Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Partizan, osvajanjem duple krune, preuzeo primat od Crvene zvezde u srpskom fudbalu

29.05.2017. 11:26 11:31
Piše:
Izvor: FoNet (Aleksandar Barda)

Utakmicom finala Kupa Srbije stavljena je tačka na sezonu koju će istinski ljubitelji fudbala želeti što pre da zaborave. Zeleni teren i dešavanja na njemu, otišli su u drugi plan, lopta je moralno posrnula, a sada je na potezu  Etička komisija koja treba da utvrdi ko se ogrešio o Kodeks ponašanja.

Završna predstava Kupa trebalo je da razreši i neke sportske dileme, da odgovori ko je bolji tokom 90 minuta borbe za trofej. Partizan je slavio, u svoje vitrine uneo je šestu duplu krunu u istoriji i sezonu punu padova i posrtanja pretvorio u superuspešnu. Na drugoj strani, Zvezda uzdrmana nerealnim očekivanjima da može do grupne faze evropskih takmičenja, smogla je snage da u domaćem dvorištu pobeđuje, a sistem se raspao u finišu nakon poraza od Voždovca. Otišao je trener Božović, ali Boško Đurovski nije imao čarobni štapić i, umesto u klupskom muzeju već viđenih odličja, ostala su prazna mesta.

Činjenica je da večiti rivali imaju sastave približnih kvaliteta i vrednosti. Pošto je rezultat u sportu merodovan, crno-beli imaju primat jer su u četiri direktna duela ostvarili tri trijumfa, uz jedan remi. Prigrlili su oba pehara i tako obezbedili dominaciju na domaćoj pozornici.


Šta to beše fer-plej

Čelnici Zvezde nisu bili prisutni u svečanoj loži na stadionu u Humskoj. Oglasili su se kasnije vanrednom konferencijom.

„Nažalost, to je njihova sramota. Pokazali su svoje pravo lice. Partizan je na terenu pokazao da je najbolji u Srbiji. Nismo imali nikakav kontakt, ne znam zašto nisu došli. Meč je organizovao FS Srbije, a ne Partizan. Oni se nisu pojavili. To ide njima na čast, njihova je sramota“, prokomentarisao je generalni direktor crno-belih Miloš Vazura i dodao da bi rukovodstvo njegovog kluba sigurno pružilo podršku ekipi da se susret igrao na Marakani.


Čini se da je upravo finale Kupa pokazalo da za nijansu veći individulani kvalitet crno-belih odnosi prevagu na tasu. Želela je Zvezda silno pobedu,  imala jalovu incijativu, svoje šanse nije iskoristila, primila je gol iz prekida i pognute glave napustila Humsku.

„Bili smo bolji tim tokom čitave utakmice, ne samo na početku. Partizan je morao da igra na kontranapade. Nismo imali sreće, primili smo gol iz prekida. Ipak, ja sam ponosan na svoje momke. Nažalost, ove sezone nismo uzeli ni jedan trofej“, osvrnuo se na finalni duel trener Zvezde Boško Đurovski odmah po završetku utakmice.

A, onda je promenio ploču, kada je saznao za zvanični stav kluba.

„Nismo mogli protiv 12 rivala, nismo naučeni da pobeđujemo i igramo u takvoj situaciji. Sudija nas je pokrao, uništio samopouzdanje, nije svirao jedan-dva penala i još mnogo prekršaja“, predomislio se Đurovski.

Mirnim tonom trener crno belih Marko Nikolić je sublmirao sezonu za pamćenje.

„Partizan bio bolji u finalu, trebalo je da postignemo više golova. Već do 60. ili 70. minuta mogli smo da rešimo meč u svoju korist. Bili smo emotivno i fizički ispražnjeni nakon proslave prvenstvenog trofeja, što se videlo u finišu. Čestitam igračima i upravi na šestoj duploj kruni u istoriji kluba. Nastavili smo niz nepobedivosti, ovo je bila 37. utakmica u seriji nepobedivosti. Tri puta smo pobedili Crvenu zvezdu, uz jedan remi, a to valjda sve govori. Sada imamo dve nedelje pauze i onda nastavljamo s radom“, zaključio je Nikolić.


Nikola Milenković: Ostvario sam svoje snove

U svojoj poslednjoj utakmici za Partizan, 19-godišnji defanzivac Nikola Milenković je golom presudio Crvenoj zvezdi i tako u finalu Kupa Srbije doneo duplu krunu crno-belima, čiji dres više neće nositi od ovog leta.

„Ovo sam samo mogao da sanjam. Rekao sam još sredinom sezone, kada se znalo da prelazim u Fjorentinu, da mi je želja da se oprostim duplom krunom i da postignem gol u derbiju. Jednostavno, sve svoje snove sam ostvario. Stvarno, osećam se zaista sjajno“, istakao je Milenković.

Uz mnogo muka je Partizan slavio u finalu Kupa.

„Bilo je previše šansi na obe strane. Mi smo imali bolje prilike u prvom poluvremenu, u drugom nas je Zvezda malo stisla, ali smo izdržali sve i na kraju zasluženo osvojili i drugi trofej u sezoni. Mi smo šesta generacija koja je uspela da to ostvari od nastanka Partizana i, eto, ušli smo u istoriju“, zaključio je pouzdani mladi štoper, koji karijeru nastavlja u “kalču”.


Kako će šampion ojačati tim za predstojeće kvalifikacije za Ligu šampiona, ostaje da se vidi, odnosno koga će moći od udarnih igli da zadrži ili angažuje prava pojačanja. Zadatak nimalo jednostavan usled nezavidne finansijske situacije u Humskoj.

Vrelo leto čeka i Zvezdu. Na predstojećoj Skupštini mandate će proveriti aktuelno rukovodstvo koje je već najavilo akciju rušenja predsednika FSS Slaviše Kokeze, koji je označen kao “neprijatelj broj jedan  koji klub ruši dve godine”. Uz sve to, tim će biti osetno renoviran.

Zoran Rangelov

 

Autor:
Pošaljite komentar
Partizan osvojio duplu krunu, u finalu Kupa bolji od Zvezde

Partizan osvojio duplu krunu, u finalu Kupa bolji od Zvezde

27.05.2017. 15:44 22:04
Milenković za duplu krunu Partizana

Milenković za duplu krunu Partizana

27.05.2017. 23:20 10:22
Vulićević: Krvavo zarađena dupla kruna

Vulićević: Krvavo zarađena dupla kruna

29.05.2017. 11:22 11:25