Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ilija Stolica: Pobede otvaraju put do srca navijača

29.12.2017. 19:38 19:41
Piše:
Izvor: Ilija Stolica, foto: S. Šušnjević

U sam smiraj 2017. godine, na čelo stručnog štaba Fudbalskog kluba Vojvodina stigao je Ilija Stolica, koji je u jesenjem delu Superlige Srbije s velikim uspehom predvodio ekipu Voždovca.

“Zmajevi” su  prvi deo prvenstva okončali na šestoj poziciji na tabeli, dok su Novosađani bili tek osmi, sa tri boda zaostatka u odnosu na bivšu Stolicinu ekipu. Kako su Crvena zvezda i Partizan daleko odmakli konkurenciji, valja na proleće očekivati veoma zanimljivu borbu za evropsku vizu, u kojoj će učestvovati čak šest timova (Spartak, Radnički, Čukarički, Voždovac, Napredak i Vojvodina), koje trenutno razdvaja samo sedam bodova.

S kojom idejom ste prihvatili poziv iz Novog Sada, ako se zna da ste prilikom predstavljanja najavili izuzetne ambicije za proleće?

„Upravo reč ambijcije predstavlja najbolji odgovor na vaše pitanje“, jasan je bio Ilija Stolica.

„Iz razgovora s ljudima koji sada vode klub, uočio sam njihovu veliku želju da vrate Vojvodinu na mesto koje joj po svemu pripada, a to sigurno nije trenutno osmo mesto. Svestan sam da je iza crveno-belih turbulentan i težak period koji je bio obeležen i čestim promenama trenera. Međutim, ljudi koji su sada na čelu, založili su lični i profesionlni uticaj, najavljujući velike ambicije i ideje su nam se poklopile. Znam da nije jednostavan, još manje lak put kojim treba da pođemo, jer uvek se lakše nešto ruši, nego da se izgrađuje. Očekujem da će članovi rukovodstva uložiti maksimum rada i napora da stabilizuju klub u celini, a moj zadatak je da to isto učinim s igračkim kadrom.“


Pobornik fer-plej uslova

Ilija Stolica je kroz karijeru uvek insistirao na sledećem:

„Veliki sam pobornik toga da svi klubovi imaju jednake, fer-plej uslove za takmičenje. Na ljudima koji rukovode takmičenjem, ali u klubovima, jeste da im to i omoguće. Ako nije tako, bez istinske logistike, sve o čemu pričamo, svi napori i angažman, zaludan su posao“, rekao je Stolica.


Već ste počeli s radom, iako se igrači nalaze na zimskom odmoru. Koji su prvi konkretni koraci koje ste povukli?

„Ići ćemo redom i, u saradnji sa sportskim direktorom Sašom Drakulićem, krenućemo od stabilizacije prilika u našoj omladinskoj školi. Dobro sam upoznat s potencijalom koji klub ima u ovom segmentu, jer znam dosta tih dečaka iz mlađih reprezentativnih selekcija Srbije. Vojvodina, jednostavno, mora da se oslanja na svoju decu, a na nama iz klupskog i timskog rukovodstva je da im stvorimo kvaliteno okruženje i uslove u kojima će moći u punoj meri da iskažu nesumnjivi talenat. Projekat koji imamo je težak i komplikovan, ali i veoma izazovan. Ne sumnjam da će na “prolaznim vremenima” biti određenih problema, ali će kraj, ubeđen sam, ispuniti srca svima koji vole ovaj klub, kao i samim igračima. Važno je naglasiti to da sportski sektor unutar kluba ne može da bude odvojen od finansijskog, jer su usko povezani i zavise jedan od drugog. Prija mi to što je rukovodstvo potvrdilo da ću imati potpunu autonomiju u radu, ali to neće puno vredeti ukoliko finansije ne budu regulisane.“

Klupski račun Vojvodine, posle više od godinu dana, je od blokiran?

„To je fenomenalna vest i dokaz ozbiljnosti u radu članova uprave, kao i signal čitavoj javnosti da je načinjen jedan od prvih koraka ka revitalizaciji kluba. Bilo bi sjajno da smo sredstva koja su utrošena na deblokadu računa mogli da usmerimo u dovođenje igrača i dalje poboljšavanje infrastrukture, ali je dobro i to što je sada račun u funkciji i što ćemo moći da delujemo u zimskom prelaznom roku.“


Lična karta

IME I PREZIME: Ilija Stolica

MESTO I DATUM ROĐENJA: Zemun, 7. jul 1978.

IGRAČKA KARIJERA: Zemun, Ljeida (Španija), Partizan, Metalurg Donjeck (Ukrajina), OFK Beograd, Sent Truden i Mons (Belgija), OFI Krit (Grčka), Budućnost (Podgorica), Nju Ingland i Njujork (SAD).

REPREZENTATIVNA KARIJERA: Jugoslavija U-21 (25 nastupa) i U-23 (11), Jugoslavija (B tim, 2).

TRENERSKA KARIJERA: Pomoćni trener U-16 selekcije Srbije, Partizan (pomoćni trener), selektor U-16 i U-17 reprezentacije Srbije, Voždovac, Vojvodina. 


Zimskafudbalska pijacase otvara 15. januara, šta Voši  trenutno nedostaje?

„Presek je napravljen i činjenica je da postoje igrači kojima ističu ugovori, ima i onih čija obaveza će isteći za šest meseci i da ćemo pojačanja morati da potražimo u svim linijama tima. Međutim, nećemo raditi samo za prolećni nastavak lige, već i za leto, kako bismo stvorili bazu igrača s kojima ćemo u novom prvenstvu moći da postanemo konkurentni Crvenoj zvezdi i Partizanu u borbi za titulu. Današnji fudbal znatno se razlikuje od nekadašnjeg, jer, uz večite rivale, sada ozbiljne buyete imaju i Čukarički, Napredak, pa i moj dojučerašnji klub Voždovac. Očekujem da će u što skorije vreme biti preciziran buyet koji ćemo imati za predstojeći transfer period, jer na tržištu ima igrača koji su nam zanimljivi, a možemo li da ih angažujemo ili ne, zavisiće u najvećoj meri od novca koji budemo imali na raspolaganju.“

Kojim putem novosadski superligaš treba da krene od prolećnog nastavka?

„Put do ostvarenja zacrtanih ciljeva su - pobede. To je uslov svih uslova. A da bismo izašli na takav kolosek, biće potrebno da ekipa pruža igre dostojne imena Vojvodine i da navijači, ali i igrači, uživaju. Želim da što pre počnemo da napredujemo na tabeli i da izgradimo pozitivnu atmoferu u timu. Svi koji poznaju moj i rad mog stručnog štaba, znaju kakav fudbal forsiram i siguran sam da će se osmesi s lica fudbalera koji će doći, preliti i na navijače, a to će nam širom otvoriti put. Moramo, naravno, da budemo svesni toga da se i rivali pitaju, da imaju ambicije i zbog toga očekujem otvorenu borbu u nastavku prvenstva i jedva čekam da se trka nastavi.“

Pred kraj januara ekipa će, deo priprema odraditi u Beleku. Uz to, plan je da do tada tim bude kompletiran, kako biste u Turskoj imali na raspolaganju sve igrače?

„Da, plan se ne menja, osim mogućnosti da termin jedne već ugovorene probe izmenimo. Uslove koje ćemo imati u Turskoj dobro poznajem, znam da su hotel i tereni u Beleku odlični i zaista želimo da tamo odemo u kompletnom sastavu. To je ozbiljan zadatak za nas iz sportskog dela, ali i za kompletnu upravu, jer će ispunjenje ambicija zavisiti upravo od blagovremno odrađenog posla u zimskom prelaznom roku“, poručio je novi šef stručnog štaba FK Vojvodina Ilija Stolica.

A. Predojević

Autor:
Pošaljite komentar
Ilija Stolica: Vojvodina počinje bitku za povratak u vrh

Ilija Stolica: Vojvodina počinje bitku za povratak u vrh

25.12.2017. 15:16 15:28