Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srbija pobedom osvojila prvo mesto u grupi i plasirala se u B diviziju Lige nacija

21.11.2018. 08:47 08:56
Piše:
Izvor: FoNet/Aleksandar Barda

Reprezentacija Srbije pobedom nad Litvanijom obezbedila je plasman u ,,B“ diviziju Lige nacija kao i plasman u eventualni plej-of kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Naša selekcija ostvarila je svoj cilj, a nadamo se da tu uspesima nije kraj.

Prepoznatljiva igra naše reprezenatacije koja se zasniva na proboju po bokovima i centaršutevima, pre svih, na Mitrovića teško je dolazila do izražaja usled kišom natopljenog terena i spore podloge. Dosta podmlađena ekipa naših momaka mučila se da uspostavi dominaciju i ozbiljno ugrozi rivala. Uslovi za igru više su pogodovali Litvancima koji su se branili i priliku tražili iz kontri. U nekoliko navrata gosti su i zapretili, ali su i oni imali problema sa uspostavljanjem pasa, pa su i oni mogli da se žale na teren.

Ono što je bilo očigledno je da mi nismo, u prvom poluvremenu, bili ni izbliza opasni kao u prethodnih par duela, šta više, Litvanija je izgledala bolje i bila organizovaniji rival. Čudili su se mnogi zašto je selektor Krstajić u ovako važnoj utakmici odlučio da promeša karte i to je imalo svoju potvrdu na terenu.  Po koja dobra akcija po oba boka, i po neki centaršut bilo je sve što su naši momci učinili u prvom delu igre. Tek u 26. minutu ,,orlovi“ su imali priliku kada je Rodić proigrao na penaltiku Lukića, a ovaj šutirao slabo u Šetkusa. Ali, odmah je uzvratio Petravičijus pa je Rajković morao da interveniše, a da je vrag odneo šalu videlo se i malo kasnije kada je Januševskis šutirao iz blizine, a naš golman loptu poslao na prečku pa u polje. Vesnik nešto bolje igre ,,orlova“ bila je prilika Maksimovića, koju je ovaj propustio. No, i dalje smo igrali sporo i jalovo.

Probao je Mladen Krstajić uvođenjem u igru Prijovića nešto da poboljša, i to je donelo boljitak. Bilo je dobrih akcija, ali bez rezultata. Ali, što nisu uspeli ,,orlovi“ uspeli su Litvanci jer su zatresli sopstvenu mrežu. U 51. minutu korner je izveo Živković, a Žulpa nespretno postigao autogol. To je prodrmalo naše momke pa je uskoro Prijović bio u šansi, ali je pogodio stativu. Što nije uspeo on uspeo je Mitrović, samo malo kasnije, posle sjajnog centaršuta Živkovića. Prilike za opuštanje, međutim, nije bilo – u 64. minutu Černih je pobegao Rodiću, centrirao na peterac odakle je Petrevičijus smestio loptu u mrežu. A da će Srbija ipak zabeležiti važnu pobedu nagovestio je Prijović u 71. minutu, kada je sjajno reagovao na odličan centaršut Živkovića i povisio na ubedljivih 3:1. Centarfor naše selekcije istakao se i kao asistent, nešto kasnije, kada je Ljajić povisio na nedostižnih 4:1.

Ovim trijumfom naša selekcija je uspešno zaokružila jedan ciklus, sada joj predstoje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

I. Lazarević     

SrbijaLitvanija 4:1 (0:0)

BEOGRAD: stadion Partizana, gledalaca: 2.000. Sudija: Tohver (Estonija). Strelci: Žulpa (autogol) u 51, Mitrović u 58, Prijović u 71. i Ljajić u 74. za Srbiju, a Petrevičijus u 64. minutu za Litvaniju.   Žuti karton: Girdvajinis (Litvanija).

SRBIJA: Rajković 6,5, Rukavina 6,5, Milenković 6, Veljković 6, Rodić 6,5, Maksimović 6, Lukić 6,5 (Fejsa), Živković 8, Ljajić 7 (Aleksić), Gaćinović 6,5 (Prijović 7,5), Mitrović 7.

LITVANIJA: Šetkus 6, Baravikas 6, Girdvajinis 6, Januševskis 6,5, Slavickas 6, Žulpa 6,5 (Jankauskas), Petravičijus 6,5, Sirgedas 6,5, Vorobjovas 6 (Matulevičijus), Kazlauskas 6 (Šernas), Černih 6,5.

Krstajić: Zasluženo prvi, pao mi je kamen sa srca

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić izjavio je da je ekipa zasluženo izborila plasman u B Ligu nacija i priznao da mu je pao kamen sa srca.

"Pre svega želeo bih da čestitam igračima na odlično odrađenom poslu. Zasluženo smo prvi i realno najbolji u grupi. Čestitao bih i publici koja je došla po lošem vremenu, ubeđen sam da bi bila veća podrška da je bilo bolje vreme. Sve ostalo, ne znam šta bih rekao. Malo sam i ispražnjen", rekao je Krstajić na konferenciji za medije.

Što se tiče same utakmice protiv Litvanije istakao je da nije sumnjao u pobedu, uprkos 0:0 na poluvremenu.

"Probali smo da rešimo, ali teren nije bio idealan, vetar kontra nas. I pored želje došli smo u situaciju da protivnik iz polukontre uđe u priliku da postigne gol, reagovao je Rajković i prečka nas je spasla. Na poluvremenu smo morali da rizikujemo i da probamo sa dva špica jer sam čuo da Crna Gora gubi", rekao je Krstajić i nasmejao se na konstataciju da je uvođenjem Aleksandra Prijovića konačno udovoljio novinarima da se igra sa dva špica.

On je priznao da su mu poslednjih godinu dana koliko je selektor najteži u karijeri.

"Treba da odmorim jedno dva-tri dana da bismo se ispričali, suvišan je svaki komentar. Mnogo sam bio pod pritiskom, jer previše prihvatam neke stvari, mislim da me razumete, bez obzira što nisam ništa odgovorio.

Verovatno mi je pao kamen sa srca, pa sam takav kakav sam. "Videćemo, daleko je mart, u ovoj zemlji sve se brzo promeni", poručio je Krstajić.

Mitrović: Prijaju priznanja, lakše sa Prijovićem

Srpski fudbalski reprezentativac Aleksandar Mitrović, sa šest golova najbolji strelac Lige nacija, izjavio je da mu prija to priznanje, ali da je važniji uspeh tima.

"Lepa nagrada za rad i trud koji sam uložio. Ipak, tim je važniji", rekao je Mitrović posle pobede protiv Litvanije 4:1 i plasmana u B Ligu nacija.

On je dodao i da mu je bilo mnogo lakše na terenu kada je ušao još jedan špic - Aleksandar Prijović.

"Igrali su sa petoricom pozadi, bio sam usamnjen i čim je ušao uspeli smo da ih odvlačimo. Lepo se slažemo i na treningu i na utakmicama. Bilo je uživanje igrati s njim", istakao je napadač Fulama.

Autor:
Pošaljite komentar
Liga nacija: Srbija pobedila Litvaniju za prvo mesto

Liga nacija: Srbija pobedila Litvaniju za prvo mesto

20.11.2018. 20:44 22:48
Krstajić: Mnogi su sumnjali, a mi smo prvi...

Krstajić: Mnogi su sumnjali, a mi smo prvi...

19.11.2018. 18:38 18:41