Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NA PUTU KA RIMU i polufinalu Evropskog prvenstva odbojkašima SRBIJE ISPREČILA SE POLJSKA

13.09.2023. 17:13 17:27
Piše:
Foto: CEV

Odbojkaši Srbije nisu uspeli da se plasiraju u polufinale Evropskog prvenstva u Italiji, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Izraelu, pošto su u Bariju u četvrtfinalu poraženi od Poljske, koju sa klupe vodi naš bivši selektor Nikola Grbić, sa 3:1, ali su skupo "prodali kožu".

Malo je nedostajalo pa da izabranici Igora Kolakovića putuju u Rim, gde će se odigrati borba za odličja na prvenstvu Starog kontinenta. U polufinalu, koje je na programu danas, igraće Poljska i Slovenija, odnosno Italija i Francuska. Finale se igra u subotu. Srbija je u konačnom skoru zauzela šesto mesto, jer Holandija koja ima identičan učinak kao i izabranici Igora Kolakovića ima bolji poen količnik. Srbija je ostvarila 5 pobeda, 2 poraza, osvojila 15 bodova uz set količnik 16:8 i poen količnik 563:543 (1,036), dok je Holandija sa istim učinkom (5, 2, 15, 18:9) i poen količnikom 603:576 (1,046).

Fantastičnu odbojku su prikazali izabranici Igora Kolakovića i Nikole Grbića, a u polufinale je otišla Poljska posle više od 2 časa pravih odbojkaških majstorija na obe strane. Igrala je Srbija hrabro, požrtvovano, ali i strpljivo i kvalitetno. Povela je sa 1:0 i nije se predavala. Evidentno je da je meč odlučio treći set u kome je Srbija imala četiri set lopte, ali je Poljska iskoristila svoju devetu za vođstvo od 2:1. Svi odbojkaši Srbije zaslužuju pohvale, jer su i u ovom meču su dali svoj maksimum i dostojno predstavljali zemlju koja se diči mnogobrojnim odbojkaškim medaljama. Nije alibi, ali Srbija je bila oslabljena, jer nije mogla da računa na Uroša Kovačevića i Srećka Lisinca.

Selektor  Srbije Igor Kolaković istakao je da je to bila sjajna borba s obe strane i da se to naročito videlo u prvom i trećem setu.

– Odigrali smo jedan sjajan meč, s mnogo grešaka, ali i s mnogo dobrih stvari. Nedostajalo nam je, možda, i iskustva u tom trećem setu, imali smo tri servis greške promašene na set loptama, neke zicer situacije, ali sam srećan što su ovi momci pružili dostojan otpor Poljacima, koji su trenutno prvi na svetskoj rang–listi i što smo pokazali da nismo tako daleko od kvaliteta potrebnog da se upustimo u pravu borbu sa njima – kazao je Kolaković.

Sledi još važniji ispit, a to su kvalifikacije za Olimpijske igre u Japanu od 30. septembra do 2. oktobra.

– Utakmica sa Poljskom je pokazala da mi nismo daleko od kvaliteta ekipa s kojima ćemo igrati u Japanu, tu mislim na SAD, Sloveniju i ekipu domaćina. Potrebno nam je da se osvežimo i da uradimo neke stvari, jer su utakmice protiv Italije i Poljske na EP pokazale gde mi treba da budemo mnogo bolji da bi mogli da ih pobeđujemo. U Japan idemo s ovom borbenošću i optimizmom i željom da se u Pariz plasiramo sa tog turnira – dodao je Kolaković.

Srednji bloker Marko Podraščanin osvrnuo se na maratonsku borbu u trećem setu, koja je i prelomila meč.

– Šteta za taj treći set što ga nismo dobili. Imali smo nekoliko kontri, dobru igru i energiju, igrači koji su ušli s klupe dali su svoj doprinos, međutim Poljska je još jednom pokazala zašto je jedna od dve najbolje ekipe na svetu. Ovo je velika škola za nas, znali smo i pred četvrtfinale da će to biti krucijalna utakmica s obzirom protiv kakvog smo tima igrali. Ponavljam šteta, mislim da smo imali otvoren put za Rim. Poraz boli, jer smo znali da nas pobeda vodi u borbu za medalje i da bismo verovatno kući odneli još jedno odličje. Ali, raduje me igra, jer smo iz utakmice u utakmicu igrali sve bolje, a duel sa Poljskom bila je naša najbolja utakmica ovog leta i stvarno su nas nijanse delile od polufinala. Ovo je bila škola i za mlade igrače, kojima trebaju ovakvi mečevi, da igraju za reprezentaciju, da igraju protiv igrača i trenera svetske klase. Nadam se da ćemo još malo podići formu za najvažniji deo koji nas očekuje, a to je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Japanu – istakao je Podršačanin.

G. Malenović

Nikola Grbić: Bilo je uzbudljivo gledaocima, meni nije

Selektor odbojkaša Poljske Nikola Grbić rekao je da je protiv Srbije bio očekivano težak meč.

- Desilo se ono što sam pretpostavio. Znao sam da će biti veoma teška utakmica. Šteta za prvi set, imali smo neke šanse, napravili smo bespotrebne greške. Ušli smo u meč stegnuti, što je sasvim negde i logično. Ali sreća pa smo počeli da se vraćamo na naš nivo. Pre svega smo uspeli da limitiramo broj grešaka. Bilo je napeto, teško, sreća da smo u četvrtom setu uspeli da se odvojimo i ne ulazimo u triler završnicu. Srbija igra ove utakmice jako dobro. Pogotovo ako nije u ulozi favorita. Očekivao sam takvu utakmicu. Sreća pa se završila dobro za nas - rekao je Grbić.

Srbija je dobila početni set, Poljaci su uzvratili u drugom, a treći set bio je ključan - doneo je maratonsku borbu i na kraju je završen u korist Grbićeve ekipe.

- Pa ja sam u jednom momentu, posle 30. poena, rekao mojim asistentima da li je moguće da udaraju servis iz sve snage i da ne greše u poslednja dva kruga. Stvarno su pokazali fantastičan kvalitet. Mislim da je bilo uzbudljivo gledaocima, meni apsolutno nije. Ali nadam se da će nam jedna ovakva utakmica pomoći za narednu da budemo kompaktniji, sigurniji, mirniji - stvorili smo neka antitela na ovom meču - poručio je Grbić i dodao da ovakve utakmice mogu mnogo da pomognu mladim igračima Srbije.

- Kroz ovakva iskustva oni napreduju najviše. Mislim da pobeda od 3:0 protiv nekoga ko je tu kao i vi čini manje nego jedna ovakva jaka, pa i izgubljena, jer ti ona pokaže gde nisi dobar i onda iz tog poraza naučiš na čemu bi trebalo da radiš. Ne kažem da bi trebalo gubiti stalno, pa ćeš steći iskustvo, ali jedno ovakvo iskustvo da igraš protiv jedne od najboljih ekipa na svetu i da budeš egal gotovo do zadnjeg momenta znači mnogo i verujem da će im ovakvo iskustvo pomoći na kvalifikacionom turniru u Japanu.

Rezultati četvrtfinala

Poljska – Srbija 3:1

Italija – Holandija 3:2

Slovenija – Ukrajina 3:1

Francuska – Rumunija 3:0

Polufinale

Sutra

Poljska – Slovenija (18)

Italija – Francuska (21)

Subota

Finale (21)

Meč za 3. mesto (18)

Autor:
Pošaljite komentar
Odbojkaši Srbije PORAŽENI u četvrtfinalu EVROPSKOG PRVENSTVA od Poljske sa 3:1

Odbojkaši Srbije PORAŽENI u četvrtfinalu EVROPSKOG PRVENSTVA od Poljske sa 3:1

12.09.2023. 17:56 23:05