Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TRENER ŽKK VOJVODINA NATAŠA ANĐELIĆ 021 O NOVOJ SEZONI Razvoj mladih temelj, regionalna liga gubljenje vremena

10.08.2023. 17:29 17:35
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Ženski košarkaški klub Vojvodina 021 novu sezonu započinje sa novim ambicijama, koje će postaviti na osnovama nove klupske strategije i sa novim stručnim štabom, na čijem je čelu proslavljena jugoslovenska reprezentativka Nataša Anđelić.

S obzirom na zavidne rezultate koje je klub postizao minulih godina svaku promenu prati i niz dilema, od organizacionih i finansijskih do takmičarskih i po rezultate u perspektivi značajnih činilaca.

Za mene je to veliki izazov s obzirom na to da je sada politika kluba sasvim drugačija u odnosu na prethodne sezone – obrazlaže Ađelićeva. - Na razvoju sopstvene škole baziraćemo budućnost kolektiva. Uostalom, deklarativno zalaganje u svim klubovima ide u smeru razvoja sopstvenih igračkih kadrova. Postavlja se jedino pitanje koliko je klub spreman i sposoban da istraje u takvom opredeljenju? Činjenica je da naša liga nije toliko jaka da ne bismo bili u stanju da plan i realizujemo i da našu decu uključimo u takmičarski proces.

Imamo sasvim solidnu bazu naših polaznica u svim starosnim kategorijama, imamo omladinsku i kadetsku ekipe, pionirsku takođe. S njima rade provereni stručnjaci Nenad Srdić i legendarni Zoran Janković, koji je bio i moj prvi trener u Vojvodini. Kvalitetnijeg trenera od njega za rad sa najmlađima sigurno nismo mogli da pronađemo.

Značajni rezultati koje je Vojvodina 021 postigla u prethodnoj sezoni na tri fronta postavljaju standarde kao izazov na koji nije lako odgovoriti. Poštujući rezultate prethodnika, Anđelićeva je insistirala na drugim prioritetima, kao osnovi za rad kluba na dugim stazama.

- Oduvek me je privlačio rad sa mladima –ubedljiva je naša sagovornica.- Ključ uspeha jeste isključivo u radu i maksimalnoj posvećenosti zadatku. Leto sam podredila radu sa devojkama, na odmor nisam otišla zbog njih i zbog naše zajedničke košarkaške izvesnosti. Meni najveće zadovoljstvo pričinjava njihova želja da pripreme počnu ranije. Ovoga puta zaobići ćemo Regionalnu ligu. Učešće u njoj podrazumeva gubljenje barem tri dana po utakmici. Možete da zamislite šta gubitak tri dana treninga sedmično znači mlađim igračicama u fazi njihovog razvoja. Neka mi niko ne zameri, u Regionalnoj ligi postoje dva, eventualno tri kluba s kojima možeš kvalitetno da odigraš. Nismo zainteresovani u ovom trenutku da zbog tri-četiri kvalitetnija meča gubimo toliko puno prostora za treniranje i razvoj naših budućih nosilaca igre.


Sve uz pomoć lokalne samoprave

Dajući punu podršku stručnom kadru, predsednik ŽKK Vojvodina 021 Dragica Kovačević Vranjković istakla je značajnu ulogu lokalne samouprave u Novom Sadu i njen doprinos razvoju ženske košarke u gradu.

-Značajnu podršku da Vojvodinu vratimo tamo gde je novosadska ženska košarka bila daju nam strukture gradske vlasti i zato smo zahvalne i Gradskom sekretarijatu za sport, kao i Upravi za sport Skupštine Novog Sada na značajnim finansijskim sredstvima koje izdvajaju za rad našeg kluba – kaže Vranjkovićeva. - Što se tranažnog procesa tiče, Nataša ima punu podršku u radu. Znajući nju i njenu posvećenosti svemu čega se dohvati, sigurna sam da rezultati neće da izostanu.



Jankovićeva uzor mlađima

Dosta sredstava ranije se odlivalo na dovođenje gotovih igračica iz drugih klubova.

Završavajući takvu praksu, smisao za trošenjem vide jedino u pogledu dovođenja igračica koje bi bile stub ekipe i koje bi nosile igru.

-Došla nam je jedna od najboljih strelaca lige Adrijana Vuković iz Kragujevca –precizira Anđelićeva. - Pregovaramo sa Anom Vučetić iz Vrbasa, koja ima veliki procenat realizacije šuteva za tri poena. Ostala je Katarina Jakovljević, koja se ranije gubila u krugu igračica koje smo dovodili. Ona se sada vraća u realizatorski ritam pre seniorskih izazova. Tu je i naš kapiten Žaklina Janković, koja će u svakom pogledu da bude uzor mlađim igračicama u njihovom razvoju. Jelena Janković iz ŽKA se, između odlaska u Ameriku i šanse u našem klubu, opredelila da ostane u Novom Sadu i u narednoj sezoni.


Domaća takmičenja, prvenstvo i Kup Srbije, daju dovoljno prostora za proveru svih pravaca na putu ka konačnom cilju u budućnosti. S obzirom na to da je rezultat u osnovi svakog sportskog takmičenja insistirali smo i na projekciji dometa kojim bi bili zadovoljni i u klubu i oko njega u prvoj sezoni novog načina delovanja Vojvodine 021.

-S obzirom na opredeljenje kolektiva, teško bismo u sezoni koja sledi mogli da ponovimo rezultatski uspeh iz prethodne sezone. U svakom slučaju, za novi početak bićemo zadovoljni plasmanom u gornjem delu tabele. Takmičarski imperativi ne postoje, ali zato postoji namera da stvaranjem novog tima, sa sopstvenim igračkim kadrom u žiži zbivanja, napadnemo trofeje u domaćim takmičenjima u bliskoj budućnosti. Odnos devojaka prema individualnim

obavezama u letnjem periodu daje mi za pravo da verujem u to – samouvereno je završila razgovor za Dnevnik jugoslovenska reprezentativka Nataša Anđelić, jedna od igračica koja je

nosila igru najboljih ženskih kolektiva: Vojvodine, Crvene zvezde, Budućnosti i Hemofarma, kasnije moskovskog Dinama sa kojim je osvojila elitno evropsko takmičenje, kao i dvostrukog evropskog šampiona u podnožju italijanskih Alpa, ASDG Komo.

L.Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar