Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Polufinale SP: Srbija bez finala, Brazil za zlato

29.09.2018. 17:34 20:43
Piše:
Izvor: Aleksandar Atanasijević u napadu na blok Fontelesa i Satkampa, foto: FIVB

Odbojkaši Brazila pobedili su Srbiju sa 3:0 u polufinalnom duelu na Svetskom prvenstvu.

Odbojkaši Srbije nisu uspeli da se plasiraju u finale Svetskog prvenstva, poraženi su u polufinalu maksimalnim rezultatom od Brazila. Nastavilo se „prokletstvo“ naše reprezentacije jer je ovo četvrti uzastopni poraz na mondijalu, ali je ponovo izostala snaga i igra koju su naši momci demonstrirali u susretima s Rusijom i Francuskom tokom šampionata. Pritisak je ovoga puta bio jači od Grbićevih izabranika koji će se danas boriti za bronzanu medalju.

U evidentnom grču su počeli utakmicu naši odbojkaši i odmah je to Brazil iskoristio i s dva as servisa Rezendea poveo osetnom razlikom, a na prvi obavezni odmor otišao sa 8:4. Nikako Srbija nije uspevala da uspostavi kontrolu servisa i Brazilci su lagano održavali prednost sve do drugog odmora (16:11), a onda je Ivović odservirao as, pogrešio je dva puta Valas de Souza i serijom 4:0 naš tim se vratio u igru (16:15). Greškom Ivovića su karioke ponovo „pobegle“, ali nas je Podraščanin odmah vratio ponovo na minus jedan. Imao je Brazil kvalitet i bolji servis, pa je reagovao i blok i veoma brzo je prvi set rešio u svoju korist.

Početak drugog seta pripao je Brazilcima koji su ponovo boljim servisom i blokom stekli dva poena viška do obaveznog odmora (8:6). Jedna dobra odbrana Srbije i realizovana kontra preko Atanasijevića donela je izjednačenje i novu nadu da se može do vođstva. Viđena je atomska odbojka, a ma koliko da su se „Orlovi“ trudili, Brazilci su uvek nalazili način da odbiju napade. Pred ulazak u završnicu, proradio je blok Brazila gde se istakao Lukas Satkamp i doneo svom timu veliku prednost (19:15). To je bilo dovoljno da Brazil veoma brzo duplira vođstvo i ostavi Srbiju u teškoj situaciji.

Poeni iz bloka Atanasijevića i Ivovića, te as Kovačevića doneli su uvodn prednost Srbiji (3:0), te podigli atmosferu u našem timu, ali je Brazil s dva bloka vratio egal (5:5). Ponovo su naši momci pravili seriju, rival je stizao, ali je Srbija ipak diktirala tempo. Grešili su Brazilci na servisu, a as Atanasijevića doneo je našem timu prednost (15:12) i kada se mislilo da će „Orlovi“ na odmor s tri poena viška, sevnula je serija Brazilaca od 4:0 i preokret (15:16). Igralo se dugo poen za poen (21:21), a posle promene, sreća je bila saveznik Brazilaca kada je smeč Atanasijevića od mreže otišao u aut za 23:21, a potom je Vilijam izblokirao Ivovića za tri meč lopte. Prvu je anulirao Ivović, ali je drugu iskoristio Satkamp za maksimalnu pobedu i plasman u finale Brazilaca.

M. R.

Srbija – Brazil 0:3 (22:25, 20:25, 22:25)

TORINO: Hala „Pala Alpitur“, gledalaca: 6.700, sudije: Marošek (Poljska), Paskvali (Italija).

SRBIJA: Okolić, Kovačević 14, Katić, Petrić, Krsmanović, Ivović 10, Jovović, Atanasijević 16, Luburić, Majstorović (l), Podraščanin 5, Rosić (l), Lisinac 3, Kostić.

BRAZIL: Rezende 3, Santos, Karbonera, Loh, Arhona 1, V. De Souza 9, Hos (l), Fonteles 8, M. Souza 9, D. Souza 11, Silva, Satkamp 10, Guera 5, Nasimento (l).

Grbić: Medalja bi bila kruna ovog Svetskog prvenstva

Selektor Srbije Nikola Grbić rekao je da je Brazil zasluženo pobedio i plasirao se u finale.

"Sve ovo što su do sada igrali Brazilci nije bilo ni blizu onogo što su odigrali sada. Igrali su 3:2 sa Francuskom, pa su izgubili od Holandije 3:1, pa su gubili 0:2 od Rusije i bili nadomak eliminecije, ali su sada odigrali jednu veoma jaku utakmicu u kojoj su u svim elementima bili bolji od nas. Moji momci nisu odigrali loše, detalji su rešili utakmicu u sva tri seta i kvalitet njihove odbojke je presudio. U prvom setu su već na početku napravili nekoliko asova i stekli prednost koju nismo uspeli da stignemo. U drugom setu smo igrali egal dok nas nisu tri puta za redom izblokirali jedan na jedan. Sve je bilo na njihov kvalitet, nismo mi tu grešili, kao što smo na primer protiv Poljske imali mnogo servis grešaka. Brazilci su stvarno odigrali odličnu utakmicu i zasluženo su pobedili. Nama ostaje da sada izađemo na teren i osvojimo bronzanu medalju, jer bi to bila kruna ovog Svetskog prvenstva koje smo jako dobro odigrali", rekao je Grbić.

Kapiten Nemanja Petrić je rekao da sve počasti idu Brazilu u ovom polufinalu.

"Oni su odigrali odlično, a mi smo u čitavom meču bili nedorečeni. Nisam video ekipu koja je tako dobro primala servis, kao što su to uradili Brazilci u ovom duelu protiv nas. Mi nismo imali servis koji nas je do sada krasio. Zaslužena pobeda Brazila. Ali, ne smemo da pokleknemo zbog ovog poraza, jer nas čeka još jedan važan duel u borbi za bronzanu medalju. Verujem da ćemo smoći snage, jer zaslužujemo da ovo takmičenje završimo s odličjem", kazao je Petrić.

Naš najefikasniji igrač Aleksandar Atanasijević istakao je da je presudila loša igra Srbije u ovom polufinalu.

"Mi smo krivi nismo odigrali onako kako znamo. Posle one dve katastrofalne utakmice protiv Poljske, sada smo odigrali još jednu lošu partiju, ali šta je bilo bilo je. Sada moramo da se usredsredimo na meč za treće mesto i da probamo da osvojimo medalju. Biće to još teža utakmica od ove, ali samo dobrom igrom možemo da dođemo do odličja", kazao je Atanasijević.

Autor:
Pošaljite komentar
SP U ODBOJCI: Srbija protiv Brazila u polufinalu

SP U ODBOJCI: Srbija protiv Brazila u polufinalu

28.09.2018. 22:06 22:13
SP: Srbija u polufinalu uprkos tesnom porazu od Poljske

SP: Srbija u polufinalu uprkos tesnom porazu od Poljske

27.09.2018. 21:08 22:40