Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Italiji i Bugarskoj počinje Svetsko prvenstvo za odbojkaše

09.09.2018. 11:56 11:58
Piše:
Izvor: EFE/Stanislaw Rozpedzik

Italija i Bugarska biće domaćini Svetskog šampionata za odbojkaše koje počinje danas i trajaće do 30. septembra.

Domaćini će svoje mečeve odigrati danas, Italija s Japanom, a Bugarska s Finskom (obe utakmice od 19.30), dok će ostali susreti prvog kola takmičenja po grupama biti na programu u sredu 12. septembra.

Igraće se u Firenci, Bariju, Asađu, Bolonji u Italiji, te Varni, Sofiji i Ruseu u Bugarskoj, dok će finalni turnir biti održan u Torinu, a premijeri meč će Italijani odigrati u rimskoj hali „Foro italiko“.

Na predstojećem Svetskom šampionatu titulu brane Poljaci koji su na svom terenu osvojili zlato pre četiri godine. Uz domaćina Italiju, najveće šanse za vrh pobedničkog postolja imaju Rusi koji su ranije ove godine dominantno osvojili premijerno izdanje Lige nacija.

Pomalo iznenađujuće, Francuzi su slabije kotirani, pre svega zbog povrede najboljeg igrača Ervina Engapeta, mada se očekuje da bude sa ekipom, pa i da zaigra ako to bude potrebno u drugoj fazi šampionata.

Kao i ranije, kada se Italijani nešto pitaju oko organizacije planetarnog šampionata, sistem takmičenja je izmenjen u odnosu na prethodno. Učestvuju 24 reprezentacije, podeljene u četiri grupe, a najbolje četiri iz grupa će ostvariti plasman u drugu fazu. Prenose se broj pobeda i osvojeni bodovi, a u treću fazu prolaze pobednici novoformiranih grupa, kao i dve najbolje drugoplasirane. Uslediće sistem kao na Ligi nacija, tačnije finalni turnir gde će biti napravljene dve grupe po tri reprezentacije, a posle igre svako sa svakim, najboljih dvoje iz obe grupe će se unakrsno sastati u polufinale. Tako da će, šampion sveta, kao i treće plasirani za 20 dana morati da odigraju 13 utakmica!

S obzirom na to saznanje, kao najbitnija stvar nameće se broj raspoloživih igrača svih reprezentacija i gotovo je sigurno da će ekipa sa najviše kvalitetnih pojedinaca imati najveće šanse. Još kada je obavljen žreb, C grupa je ponela ime „Grupa smrti“ gde će o najvišem plasmanu odlučivati Rusija, SAD i Srbija, dok je nešto „lakša“ B grupa sa Brazilom, Francuskom i Kanadaom. Najveća enigma je zapravo D grupa, gde su domaćini Bugari, ali lako može da se desi da će Poljaci ili Iranci ostvariti sve pobede u grupi. Nominalno najslabija grupa je A, slučajno su tamo domaćini Italijani, a najveći takmaci su im Belgija i Slovenija.

Reprezentacija Srbije, posle dobrih igara i plasmana na finalni turnir Lige nacija, ima dobre šanse da daleko dogura, a posebno su tome doprinela izdanja u pripremnim utakmicama s Francuzima. Ipak, naš selektor Nikola Grbić veruje da nam šanse variraju od neprolaska u drugu fazu, pa do plasmana na finalni turnir i osvajnja prvog mesta. „Orlovi“ će premijerni meč igrati sa Amerikancima i taj susret može da bude odlučujući za kasniji rasplet jer svaka pobeda i bod u prvoj fazi imaće ogromnu važnost kasnije. Za sada, svi naši igrači su spremni i zdravi, a to je prvi preduslov za visoke domete do kojih će, nadamo se, doći.

M. Ristić

 

Rusi

prvi favoriti

Kao i pred svako veliko takmičenje, svetski bukmejkeri izneli su svoja predviđanja o konačnom plasmanu. Najveće šanse da osvoji zlatnu medalju daju se Rusima (kvota 4), a prate ih domaćin Italija sa koeficijentom 5, SAD sa 6, Brazil 7, Francuska 8, Poljska 15. Srbija je sedmi favorit sa kvotom 17.

Slede Iran sa 25, Kanada 30, Belgija 35, Bugarska 40, Argentina 50, Slovenija 75, Holandija 100, Australija 200, Japan 300, Finska i Kina 400, Egipat 800 i na začelju je Kuba sa kvotom 1.000.

 

A grupa

Argentina

Belgija

Dominikanska R.

Itlija

Japan

Slovenija

B grupa

Brazil

Kanada

Kina

Egipat

Francuska

Holandija

C grupa

Srbija

Australija

SAD

Kamerun

Rusija

Tunis

D grupa

Bugarska

Kuba

Finska

Iran

Poljska

Portriko

Autor:
Pošaljite komentar