Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Goran Ivančić: Imali smo trnovit put do Litvanije

29.12.2020. 19:19 19:24
Piše:
Izvor: Goran Ivančić, foto:FSS

Nedavno je futsal reprezentacija Srbije ostvarila izuzetan uspeh plasmanom na Prvenstvo sveta, koje će se održati u Litvaniji 2021. godine (12. septembar – 3. oktobar).

Ako se zna da je od 55 članica UEFA samo šest reprezentacija izvadilo vizu za svetski sajam futsala onda je jasno da je načinjen pravi podvig.Selektor Goran Ivančić ni sada ne krije oduševljenje zbog fantastičnog uspeha, posebno  zbog teškog  puta do plasmana na SP.

-Imali smo trnovit put do Litvanije, bili smo u najtežoj grupi, prvo u prvom krugu u Parizu, zatim u elit rundi u Nišu, gde smo igrali sa Francuskom, Španijom i Ukrajinom. U odlučujućem kvalifikacionom dvomeču sa Finskom bilo je nervoze, stresa i velikog pritiska, ali smo sve to prevazišli i izvadili vizu za Litvaniju - rekao je selektor Ivančić.

Realno gledajući, od podmlađene ekipe nije se očekivalo da će otići na Mundijal.

- Mnogo toga smo promenili u nacionalnom timu, što je dalo rezultat. Istina, bilo je potrebno i mnogo sreće. Pokazalo se da je naše opredelenje da igramo kontrolne utakmice sa najboljim ekipama, poput Španije, Irana, Brazila, Azerbejyana, Rusije i Pottugalije, bio  pun pogodak. Samo kada se igra protiv boljih od sebe možeš da napreduješ. Zato nismo ni išli na to da igramo sa slabijim i beležimo pobede, to nas nije interesovalo.


Selekcija za duži period

Od kada je Ivančić došao na čelo reprezentacija vidi se veliki napredak.

- Od početka moja ideja je bila da pobeđujemo ekipe koje su ravnopravne sa nama i da se izdvojimo među njima. Ono što smo uspeli je da imamo kontinuitet dobrih igara i rezultata. Pod mojim vođstvom uspeli smo da dođemo do petog mesta na rang listi UEFA, učestvovali smo na EP u Sloveniji, obezbedili smo SP u Litvaniji, a nadam se da ćemo se plasirati i na EP u Holandiju. Taj kontinuitet je jako bitan. Ono što je od velike  važnosti je da smo napravili sjajnu selekciju koja može u ovom sastavu da igra u narednih šest-sedam godina - rekao je Ivančić.


Ekipa je rasla kroz pripremne utakmice i pokazalo se  sazrela za veliki rezultat.

- Iz utakmice u utakmicu bili smo kompaktniji, s tim što moramo još da poradimo na psihološkom aspektu. Uključili smo sportske psihologe Andriju Gerića i Marijanu Tišmu i ubuduće ćemo ozbiljno na tome da radimo.

Pre odlaska na Svetsko prvenstvo, srpske futsalere očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Holandiji. Prvi meč igra se sa Rumunijom u januaru u Temišvaru, 3. februara u Novom Sadu je duel sa Bosnom i Hercegovinom, potom u martu igramo sa Makedonijom u Vranju i Skoplju. Nakon toga  slede revanši sa BiH i Rumunijom.

- Realno, uz Rumune smo favoriti u našoj grupi. Rumuni imaju četiri Brazilca, BiH je odlična takmičarska ekipa, dok je Makedonija možda najslabija. Ne bih se iznenadio da u grupi bude mnogo iznenađenja.

Iz osam grupa direktan plasman obezbediće prvoplasirane reprezentacije, kao i šest najboljih drugoplasiranih.

- Dve najlošije drugoplasirane ekipe igraju baraž za jedno mesto, pošto je Holandija kao domaćin šesnaesti učesnik Evropskog prvenstva. Bio bi neuspeh ako se ne plasiramo na šampionat Starog kontineta - smatra Ivančić.

J. Galić

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Kup Vojvodine u futsalu: Novobečejskoj Tisi pehar

Kup Vojvodine u futsalu: Novobečejskoj Tisi pehar

29.12.2020. 12:00 12:04
Futsal selekcija Srbije izborila plasman na Mundijal

Futsal selekcija Srbije izborila plasman na Mundijal

09.12.2020. 19:50 19:52
Spuštena zavesa na jesenju polusezonu Druge futsal lige Srbije: Sve počasti Bečejcima

Spuštena zavesa na jesenju polusezonu Druge futsal lige Srbije: Sve počasti Bečejcima

09.12.2020. 09:40 12:14