Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Učinak fudbalera Vojvodine u prošloj sezoni kroz prizmu brojki

26.05.2017. 10:19 10:24
Piše:
Izvor: Dnevnik/Jelena Grlić/Ilustracija

Fudbaleri Vojvodine nalaze se na (kratkom) letnjem odmoru, koji će potrajati samo do 3. juna, kada je zakazana prozivka za novu sezonu. 

Osvrnućemo se ovog puta, kroz prizmu statistike i brojki, na učinak crveno-belih u takmičarskoj godini, u kojoj su osvojili treće mesto i obezbedili novo učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U prvom delu sezone, Vošu je s klupe predvodio trener Nenad Lalatović, dok su se u prolećnom nastavku u toj ulozi smenjivali Dragan Ivanović, Aleksandar Veselinović i, na kraju, Radoslav Batak. Novosađani su stigli i do polufinala Kupa Srbije, u kojem ih je na putu ka utakmici za pehar zaustavio Partizan. Jesenas je standardan na golu bio Marko Kordić, koji je čuvao mrežu novosadskog tima svaki od 1.890 minuta, u 21 utakmici koju su odigrali. U nastavku sezone, međutim, došlo je do rokade, pa je povratnik iz redova komšijskog Proletera Emil Rockov  postao prvi golman i stajao je na poslednjoj liniji odbrane u svih 16 susreta (ukupno 1.440 minuta).

Najviše utakmica odigrali su kapiten Nikola Antić i prvi strelac Filip Malbašić. Njih dvojica upisali su po 35 duela (od 37), s tim što je levi bek na terenu proveo rekordnih 3.129 minuta (89,4 u proseku). Malbašić je imao 2.992. minuta (85,5), ali je zanimljivo to da je ispred njega bio Ivan Lakićević, koji je na 34 utakmice ostvario 3.034 minuta (89,2). Slede Dejan Meleg, Aleksandar Paločević i Nikola Trujić, koji su odigrali po 32 susreta, s tim da je Meleg na terenu bio 2.549 (79,6), Paločević 2.447 (76,5), a Trujić 2.236 (69,8) minuta. Dalje se ređaju: Bogdan Planić sa 28 utakmica i 2.358 minuta (84,2), Darko Puškarić sa 26 utakmica i 2.311 minuta (88,8), Dušan Jovančić sa 25 mečeva i 1884 minuta (75,6) itd.


Vošu pratilo 118.700 gledalaca

U 37 odigranih prvenstvenih rundi, kada je igrala ekipa Vojvodine, na tribinama se našlo ukupno 118.700 gledalaca i ona je bila treća po poseti. Međutim, prosek od samo 3.208 ljubitelja fudbala više je nego mršav, a zabrinjavajuće zvuči podatak da se na stadionu “Karađorđe” našlo ukupno tek 2.878 navijača u proseku..


Ukupno je dres Vojvodine nosilo 36 igrača, a najefikasniji među njima bio je Filip Malbašić, koji se 16 puta upisao u listu strelaca. Tim skorom, ovaj igrač je podelio treće mesto u ukupnom bilansu, zajedno s Ognjenom Mudrinskim (Spartak), Ognjenom Ožegovićem (Čukarički) i Milošem Bojovićem (Mladost), zanimljivo sve bivšim napadačima upravo novosadske ekipe. Malbašića slede na klupskoj listi Paločević sa 9, Meleg sa 8, Trujić sa 6, Ašćerić sa 4, Trifunović, Jovančić, Vladimir Kovačević i Siniša Babić sa po 2 gola, dok su jednom rivalske mreže tresli: Lazar Zličić, Maslać, Puškarić, Spremo i Stanojević, igrač Novog Pazara, koji je postigao autogol.

Novosađani su prednjačili po broju dobijenih crvenih kartona. Arbitri su čak devetoricu mladića u pola crvenim, a pola belim dresovima pre vremena udaljavali s terena, pa su isključeni bili: Vladimir Kovačević i Planić (po dva puta), Jovančić, Puškarić, Maksimović, Maslać i Antić. Istovremeno, igrači Vojvodine zaradili su 75 žutih kartona, pri čemu su najčešće opominjani bili  Malbašić, Puškarić i Antić (po 7 žutih karti), V. Kovačević (6), Trujić, Jovančić, Planić i Spremo (po 5), Maksimović (4), Trifunović i Vukasović (po 3) itd.


Filip po ukusu navijača

Navijači novosadske Stare dame, okupljeni na sajtu www.fkvojvodina.com, za najboljeg igrača sezone izabrali su Filipa Malbašića. On je, s 20 postignutih golova na 43 utakmice u svim takmičenjima, ujedno bio i najbolji strelac tima u prošloj sezoni. Igrajući uglavnom na poziciji krila ili najisturenijeg napadača, uspeo je da ostvari i šest asistencija.


Na kraju, novosadski tim u 37 odigranih kola ostvario je 22 pobede, 6 remija i 9 poraza, uz gol-razliku 58:31. Prosečno su igrači Voše postizali 1,56, a primali 0,83 gola. Bili su treća ekipa po efikasnosti (iza Crvene zvezde koja je postigla 93 i Partizana sa 78 golova), dok su imali drugu najbolju odbranu. Jedino je Partizan primio manje pogodaka od njih (samo 22). 

A. Predojević

Autor:
Pošaljite komentar