Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVI PREDSEDNIK KSS NEBOJŠA ČOVIĆ Pitanje selektora ključno, ukida se košarkaško državljanstvo

02.10.2024. 14:35 15:00
Piše:
човић
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

BEOGRAD: Novoizabrani predsednik Košarkaškog saveza Srbije Nebojša Čović izjavio je danas će mu prioritet na tom mestu biti rešavanje pitanja selektora reprezentacije.

Čović je za predsednika KSS izabran u utorak na vanrednoj sednici Skupštine. 

„Videli ste plan i program koji smo juče usvojili jednoglasno, kao što smo usvojili novo rukovodstvo. Na Skupštini je bilo 30 od 33 delegata. Jedan delegat nije predao listić, a drugi je predao prazan ni za, ni protiv“, rekao je Čović na konferenciji za novinare.

On je poručio da je prioritet da se reši pitanje selektora muške i ženske seniorske reprezentacije.

човић
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

„Bavićemo se planom i programom, rukovodstvo pre nas je radilo koliko je moglo, bavićemo se mlađim selekcijama. Pred nama je novi olimpijski ciklus. Biće promena u savezu, analiza broja zaposlenih i plata. Jedna od promena je ukidanje košarkaškog državljanstva. Svi koji imaju državljanstvo Srbije neće se više tretirati kao stranci“, izjavio je Čović.

светислав пешић
Foto: screenshot RTS - Hoće li Svetislav Pešić opozvati odluku o odlasku s mesta selektora

Novi predsednik KSS je istakao da će novo rukovodstvo raditi transparentno.

„Potpredsednici će se baviti svojim resorima, zajednički ćemo postaviti dobre međuljudske odnose. Dobićete sve sto budete tražili, na pitanja ćemo uvek odgovoriti. Svi smo ovde u interesu košarke u Srbiji. Od sledeće nedelje započinjemo posetu regionima“, naglasio je Čović.

човић
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

On je dodao da će biti nulta tolerancija prema neregularnosti.

„Nisam od onih koji popuštaju, biće mnogo otpora prema programu. Brend kakav je košarka treba da bude zaštićen. Nije kult reprezentacije izgubljen tek tako. Naše je da gledamo interes srpske košarke“, istakao je Čović.

Predsednik KSS je rekao da ne može da podrži ABA 2 ligu, ukoliko klubovi iz nje ne mogu da napreduju.

„Jesam za domaću ligu, ali da vidimo gde ona vodi. Imamo dva puta, ABA ligu koja iz koje se igra Evroliga, drugi put je FIBA i Liga šampiona“, rekao je Čović.

On je poručio da Svetislav Pešić ima otvoren poziv da nastavi da rad kao selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

„Od njega zavisi, razgovaraćemo sa njim. Njemu je ugovor istekao 30. septembra. Pešić bi predstavljao nastavak kontinuiteta, sa tim su saglasni i igrači. U tom kontinuitetu možemo da dođemo do prve zlatne medalje za Srbiju“, dodao je novi predsednik KSS.

KSS
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Konferenciji su prisustvovali novi potpredsednici KSS Ana Joković, Nenad Krstić, Darko Jovičić i Filip Sunturlić.

Ana Joković je istakla da ženska klupska košarka u Srbiji nije na visokom nivou zbog nedostatka novca.

„Finansije su bile problem, juniorska reprezentacija je uzela medalju. Reprezentacija do 20 godina je bila povezana sa seniorskom, napravila je kiks, ništa strašno. Važno je da imamo A reprezentaciju, šesto mesto na OI, Ivana Raca, Jovana Nogić, Dugalić. Imamo dobru reprezentaciju, kontinuitet, pogledajte Mađarsku, Hrvatsku. Mi smo improvizovali ovih godina. Imamo dva kluba Zvezdu i Megu, koja je izvanredno radila. Mnogo trenera koji su otišli u Kinu“, izjavila je Joković.

Nenad Krstić je rekao da srpski klubovi ne mogu da se takmiče sa koledž košarkom, zbog toga veliki broj košarkaša odlazi u SAD.

„Po meni tu deca nisu problem, nego roditelji koji tu hoće najbolje. Koledži su možda tu i najveći problem, kada imaju takve ponude da odu za pare, da odu i završe školovanje, nauče jezik. Ako mi napravimo mi dobar zaokret u infrastrukturi i uspostavimo komunikaciju sa klubovima, postoji šansa da zadržimo tu decu“, dodao je Krstić.

Izvor:
Tanjug/Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
I ZVANIČNO Nebojša Čović novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije, odmah podneo ostavku u Zvezdi
Небојша Човић

I ZVANIČNO Nebojša Čović novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije, odmah podneo ostavku u Zvezdi

01.10.2024. 14:42 17:18