Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Učinak fudbalera Vojvodine u jesenjem delu sezone: Rockov i Lakićević igrali bez predaha

15.12.2017. 18:07 18:11
Piše:
Izvor: Nemanja Subotić (u sredini), najbolji je strelac Vojvodine u prvenstvu, foto: J. Grlić

Posle 22 prvenstvena kola odigrana u Superligi Srbije, fudbaleri Vojvodine osvojili su osmo mesto, što je sigurno rezultat koji je daleko slabiji od onog kojeg su priželjkivali njihovi navijači.

Uzroke slabijih rezultata, budimo iskreni - i igara, potražiće struka, a mi se ovom prilikom bavimo statističkim podacima koji na svoj način neki pokazatelji (ne)ostvarenog.

Letos se u priličnoj meri osuo igrački kadar, pa su klub napustili Puškarić, Maslać, Meleg, Paločević, Siniša Babić, Marko Kordić, Trifunović, Knežević, Đurišić i Gavrić, a kada je sezona već počela učinili su to i Planić, Malbašić, Trujić, Nikola Kovačević i mladi Mićin. Istovremeno, u Novi Sad su stizali na probu mnogi nedovoljno afirmisani fudbaleri, kao i pojedinci za koje se u tom trenutku mislilo da će moći da popune praznine nastale odlascima.

Već rana eliminacija iz kvalifikacija za Ligu Evrope od prosečnog slovačkog Ružomberoka i ostavka Radoslava Bataka na mesto šefa struke posle prve utakmice kao da su trasirali put ka vodama prosečnosti. Nenad Vanić je preuzeo posao glavnokomandujućeg, ali je, usled stalnih odlazaka i dolazaka, morao konstantno da tumba tim.

Od početka ove sezone u domaćoj konkurenciji, minutažu na superligaškoj sceni dobilo je čak 30 igrača. Jedina dvojica momaka koji su odigrali svaki sekund protekle jeseni bili su golman Emil Rockov i desni bek Ivan Lakićević. Njih dvojica upisali su po maksimalnih 1.980 minuta u 22 utakmice, a slede: Dušan Jovančić 1.869 (na 21 susretu), Marko Vukasović 1.838 (21), Nemanja Subotić 1.647 (22), Nikola Antić 1.410 (18), Damir Kojašević 1.225 (14), Siniša Saničanin 1.211 (14), Stefan Mihajlović 1.185 (21), Aleksandar Mesarović 1.149 (20), Ranko Veselinović 1.080 (12), Renan da Silva Alveš 765 (9), Bodan Planić 540 (6), Filip Malbašić 528 (6) i Yozef Ovusu Bempah 432 (8). Na terenu su se pojavljivali i: Yenan Bureković, Petar Mićin, Kristijan Živković, Mihajlo Nešković, Lazar i Miloš Zličić, Ivica Jovanović, Filip Babić, Ognjen Đelmić, Park In-Hjeok, Vasko Kalezić, Stefan Cebara, Mladen Devetak i Luka Vujanović, koji su imali manju minutažu.


Mihajlovićeva četiri gola u Kupu

Što se postignutih golova u svim takmičenjima od letos do danas tiče, svakako treba napomenuti to da je Filip Malbašić dva puta bio precizan u prvom susretu s Ružomberokom u Novom Sadu. To njegov golgeterski učinak podiže na šest golova iz osam susreta.

Međutim, prvi na listi strelaca je Stefan Mihajlović, koji je u Kupu, tačnije u duelu s ekipom Budućnosti iz Dobanovaca, čak četiri puta matirao protivničkog golmana, pa, uz tri prvenstvena gola, ima na saldu ukupno sedam pogodaka. Zajedno s Malbašićem, ukupno drugo mesto na toj listi deli Nemanja Subotić, koji je upisao i gol protiv Budućnosti. Na istoj utakmici strelac je bio i Kojašević. U duelu s Dinamom iz Pančeva, takođe u Kupu, Vojvodina je pobedila 2:1, a golove za Novosađane postigli su Stefan Cebara i jedan domaći fudbaler (autogol).


Voša je postigla skromna 23 gola, dakle za koji promil više od jednog po utakmici, a primili je 20 pogodaka. Dugo je na klupskoj listi strelaca vodio Filip Malbašić, koji je odigrao samo šest utakmica i onda otišao na Tenerife. Za to vreme postigao je četiri gola i tek pred sam kraj prvog dela sezone na čelu ga je pretekao Subotić sa pet golova. Malbašić i Kojašević dele drugo mesto, a na trećoj poziciji su  Mihajlović i Bempah, koji su se po tri puta upisali u listu strelaca.  Dva gola postigao je Jovančić, dok su po jedan dali Jovanović i Avramovski.

Što se (ne)discipline tiče, igračima novosadskog superligaša arbitri su pokazali dva crvena (Mihajloviću, protiv Spartaka ŽK u Novom Sadu i Saničaninu, protiv Čukaričkog u Beogradu) i 41 žuti karton, prosečno nešto manje od dva. Najčešće je javnom opomenom bio ukoren Marko Vukasović - šest puta, dok su jednom manje to bili Veselinović i Jovančić. Četiri žute karte dobio je Alveš, po tri - Bureković i Mihajlović, dok su dva puta opomenuti Subotić, Lakićević, Antić, Mesarović, Kojašević i Jovanović. Konačno, Nešković, Planić i Saničanin dobili su po jednom tu vrstu kazne.

Generalno, sve je manje interesovanje za utakmice naših superligaša, a tom nepovoljnom trendu i te kako su doprineli i crveno-beli. U 22 susreta uživo ih je, po izveštajima, gledalo 37.820 gledalaca, ili 1.719 u proseku. Na “Karađorđu” je zabeležena ukupna poseta od preskromnih 18.200 gledalaca (prosečno 1.654), dok je nešto više publike bilo na Vošinim gostovanjima - 19.620 (1.783). Najveća poseta u Novom Sadu zabeležena je u utakmici 5. kola, kada je susret Vojvodina - Partizan pratilo oko 7.000 ljubitelja fudbala. U duelu 11. kola između Crvene zvezde i Voše na tribinama se našlo 8.120 ljudi i to je bila ukupno najveća poseta koju su igrači Vojvodine imali protekle jeseni.

A. Predojević

Autor:
Pošaljite komentar