Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nedostatak sudija na terenima Potiske fudbalske lige 

30.01.2018. 09:33 09:35
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Za vođenje utakmica u Potiskoj ligi Strukovnim sudijskim organizacijama FSO Kanjiža - Senta - Ada i FSO Novi Kneževac - Čoka jesenas su priskakale u pomoć sudije sa područja OFS Kikinda, u pojedinim kolima čak i tri sudijske trojke, su sudile mečeve zbog nedostatka ili zauzetosti arbitara sa područja dva saveza.

„Zahvalan sam mom kolegi Ivanu Šibulu iz Kikinde koji nam je uvek izlazio u susret. U grupi sudija u kojoj ima mlađih i perspektivnih sa podurčja dvaju saveza odakle su klubovi koji se takmiče u Potiskoj ligi, su i dve devojke od kojih se Izabela Kovač iz Kanjiže nalazi na listi mahača Subotičke područne lige, a njoj se priključila i Betina Balaž koja će ako nastavi započetim tempom biti takođe predložena na listu pomćnika u područnoj ligi u prolećnom dleu prvenstva. Obe su i prvotimke ženske prvoligaške ekipe Kanjiže“, kaže predsednik Strukovne organizacije sudija i instruktora FSO Kanjiža-Senta-Ada Radivoj Muškinja.

Među perspektivnim sudijama sa ovog područja je Stevan Jurić iz Sente, koji se trenutno nalazi na listi Vojvođanske lige-Sever, kao i Jovan Kuršić iz Kanjiže, aodmah uz njih je i Miodrag Trbović iz Novog Kneževca. Muškinja ukazuje da su takođe perspektivne sudije Aleksandar Tornjanski, Marko Bojin i Nemanja Mendergiš. Pored njih tu je i grupa iskusnih sudija iz sudijskih organizacija s obe strane Tise: Đoka i Nebojša Simendić, Marko Anđelković, Danijel Madaras, Ivica Maletin, Dejan Popov, Zoran Šoklovački, Goran Bibin, kao i Milojka Sretenović. Spisak sudija još upotpunjuju Tibor Nađ, Laslo Hauk i Atila Markuš.

„Imali smo još dvojicu mladih perspektivnih sudija koji su bili na listu Subotičke područne lige Adam Sabo i Danijel Balog ali su nastavili školovanje u Mađarskoj. Bili su dobri i vredni momci, brzo napredovali, dosta vremena se posvetili u teroretskoj i fizičkoj pripremi, krenuli lepo, ali smo nažalost ostali bez njih. Interesovanje za uključivanje u sudijsku organizaciju je prilično slabo iz više razloga, jednim delom zbog vaspitanja i drugim zbog tehnike koja je uzela maha. Tu mislim na računare i pametne telefone, pa se mladi više zanimaju time, umesto da se posvete bilo kom sportu ili suđenju, koje po meni predstavlja jedan vid napredovanja, mogućnost upoznavanja novih prijatelja sportskih radnika, a kasnije eventualno i poslovnih partnera. Jer, gledajući sebe i starije kolege, mi smo dosta dugo u fudbalu, imamo dosta prijatelja u okolini, gde god se pojavimo rado smo viđeni jer nas pamte kao dobre fudbalske sudije“, objašnjava Muškinja.

Muškinja dodaje da će pokušati da se svi iz sudijske i fudbalske organizacije angažuju na pridobijanju mladih da se bave sudijskim pozivom, kako bi se broj sudija povećao. Jer, dešavaju su s razlogom otkazi prilikom delegiranja, pa komesar za suđenje ima problema da nađe zamenu jer nema dovoljno sudija.

„Zamene je teško naći jer nas je malo i ne možemo da popunimo sve potrebe međuopštinske Potiske lige, da na svakoj utakmici budu kompletne sudijske trojke. Zbog toga bili smo prinuđeni da tražimo ispomoć sudija sa područja Kikinde. Pokušaćemo da ojačamo našu strukovnu organizaciju sudija. Danas suditi je mnogo lakše nego ranije. Suđenje u jesenjem delu prvenstva Potiske lige je bilo zadovoljavajuće, mada uvek može bolje“, smatra Muškinja.

Oni koji hoće da se posvetu pozivu fudbalskog sudije mogu da se jave, osposobe se i uključe. Muškinja naglašava da se stalnim radom i sticanjem iskustva na utakmicama, može napredovati.

Tekst i foto: M. Mitrović

 

Autor:
Pošaljite komentar
Potiska liga: Čoki bodovi za zelenim stolom

Potiska liga: Čoki bodovi za zelenim stolom

28.11.2017. 11:06 11:06