Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SUSRETI Dragić Živković, najstariji fudbaler Vojvodine

23.02.2020. 10:06 10:15
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Duga je istorija Fudbalskog kluba Vojvodina. Uskoro (6. marta) navršiće se punih 106 godina od kako je osnovan, pa smo iskoristili priliku da porazgovaramo sa čika Dragićem Živkovićem, najstarijim živim fudbalerom kluba iz Srpske Atine, koji je nedavno napunio 92 godine.

Iz prašnjavog i požutelog albuma izvukao je neka od sećanja iz vremena kada je bio član prve zlatne generacije Novosađana, u kojoj je igrao od 1945. do 1957. godine i za to vreme nakupio više od 300 zvaničnih utakmica.

- Čini mi se da je taj broj bio i veći, ali, znate kako, u to vreme nije se najpreciznije vodila evidencija – kaže čika Draga. - U jednom periodu na poziciji levog halfa na kojoj sam i ja nastupao igrao je i Lazar Živković, pa u mnogim izveštajima stoji naše prezime, ali bez preciznog podatka o tome koji je od nas dvojice u pitanju.

Elem, negde na polovini 20. veka Vojvodina je imala sjajnu ekipu. U njoj su bili, uz našeg sagovornika, i Lazar Vasić, Vujadin Boškov, Sima Milovanov, Todor Veselinović, Zdravko Rajkov, Franjo Hirman, Radomir i Dobroslav Krstić, Dušan Ristić i Đurica Avramović. Taj tim prozvan je prvom zlatnom generacijom Vojvodine, a trener je bio Branislav Bane Sekulić, reprezentativac Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i učesnik prvog Svetskog prvenstva u Urugvaju 1930. godine.

- Bane Sekulić za mene je bio najbolji trener s kojim sam radio i tu nemam nikakve dileme. Nažalost, kada su lokalni, novosadski političari počeli da se mešaju u sastav tima on je napustio Vojvodinu. Inače, u prvi tim sam prešao iz podmlatka i, što je bila karakteristika ondašnjeg fudbala, svi mi smo uživali na terenu. Danas, koliko vidim, u modernoj verziji ovog sporta, u prvom planu je snaga, a tehnici se poklanja mnogo manja pažnja i time nisam zadovoljan.

Vraćajući se ne neka davna vremena, Dragić Živković prisetio se 1951. godine i takmičenja u Kupu ondašnje Jugoslavije.

- U četvrtfinalu bili smo bolji od Partizana u Beogradu, a u polufinalu u Novom Sadu pobedili smo i splitski Hajduk. Za pehar je trebalo da se borimo s Dinamom iz Zagreba, kada je tada bitni političar Rato Dugonjić smislio da prvi put o pobedniku Kupa odlučuju dve utakmice. Kao da se uplašio da bismo mi mogli da osvojimo trofej... Odredio je da se najpre igra susret u Zagrebu, a potom u Novom Sadu, ali je, nedugo potom, njegov strah postao još veći, pa je Zagreb ostao mesto prvog duela, a revanš je prebacio u - Beograd. I to ne u vreme u kojem je bilo uobičajeno da se finale Kupa igra, već smo u glavnom gradu domaćini bili tek 22. decembra.

Sećanja su nastavila da naviru, pa je usledio nastavak priče.

- U Zagrebu smo izgubili  0:2, a kada je na red došao revanš, pamtim dobro, u Beogradu je vladala velika i jaka zima. To nam nikako nije odgovaralo, jer bili smo isuviše lagani, a teren je bio prekriven ledom i izuzetno klizav. Protiv Dinama i vremenskih (ne)prilika nismo mogli, pa smo i u drugom susretu poraženi istim rezultatom.


Poslednja utakmica sa 70 godina

I pored brojnih povreda koje su mu bile verni saputnik tokom većeg dela karijere, Dragić Živković je dugo trajao u fudbalu. Igrao je aktivno do 40. godine, a na pitanje kada je poslednji put nastupio, odgovorio je:

- Bilo je to u Iloku, u današnjoj Hrvatskoj, 1998. godine. Veterani  Vojvodine igrali su utakmicu sa tamošnjim vršnjacima, a ja sam tada već napunio 70 godina . 


Osvrnuo se i na 1952. godinu, kada je jedno vreme proveo u Partizanu.

- Nisam bio pozivan u državni tim i, uz pomoć jednog oficira, bez poziva sam otišao u Partizan. To je bila godina kada su održane Olimpijske igre u Helsinkiju, a razboleo se Đajić koji je u half liniji državnog tima igrao s Čajkovskim. Jedan novinar je napisao da bih ja bio najbolje rešenje da zamenim Đajića, ali, po ondašnjim propisima, nisam mogao za Beograđane da nastupim šest meseci i propala mi je prilika da obučem dres reprezentacije. Štaviše, nisam nikada nastupio ni za Partizan u zvaničnom susretu, što je iskoristila Vojvodina i vratio sam se u Novi Sad. Nažalost, tada su počele da me muče povrede, baš kao i Rajkova. On je, međutim, bio strašno uporan i vratio se u pređašnje stanje, a ja se praktično nikad više u potpunosti nisam oporavio.

Poslednju utakmicu za novosadski tim  odigrao je u Budimpešti protiv slavnog Ferehncvaroša, kada su crveno-beli pobedili 2:0.

- To je bio rezultat vredan pažnje, jer je mađarski klub prevodio reprezentativac Fenjveši. Ubrzo sam napustio Vojvodinu, a onda me je tadašnji trener Hajduka iz Kule Edo Plac zamolio da dođem i pomognem ovom klubu da uđe u Drugu ligu. Imao sam tada vespu i sećam se da smo Edo i ja tri puta nedeljno na njoj putovali na treninge iz Novog Sada u Kulu. Nismo uspeli da ostvarimo želje i strašno sam se razočarao, vrativši se kući. E, onda mi je Ferenc Arok pomogao da odem u Australiju i u toj dalekoj zemlji aktivno sam igrao do svoje 40. godine. I ne samo to, ostao sam tamo punih 27 godina, radeći svaki posao koji mi je donosio zaradu – ispričao je  Dragić Živković.

Aleksandar Predojević

Foto: A. P., Lična arhiva



 

Autor:
Pošaljite komentar