Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SP u Kataru: Senzacija - Maroko u polufinalu (video)

10.12.2022. 18:02 18:37
Piše:
Izvor: Fonet/AP

Bajka Maroka u Kataru je nastavljena. Reprezentativci te zemlje, mimo svake prognoze, savladali su favorizovanu Portugaliju, posle velike, fanatične borbe koju smo pratili tokom svih 90 minuta utakmice, u kojoj je svaki od Marokanaca stekao status istinskog junaka, na čelu s golmanom Bonom.

Ujedno, igrači iz ove zemlje postali su prvi polufinalisti Svetskog prvenstva s afričkog kontinenta.

Favorit iz Evrope, koji je susret ponovo počeo bez Kristijana Ronalda među startnih 11, krenuo je jako i Žoao Feliks je već u 5. minutu mogao da savlada golmana Bonoa, ali je odlični čuvar mreže ponovo pokazao da je u izvrsnoj formi. Da se neće zadovoljiti tek ulogom simpatičnog autsajdera, „španski dželati“ iz Maroka pokazali su dva minuta kasnije, kada su odgovorili udarcem glavom En Nezirija, koji je završio iznad prečke. Igra se nakon toga umirila, incijativu je, doduše, imala četa selektora Fernanda Santoša, ali je odbrana Marokanaca bila fino postavljena i kontrolisala situaciju.

Tek u 30. minutu ponovo su zapretili Portugalci, opet preko Feliksa, koji je šutirao, ali je neko od defanzivaca rivala odbio loptu preko gola. Mic po mic, oslobađali su se i Marokanci, koji su sve češće organizovali protivnapade, na zadovoljstvo velikog broja njihovih navijača. Interesantno je bilo to što se na terenu nije mnogo primećivao Portugalac Gonzalo Ramoš, napadač koji je s tri gola uništio Švajcarsku u osmini finala.

A onda je Maroko poveo... Atijat Alah je u 42. minutu centrirao s levog boka, golman Diogo Košta je neshvatljivo izleteo u prazno, a Jusef En Neziri sjajno je skočio i zatresao mrežu. Krenuli su Portugalci ne bi li kako izjednačili pre odlaska na odmor, pa je u 45. minutu Bruno Feranandeš iskosa šutirao, praktično savladao Bonoa, ali je prečka spasila rivala, da bi u nadoknadi Atijat Alah propustio priliku da drugim golom bukvalno nokautira Portigaliju, šutirajući neprecizno iz povoljne pozicije.

Drugo poluvreme počelo je novom velikom šansom za Maroko, pošto je El Jamik, posle slobodnog udarca Ziješa, loptom pogodio Koštu, koji je, ni kriv ni dužan, tako odbranio njegov udarac. Nije više imao šta da čeka Fernando Santoš i u igru je uveo Ronalda. U 58. minutu imao je veliku priliku Ramoš, ali je glavom neprecizno ciljao i promašio okvir Bonovog gola.

Iz sekunda u sekund, rastao je pritisak Portugalaca, koji su silno želeli da izjednače i sve karte bacili su u napad. U 64. minutu zamalo je iznad gola šutirao i Fernandeš, a vreme je sve brže curilo... Postavljalo se pitanje da li izabranici selektora Valida Regraguija imaju dovoljno snage da izdrže presing kojem su bili izloženi, ali oni su nekako odolevali.

Odlično je Feliks šutirao u 83. minutu, ali je Bono ponovo izvrsno odbranio. Baš sve stavili su u napad Portugalci, trudeći se da stignu barem do produžetaka, dok je njihov rival branio gol sa svih 11 fudbalera. U nadonadi je Ronaldo šutirao iz punog trka, ali je Bono još jednom bio na mestu. Potom je isključen Marokanac Čedira, a sve je mogao da reši Abukal u šestom minutu nadokande, ali je sjajnu priliku olako proćerdao. Ipak, uspeli su Marokanci da sačuvaju minimalno vođstvo i uđu u istoriju. Zasluženo!

Maroko Portugalija 1:0 (1:0)

AL TUMAMA: Stadion Al Tumama, gledalaca: 44.198, sudija: Fakundo Teljo (Argentina). Strelac: En Neziri u 42. minutu. Žuti kartoni: Dari, Čedira (Maroko), a Vitinja (Portugalija). Crveni karton: Čedira (Maroko) u 90 3. minutu.

MAROKO (4-3-3): Bono – Hakimi, El Jamik, Sais (od 58. Dari), Atijat Alah – Ounahi, Amrabat, Amalah (od 65. Čedira) – Ziješ (od 82. Abukal) , Boufal (od 82. Žabrane), En Neziri (od 65. Benun).

PORTUGALIJA (4-3-3): Košta – Dalo, (od 79. Orta), Pepe, Dijaš, Gereiro (od 51. Kanselo), B. Silva, Neveš (od 51. Ronaldo), Otavio (od 69. Vitinja) – Fernandeš, Feliks, Ramoš (od 69. Leao).

A. Predojević

Autor:
Pošaljite komentar