Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Košarkaši Srbije pobedili Izrael za mesto na SP

24.02.2019. 18:09 09:25
Piše:
Izvor: KSS

Srbija je izborila plasman na košarkaški Mundijal u Kini! Na sreću, kada je to bilo najpotrebnije, naši košarkaši su (napokon) demonstrirali kvalitet koji su u većem delu utakmice sa Izraelcima pretvarali u solidnu timsku igru, te su stigli do ubedljive pobede.

Nakon jučerašnjeg trijumfa, sada je sve poznato: Srbija će na Svetskom prvenstvu braniti srebro osvojeno pre pet leta u Španiji, a pored našeg tima, iz L grupe ranije su se za SP koje će se održati u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu od 31. avgusta do 15. septembra, kvalifikovale Grčka i Nemačka.

Utakmicu sa Izraelcima Srbija je dobro počela, došla do vođstva, ali su gosti pogocima izvan linije od 6,25 metara brzo uspeli da uhvate priključak. Naša odbrana je u tim trenucima delovala statično i anemično, Rivali su lako dolazili do otvorenih šuteva, ali u finišu prve deonice naši momci su povezali nekoliko dobrih napada, koje je trojkom u poslednjim sekundama tog perioda začinio Teodosić. Ipak, nisu se gosti predavali, te su početkom druge četvrtine napravili seriju od 5:0. To je, ispostavilo se, bilo skoro sve od izabranika selektora Odeta Kataša, jer tada se pokrenula mašinerija srpskog tima koja je prosto samlela protivnika. U prvi mah razigrao se sjajni Dragan Milosavljević, koji je povezao osam uzastopnih poena, što je Srbiju dovelo na dvocifrenu prednost (42:31), koja je od tog momenta bivala sve veća. Odbrana je odlično funkcionisala, a iz nje su se otvarali dobri i osmišljeni napadi, pa je na poluvremenu Srbija vodila 47:31.


Estoniji triler u Tbilisiju

Estonija je u svojoj poslednjoj utakmici na gostovanju u Tbilisiju uspela da savlada Gruziju rezultatom 84:77 i barem malo usreći svoje navijače. U veoma zanimljivom duelu viđen je veliki broj preokreta i dosta uzbuđenja, a odluka o pobedniku pala je u samom finišu.  Prava rezultatska klackalica viđena je na startu poslednje četvrtine, kada su članovi obe ekipe promašili po nekoliko otvorenih šuteva, pa je Henri Drel iskoristio ovu poentersku sušu i smanjio prednost Gruzije na samo pola koša (67:66). U ključnim trenucima, bukvalno u poslednjem minutu, Estonci su, preko Erika Kedusa, stigli do prednosti koju domaći tim više nije mogao da nadoknadi.


Ni veliki odmor nije ohladio zahuktale srpske košarkaše. Nakon trojke Birčevića u 24. minutu, naš tim je imao velikih 22 poena viška (57:35), i mnogi su pomislili da je pobednik rešen. Ali, Izraelci su napravili seriju od 9:0 i vratili zebnju širom Srbije. Srećom, ova serija gostiju je izgleda delovala stimulativno na izabranike Saše Đorđevića. Ubrzo su se raspucali Lučić i ponovo Milosavljević, pa su došli i do maksimalnih plus 25 poena (90:65). Tada je već sve bilo jasno - “orlovi” lete pravo u Kinu!

Svetsko prvenstvo u Kini igra se od 31. avgusta do 15. septembra ove godine.

D. Kn.

SrbijaIzrael 97:76 (26:18, 23:15, 18:17, 30:26)

BEOGRAD: Hala “Aleksandar Nikolić”, gledalaca: 6.500, sudije: Konde (Španija), Jilmaz (Turska) i Kalatrava (Španija).

SRBIJA: Teodosić 11 (9as), Simonović 5, Jelovac 8, Tepić 2, Milosavljević 20, Raduljica 5, Birčević 9, Lučić 22, Milutinov 10, Đoković 3, Avramović 3, Gagić.

IZRAEL: Avdija 10, Gut, Pnini 3, Timor 3, Menko 3, Koen 16, Sagev, Zalanson 10, Klajn 12, Ginat, Zosman 9, Ziv 10.

L grupa

Gruzija – Estonija      77:84

Srbija – Izrael         97:76

Nemačka – Grčka         63:69

1. Grčka             12     11     1      972:880     23

2. Nemačka        12     9      3      1017:867   21

3. Srbija           12     7      5      993:875     19

4. Gruzija           12     5      7      927:968     17

5. Izrael           12     5      7      925:974     17

6. Estonija        12     4      8      821:950     16

Aleksandar Đorđević: Čestitam igračima, bilo je teško i uvek su odgovorili srcem

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević bio je na velikim mukama tokom ovih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

„Čestitam igračima, imali su najteži posao u kvalifikacijama u ove dve godine. Bilo je jako teško, bilo je mnogo nepoznanica na svakom okupljanju i uvek su odgovorili srcem. Rezultat je primaran, igra ne toliko, danas je bilo fenomenalnih poteza, to nas je krasilo, nadam se da će ubuduće Srbija raditi nešto ekstra lepo uz rezultat. Nismo glumci, ne znam da li je mogao da se vidi pritisak, ali svi smo radili najbolje što smo mogli i došli do ovog rezultata. Napravićemo neku analizu, pa kroz nju, kako kaže Matija Bećković – ćeraćemo se još. Nije slučajno što sam doveo Dragana Milosavljevića na pres konferenciju, on nas je u ovim kvalifikacijama obojio svojim srcem i karakterom. Od kada sam ovde on pruža sve od sebe za reprezentaciju, za svaki tim u kome igra, može da bude primer svim igračima koji hoće da se bave košarkom. Želja, volja, srce, velika profesionalnost, on je pravi primer toga kako treba da se neko bavi profesijom košarka. Reći ću vam da je 2015. izborio mesto u timu tako što je tri dana trenirao sa puknutim mišićem, a nikome nije hteo da kaže. Posle je morao da pauzira, ali to pokazuje o kakvom se čoveku radi.“

Selektor Đorđević je govorio u jednom dahu…

„Hvala svima, često nisam emotivan, ali sada ću da budem. Ja sam govorio od početka da je ovo najvažnija pobeda za nas. Niko nije shvatio koliko je ovo bilo teško i koliko se sve što smo radili na terenu i rezultati koje smo pravili promenilo pravilima ovih kvalifikacija. Mi smo sportisti i hoćemo fer-plej, da ja imam svoje najbolje igrače i protivnik svoje, pa da vidimo ko je bolji. Ovako smo morali da igramo šah, verujem da svi to znate. Nadao sam se da niko neće biti povređen. Verujte mi, znam zašto pričam na engleskom ovliko dugo. Od početka kvalifikacija petorica igrača su povredili ukršetene ligamente! Treba da stavimo prst na čelo i da vidimo kako ovaj kalendar ubija njihove karijere i njihova tela.“

I to nije sve…

„Velika zahvalnost i ljudima iz KSS, rade veliki posao. Imali smo putovanja čarterom, a znate koliko je to važno da bi igrači imali vremena za odmor. Čestitam i svim mojim saradnicima iz stručnog štaba, jer oni daju sve od sebe i više nego što se traži, mada sam ja počeo da tražim manje u poslednje vreme, moraću malo više da ih nagazim. Ne potcenjujte nikog ko radi u KSS, pogotovo u ovoj zemlji, gde svi radimo za dobrobit reprezentacije! Ne sme niko da potceni KSS i sve šta je taj savez izgradio u poslednjih 90 godina“, zaključio je Đorđević.

Milosavljević i Milutinov posle pobede nad Izraelcima: Bili smo pod velikim pritiskom

Jedan od najboljih košarkaša Srbije u utakmici protiv Izraela bio je Dragan Milosavljević, koji je pohvalio saigrače, pošto su kao tim odigrali jako dobro.

„Nije nam bilo lako, bili smo zaista pod velikim pritiskom pre ove utakmice. Postojala je i nervoza, tenzija, ali, eto, svi su stvarno odigrali sjajan meč sa puno energije i odličnom odbranom. Stvarno smo kao tim odigrali odličan susret. Znali smo koliko znači ova utakmica, stvarno je bilo teško pred njen početak, ali, hvala Bogu, pobeda je bila laka, iako nije tako izgledalo“, rekao je Milosavljević.

Na pitanje šta mu je rekao selektor posle utakmice, Dragan je bio kratak, odgovorivši:

„Pa, ništa. To ostaje među nama.“

Centar naše selekcije, Novosađanin Nikola Milutinov ocenio je da je njegova ekipa zaslužila plasman na Svetsko prvenstvo.

„Odigrali smo odlično i mislim da su navijači uživali. Zaslužili smo da se plasiramo na Svetsko prvenstvo, verujem u naš tim i mislim da svakoga možemo da dobijemo. Nisam imao strah jer verujem u ovu ekipu, bez obzira na to kojih 12 igrača igraju“, rekao je Milutinov.

On je dodao i da nije siguran da li će igrati na Svetskom prvenstvu u Kini.

„Ne znam da li ću igrati i na Mundobasketu, ali voleo bih da bude tako. Imamo mnogo igrača, pa će teško biti selektoru da odluči koga d vodi u Kinu, naročito kada dođe leto i kada svi budu spremni. Imali smo možda pritisak javnosti, jer neki ljudi ne znaju kako je to kada vam klubovi ne dozvoljavaju da igrate za nacionalni tim“, dodao je Milutinov.

Marko Simonović odigrao sve utakmice za Srbiju tokom kvalifikacija: Bez prvaka Evrope SP gubi na kvalitetu

Marko Simonović, reprezentativac Srbije, posle plasmana na Svetsko prvenstvo kritikovao je kvalifikacioni sistem. Naši reprezentativci su se pobedom nad Izraelom plasirali na Mundobasket u Kini, ali igračima nije bilo lako s obzirom da su porazom mogli da dožive eliminaciju s najprestižnijeg košarkaškog događaja.

„Odigrali smo dobru utakmicu, koju smo od početka uveli u naš ritam. Bilo je malo i nerzove, s obzirom na to da jedan susret odlučuje, a Estonija je na kraju pobedila... Čestitam ekipi, sada se vraćamo u klubove, pa će kasnije uslediti pripreme za ovo “veliko”“, rekao je Simonović posle duela.

Iskusni košarkaš je otkrio muke kroz koje je prolazio sa saigračima tokom dugih i, reklo bi se, nepotrebnih kvalifikacionih „prozora”.

„Bilo je stvarno mnogo teško. Bio sam na svim “prozorima”‘ i stalno je neko drugi igrao, menjamo se tim i imali smo samo po dan ili dva da se upoznamo... Što je nemoguće. Izrael promeni dva igrača, a mi promenimo ceo tim. To je donelo puno nervoze, pomešanih emocija - i lepih i ružnih - i stvarno čestitke svima, nije nam bilo nimalo lako.“

Simonović je, na kraju, jasno rekao šta misli o ovom eksperimentu FIBA i o tome što se, naprimer, šampion Evrope Slovenija nije plasirao na Mundobasket.

„Mislim da ovakve kvalifikacije ne treba da se igraju, ali to nije na meni. Ima ko će o tome da odlučuje, ali verujem da ovo nema baš mnogo smisla. Nema najboljih, mnogo je povreda... Ne znam šta je poenta ako nemate prvaka Evrope na Svetskom prvenstvu, samim tim prvenstvo gubi na kvalitetu. Mislim da je poenta u tome da na SP budu najbolji timovi planete“, dodao je šuter ruskog Zenita.

Autor:
Pošaljite komentar
UTAKMICA ODLUKE Košarkaše Srbije od Mundobasketa deli Izrael

UTAKMICA ODLUKE Košarkaše Srbije od Mundobasketa deli Izrael

24.02.2019. 08:26 08:31