Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Odbojkaši Vojvodine uzeli 18. titulu i obezbedili Ligu šampiona

14.04.2021. 13:04 13:09
Piše:
Izvor: Zoran Gajić, predsednik OSSRB, predao pehar kapitenu Vojvodine Stevanu Simiću, foto: Dnevnik (F. Bakić)

Još jednu recku u trofejnoj istoriji dodali su odbojkaši Vojvodine NS seme.

Sezonu su počeli odbranom Superkupa, da bi je završili osvajanjem 18. titule, pete u nizu i obezbeđivanjem grupne faze Lige šampiona. Novosađani su potvrdili da su  najkvalitetniji klub u zemlji, kojem ni jedan rival već pet godina ne može da preotme titulu. Ubedljivo su naš najtrofeniji kolektiv sa šest titula više od Crvene zvezde. Najvredniji pehar ostao je u vitrinama ekipe koja je decenijama unazad sinomim srpske odbojke, a do njega se stiglo posle dosta iscrpljujuće sezone, koju je ponovo u jednom trenutku prekinula epidemija koronavirusa. Vošin put do pehara bio je istkan kvalitetnim radom, dobrom organizacijom, prevazilaženjem prepreka, pa i oscilacijama koje su sada ostale u senci odbrane titule i novim izlaskom na evropsku scenu.

– Mi smo ekipa koja je napravljena tako da odskače kvalitetom u domaćim okvirima– kaže šef stručnog štaba Slobodan Boškan – Ono što je tokom sezone bilo malo problematično je to što smo stvarno kod kuće igrali daleko bolje nego na gostovanjima. Na drugim terenima nismo pružali takve partije, što se videlo u plej–ofu u Kragujevcu protiv Radničkog, pa i s Partizanom u Beogradu. Ne bismo smeli da imamo toliko oscilacija, ali teren je jedini pokazatelj rada i kvaliteta. Odigrali smo dobro u finalnoj seriji, Partizan je pokazao i više od maksikuma, pogotovo na domaćem terenu, ali mi smo zasluženo uzeli titulu.


Žal za punim tribinama

Ostaje žal što se borba za titulu nije odigrala pred navijačima, ali za razliku od prošle sezone kada je prvenstvo prekinuto, sada je bar Vojvodina imala priliku da posao završi na terenu.

– Velika je stvar što je prvenstvo igrano do kraja. Bila je pauza krajem novembra i u decembru, kada je bilo dosta kritično sa brojem zaraženih igrača, ali sem tog prekida, sve je odrađeno. Mislim da je to velika stvar i za nas, odbojku u Srbiji i sve klubove.


Osvajanje prvog mesta pred početak plej–ofa donelo je Vojvodini prednost domaćeg terena u svakoj fazi završne borbe za titulu. Koliko je to bitno pogotovo se videlo u polufinalu s Radničkim, kojem Novosađani nisu mogli ni set da uzmu u Kragujevcu ove sezone. U finalu je i Partizan, možda pomalo neočekivano, stavio crveno–bele na ispit. Slavili su Beograđani u prvom duelu na svom terenu, da bi u drugom, ispostaviće se poslednjem, ipak pali posle uzbudljive završnice u taj–brejku. Bila je to i najvažnija  pobeda Voše ove sezone na strani. 


Nemanja Mašulović najbolji bloker

Prema statistici, Nemanja Mašulović je najbolji bloker Superlige.

U drugoj sezoni u dresu Vojvodine momak iz Gadžinog Hana bio je tokom celog prvenstva jedna od najbitnijih karika u sastavu i uz kapitena Stevana Simića stub odbrane, koja je vešto stajala na put svim rivalima. Mašuloviću ističe ugovor sa trofejnim klubom, a nema sumnje da će klupsko rukovodstvo nastojati da sjajni bloker ostane u Novom Sadu.


– Važno je osvojiti trofej. Možda je trenutno jači utisak kada se to uradi kao što smo mi, u jednoj teškoj, neizvesnoj utakmici u pet setova, ali za dva–tri dana to bude svejedno.

Nekadašnji as velike Vojvodine i donedavno njen sportski direktor, stao je za kormilo ekipe pred poslednju utakmicu u ligaškom delu prvenstva.


I Gavrančić zaslužan 

Boškan je seo na klupu krajem februara, neposredno pred početak plej–ofa.

– Moj prethodnik Siniša Gavrančić je uradio veliki deo posla ove sezone i njemu idu zasluge za trofej. Ja sam imao malo vremena da radim sa igračima, ali sam insistirao na nekim stvarima, koje su meni važne. Sa svakim igračem sam razjasnio koja je njegova uloga i odgovornost, na šta bi svi trebalo da obraćaju pažnju tokom utakmice... Video sam pomake, ali da bi se te stvari promenile potrebno je više vremena i treninga. Zadovoljan sam kako je ekipa reagovala i igrači su dobro prihvatili svaki dogovor – naglasio je Boškan.


– Kada pogledam da sam pre mesec i po dana preuzeo ekipu i da smo pregurali ovaj najvažniji deo, osvajanje titule, ne mogu da ne budem zadovoljan. Po meni je sezona bila uspešna. Ostaje žal za Kupom, jer mislim da smo kvalitetnija ekipa od Radničkog, ali to je malo specifičnije takmičenje, nema puno prilika za popravni i u toj jednoj utakmici oni su se bolje snašli i zasluženo ušli u finale.

Dok je nosio dres Vojvodine osvojio je osam titula, kao sportski direktor tri, a sada je i kao trener podigao najvažniji pehar.

– Lep je osećaj. Sada kada sam uspeo u tome i kao trener, a to je nešto gde si mnogo više uključen u sam rad i na treningu i tokom utakmica, osećaj je još intenzivniji. Uživao sam u ovih mesec i po dana u saradnji sa igračima i zadovoljan sam rezultatom koji smo postigli.

Igrači će sada na  odmor od nekoliko dana, a potom slede razgovori sa njima o produžetku saradnje, kao i početak treninga, jer ih u  sledećoj sezoni čeka grupna faza Lige šampiona.

– Razgovaraćemo sa igračima kojima ističe ugovor, da vidimo kakva su im razmišljanja, da bismo što pre dobili povratnu informaciju i znali kako da se organizujemo. Posle odmora nastavljamo s treninzima, do polovine ili kraja juna, pa onda sledi pauza od nekoliko sedmica, a potom pripreme za sledeću sezonu. Planove ćemo detaljnije praviti u zavisnosti od toga kada vidimo za kada je predviđen početak domaćeg prvenstva i Lige šampiona – kazao je Slobodan Boškan.

Kristina Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
Odbojkaši Vojvodine pobedili Partizan i odbranili titulu

Odbojkaši Vojvodine pobedili Partizan i odbranili titulu

12.04.2021. 19:43 20:10