predsednik Opštine Bački Petrovac Srđan Simić, uz Vladimira Bateza, jedan je od najzaslužnijih za spomen park i bistu Žaretu Petroviću, od ideje do realizacije.

- Ovo je veliki dan, ne samo za Maglić, nego i za Opštinu Bački Petorvac, za domaću i svetsku odbojku. Naš Žare se vratio u Maglić. Još 2016. godine smo dobili ideju da ovaj prostor dobije kulturno- sportski karakter, a kako bolje nego da bude spomen park našeg velikog odbojkaša i sugrađanina Žarka Petrovića. Hvala Pokrajini koja je podržala našu ideju i učestvovala u njenoj realizaciji. Žare nam je bio idol, a na ovaj način mu se odužujemo. Čitav odbojkaški svet smo doveli u Malić, a ovaj park i bista će ostati svim budućim generacijama Maglića – rekao je Simić.

Hor učenika OŠ “Žarko Zrenjanin” iz Maglića otpevao je himnu mesta, a Žaretovi omiljeni tamburaši iz Silbaša izveli su dve omiljene pesme odbojkaškog velikana “Zavejan je put za salaš moj” i “Ja sam rođen tamo na salašu”.

Evociranje uspomena na Žarka Petrovića nastavljeno je na druženju upriličenom u prostorijama Mesne zajednice Maglić.

M. Ristić

Autor:
Pošaljite komentar