Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vratio se srpski fudbal na veliku scenu

06.09.2017. 21:01 21:30
Piše:
Izvor: Namanja Matić, foto: FoNet/AP

Rasplet u kvalifikacionoj Grupi D za plasma na  Svetsko prvenstvo u fudbalu je sve izvesniji i po meri je Srbije.

“Orlovi” su svoj deo posla u prethodnom dvomeču uradili besprekorono. Najpre je savladana glatko Moldavija(3:0) a potom dobijena i velika bitka na Ostrvu, protiv činilo se glavnog konkurenta Republike Irske (1:0). Ali, fudbal često pokazuje svoju nepredvidivu ćud, srećom ovoga puta bez posledica za naš tim. Tesnim trijmufom izbacili smo velikog rivala iz trke za prvo mesto, jer imamo na kontu čak pet bodova viška. Iz prikrajka svoju šansu za čelnu poziciju u grupi traže Velšani koji imaju četiri boda manje od nas. Svoju sudbinu na putu ka Rusiji i dalje sami kreiraju srpski fudbaleri koji će morati da osvoje tri boda u preostala dva okršaja tokom oktobra, na gostovanju Austriji u Beču i kao domaćini Gruziji.

„Jedna pobeda nas sigurno vodi na Mundijal. Uveren sam da će igrači biti ozbiljni u te dve utakmice i da će napraviti taj poslednji korak, koji je i najteži. Blizu smo cilja. Srbija nije bila na tri prethodna velika takmičenja i zato bi plasman u Rusiju bio veliki uspeh. Doprineo bi napretku fudbala u našoj zemlji“, konstatovao je selektor Slavoljub Muslin.

Na talonu u Dablinu je bio ogroman ulog koji kao da je sputao “orlove” u prvom poluvremenu. Delovali su isuviše rezervisano, ušli u ritam domaćina, nisu uspevali da uspostave pas igru.

„Na odmoru sam pitao fudbalere možemo li da počnemo da igramo fudbal, jer nismo tokom poluvremena ništa uradili. U drugom smo bili bolji, ne računajući poslednjih 15 minuta, kada smo imali isključenog i povređenog igrača. Herojski smo odbranili prednost i sačuvali pobedu“, objasnio je Muslin.

U bogatoj karijeri iskusni stručnjak imao je mnogo bitnih duela, ali priznaje da je ovaj u Dablinu najteži.

„Možda je bilo i težih mečeva, ali sam zaboravio. Svakako je ovaj bio jedan od najznačajnijih, jer je mnogo odlučivao o plasmanu Srbije na Svetsko prvenstvo. Irci nas nisu ozbiljnije ugrozili i po šansama smo zaslužili pobedu. Srećan sam što smo igrali u predivnom ambijentu. Irskoj želim sreću u borbi sa Velsom“, kazao je Muslin.

Uz raspoloženog golmana Stojkovića i Kolarova, opet je na pravi način odbranom komandovao kapiten Branislav Ivanović.

„Odigrali smo utakmicu kakvu smo morali, ne previše kvalitetnu, i zabeležili najvažniju pobedu u ovom kvalifikacionom ciklusu. Veliki korak prema Rusiji, ova generacija zaslužuje plasma na SP. Nadam se da ćemo rešiti sve u narednoj utakmici u Beču, osigurati plasman i u Beogradu slaviti svi zajedno“, zadovoljan je Ivanović.


Sudija u pravu

Uvek je realan i iskren kapiten Ivanović u sagledavanju situacija na terenu. Prokomentarisao je i isključenje Maksimovića.

„Nisam dobro video situaciju kod crvenog kartona. Ali, Maksimović je bio poslednji igrač odbrane i u tom slučaju sudija je bio u pravu. Video je bolje od nas. Posle toga smo pomalo paničili, bili smo pod pritiskom, ali smo izdržali“, napomenuo je Ivanović.


Namučili su nas uporni Irci, uz podršku vernih simpatizera.

„Znam kako premijerligaški fudbal funkcioniše i izgleda. Ovo je jedna od najtežih utakmica koju sam odigrao. Bilo je mnogo duela na svakom delu terena, posebno u vazduhu,osećao se veliki pritisak. Borili smo se za svaku loptu, a iz prve akcije koju smo valjano odigrali postigli smo gol. Ali, te stvari nisu važne, bitna su ogromna tri boda. Mi smo kvalifikacije počeli sa ciljem i samopouzdanjem da u svakoj utakmici idemo na pobedu. Protiv Austrije ćemo ići na trijumf, da rešimo sve dileme i napravimo veliku feštu u Beogradu u poslednjem kolu protiv Gruzije“, poručio je kapiten Ivanović.

Fudbal se polako budi na ovim prostorima, a da snovi postanu java treba da se pobrinu “orlovi” u poslednja dva kvalifikaciona kola i naprave taj poslednji korak ka željenom Mundijalu. Ponašanjem, karaketrom i igrom uverili su nas da su spremni da ukazanu šansu, za koju su se sami grčevito izborili, zgrabe što pre, već u Beču protiv otpisane Austrije.

Zoran Rangelov

Maksimović se izvinio saigračima i selektoru zbog isključenja

Dobio je mnogo vazdušnih duela Nikola Maksimović, ali je dvadesetak minuta pre kraja morao u svlačionicu zbog crvenog kartona koji mu je pokazao sudija Čakir nakon prekršaja nad Longom, nedaleko od kaznenog prostora.

„Siguran sam da intenzitet faula nije bio za crveni karton. Delikatna je bila situacija, da to nisam uradio, igrač bi izašao ka našeg golmana, šta bi dalje bilo, ne mogu da kažem jer se nije desilo. Video sam da je igrač Irske u ofsajdu, ali kako je Vuković zakačio loptu glavom više nije bio ofsajd. Bilo je kasno da se bolje reaguje po klizavom terenu. Inače, sudija Čakir je krenuo da mi pokaže žuti karton, ali se zbog pritisak Iraca i reakcije pomoćnika predomsilio“, objasnio je sporni momenat Maksimović.

Priznaje korpulentni štoper da mu nije bilo lako nakon isključenja.

„Naravno da mi je žao što sam ekipu sa igračem manje ostavio na terenu više od 20 minuta, u jednoj od bitnijih utakmica u kvalifikacijama. Nije najbitnija, jer još nismo osigurali matematički plasman u Rusiji, ali je bila izuzetno važna. Čestitam im na pobedi, izvinio sam se svim saigračima i selektoru Muslinu. Na neki način sam možda i spasao opasnu situaciju, bitno da je sve ispalo na kraju kako treba“, kazao je Maksimović.

Tadić: Dobili smo tešku bitku

Dušan Tadić je bio pod stalnom prismotrom Iraca. Tek u nekoliko navrata pokazao je svoje umeće u ratničkoj utakmici u Dablinu.

“Veoma teška i zahtevna utakmica, nalik onima iz Premijer lige, sa mnogo duela. Jednostavno, bitka na terenu koja nekada nije ličila na fudbal. Nismo najbolje krenuli,iznenadili su nas presinogom. Morali smo da se prilagodimo rivalu, ali čim smo spustili loptu, povezali nekoliko pasova priča je bila sasvim drugačija. Znantno smo bliži Rusiji i to je najbitnije“, konstatovao je Tadić.

Najavio je sjajni plej  da ćemo na Ostrvu osvojiti bod ili sva tri, na poraz niko nije ni pomišljao.

„Ostvarili smo dobar rezultat i srećni smo zbog toga, mada nismo prikazali najbolje izdanje. Sve ide u najboljem smeru, nadamo se da ćemo da osvojimo još tri boda i teoretski se plasiramo na Mundijal u Rusiji“, kazao je Tadić.

Autor:
Pošaljite komentar
Efektnim golom Kolarova Srbija savladala Irsku u Dablinu

Efektnim golom Kolarova Srbija savladala Irsku u Dablinu

05.09.2017. 23:23 23:50
UŽIVO: Srbija je pobedila Republiku Irsku 1:0 (0:0)

UŽIVO: Srbija je pobedila Republiku Irsku 1:0 (0:0)

05.09.2017. 20:29 22:42