Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vladan Đekić, novi golman Radničkog iz Zrenjanina: Momak koji je odbranio penal Filu Fodenu

27.02.2024. 17:01 17:08
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Kao grom iz vedra neba ođeknula je vest da će u nastavku prvenstva u Srpskoj ligi Vojvodina gol Fudbalskog kluba Radnički iz Zrenjanina braniti Vladan Đekić, 191 centimetar visoki golman koji je prošao mlađe selekcije Crvene zvezde iz Beograda i Intera iz Milana.

Vladan je rođen 10. avgusta 1999. a fudbal je zaigrao sa sedam godina. Zanimljiv podatak iz njegove biografije je da ga je majka, i to bez znanja oca, odvela na prvi trening u Školu fudbala Perspektiva iz Zemuna. Jedno vreme je proveo i u zemunskoj Altini.

Paralelno sa fudbalom, trenirao je i karate i stigao do crnog pojasa. Ljubav prema lopti je, međutim, prevladala, naročito nakon što ga je Zvezdin lovac na talente Tomislav Milićević skautirao i odveo u naš najtrofejniji klub.

Sa devet godina je prešao u Crvenu zvezdu i do januara 2016. se kalio u mlađim kategorijama kluba iz Ljutice Bogdana.

Sa pionirima Zvezde je osvojio prvenstvo Srbije, a ostaće upamćeno i prvo mesto na Turniru prijateljstva 2015. u Bijeljini, gde je ova Zvezdina generacija, u konkurenciji najjačih kadetskih ekipa iz bivše Jugoslavije, bez izgubljenog boda, osvojila prvo mesto.

Stigao je i poziv za reprezentativne selekcije. Debi na prvoj zvaničnoj utakmici reprezentacije Srbije u Beču protiv Austrije, osvojen međunarodni turnir "Sve zvezde" u Moskvi, posebno su ostali u Vladanovom sećanju. Dobre partije na klupskom i reprezentativnom nivou zainteresovale su skaute iz više evropskih klubova. Stoga je Vladan iz Crvene zvezde otišao u Inter, milanski klub sa kojim je potpisao profesionalni ugovor i bio stalni član njegovog mladog tima - Primavere.

- Bio sam priključen U19 timu, sa kojim sam trenirao, a igrao sam za kadetsku selekciju. Nedugo potom sam i zaigrao u Primeveri. Za mladi tim Intera sam branio na 60 utakmica. Jedne godine smo osvojili Primaveru, a naredne smo imali dosta takmičenja. Osvojili smo turnir Vijaređo, Superkup i Seriju A - priča za “Dnevnik” Vladan Đekić.

U UEFA Ligi šampiona za mlade ekipa Intera je prošla prvo kolo protiv Dinama iz Kijeva, a u nastavku je, između ostalih, imala i meč protiv Mančester Sitija, za koji su nastupali Fil Foden, Brahim Dijaz, Erik Garsija...

- Bila je to vrhunska utakmica i završena je rezultatom 1:1. Izgubili smo na penale, iako sam odbranio četiri jedanaesterca, između ostalog i Filu Fodenu i Brahimu Dijazu. Naredne godine sam bio zamenik kapitena, što je bila i moja poslednja godina u omladinskom fudbalu - priseća se Vladan.

Dva puta je odradio pripreme sa prvim timom Intera, da bi zatim u januaru 2020. prešao u Pizu. Onda je otišao na pozajmicu u Kasertanu, u Seriju C, gde je debitovao u seniorskom fudbalu, da bi kasnije usledio povratak u Pizu. Od januara do leta prošle godine bio je u Viterbezeu, a kao slobodan igrač se vratio u Srbiju i zadužio dres Voždovca.

- Nažalost, u Voždovcu nisam dobio minutažu, a pošto želim da branim i da pokažem da li i koliko vredim, nakon jedne polusezone smo sporazumno raskinuli ugovor, i to na moj zahtev - ističe Vladan.


Početak kakav se samo poželeti može

Vladan je u nedelju odigrao i prvu zvaničnu utakmicu za Radnički i početak je bio kakav je samo poželeti mogao. Bez primljenog gola i odbranjenim penalom u Kupu Vojvodine protiv Begeja iz Žitišta, dao je veliki doprinos svom timu da se plasira u naredno kolo.


I dolazimo do Radničkog. Otkud Vladan Đekić na stadionu kraj Skrobare?

- Kontaktirao me je sportski direktor Radničkog Kosta Bjedov i predočio mi kako ljudi iz uprave gledaju na stvari, kakav im je plan sa Radničkim i gde me vide u celoj toj priči, Nije nam trebalo dugo da se dogovorimo, s obzirom na to da nisam želeo da još jednu polusezonu provedem na klupi. Bitno mi je da igram, pa sam već sutradan bio u Zrenjaninu - objašnjava naš mladi sagovornik.

Kako kaže, nikada nije imao predrasude prema nižim ligama, jer smatra da gde god da igraš treba maksimalno da se potrudiš i da pokažeš svoj kvalitet.

- Želim da iz ove priče izvučem sve najbolje što mogu. Smatram da nam u nastavku prvenstva neće biti lako, ali imamo zadatak da idemo utakmicu po utakmicu i sakupimo što više bodova. Video sam atmosferu na treningu, odlična je i smatram da zajedno možemo da napravimo neki rezultat, zbog čega smo se, uostalom, i svi okupili - zaključuje Vladan Đekić i izražava nadu da će im u tome pomoći i navijači na tribinama.

Ž. Balaban

Autor:
Pošaljite komentar