Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AJAKS STEKAO MINIMALNU PREDNOST U PRVOJ UTAKMICI DRUGOG KOLA KVALIFIKACIJA ZA LIGU EVROPE: Voša poklekla u finišu meča

25.07.2024. 22:32 23:29
Piše:
Izvor: FK Vojvodina

(Od specijalnog izveštača)

Ajaks je stekao minimalnu prednost u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Vojvodine, ali srpski predstavnik u tom renomiranom kontinentalnom klupskom takmičenju dostojno je reprezentovao nivo vrednosti srpskog elitnog društva. 

Odolevala je Voša do finiša meča u grotlu prestižne Johan Krojf arene u Amsterdamu, pred oko 50.000 vatrenih navijača svojevremeno jednog od najboljih evropskih klubova. Odolevala je i uzvraćala, čak je i šansu utakmice imala kada je Vukanović u finišu pogodio stativu. U svakom slučaju, četa Božidara Bandovića, koji je izveo sastav koji još nije igrao u viđenoj formacijizaslužuje čestitke na hrabrosti i na igri koja je sve na stadionu uverila da ima solidnu osnovu za verovanje u pozitivan ishod u revanšu.

Uprkos Ajaksovom posedu lopte i težištu igre duboko na protivničkoj polovini, Vojvodinini igrači ostali su na nivou izazova i odgovora koji je mogao da dovede do aktivnog rezultata za revanš. Bez panike ispred Carevića složena je poslednja linija odbrane, koja je prvi put u tom sastavu istrčala na teren i to u evropskom izazovu, gde se svaka greška skupo naplaćuje.

Prvih 20 minuta, na čemu je trener Bandović posebno insistirao, krajnje disciplinovano Novosađani su održavali ravnotežu između šesnaesteraca. Praktično da u tom intervalu i nije bilo pokušaja prema golovima Pasvera i Carevića. Prvo uzbuđenje usledilo je u 18. minutu i to ispred domaćeg golmana, kada je Savićević solo akcijom pripremio šansu za Zadi Serija. Uz njega su, međutim, bila dvojica Ajaksovih odbrambenih igrača, Renč i Šutalo, protiv kojih jedan od najzapaženijih Vošinih igrača u minulom prvenstvu nije uspeo da pronađe put do protivničke mreže.

Vreme do odmora proteklo je u znaku igre viktorije na Carevićev gol, u čemu je golman Vojvodine odigrap glavnu ulogu, pravovremenim intervencijama i refleksima njemu svojstvenim,  delovao je sigurno i smireno, na potrebnom nivou da odbrani svaki šut protivničkih fudbalera. Najpre je ispod prečke vadio loptu posle šuteva Forbsa u 22. i Hendersona u 24. minutu, da bi tri minuta kasnije umirio loptu posle kornera koji je izveo Tejlor. Seriju prilika višestrukog holandskog i evropskog šampiona u tom intervalu upotpunio je Rasmusen šutem iskosa sa desne strane, ali je Carević sigurnom intervencijo, odbovši loptu u korner, još jedanput zaslužio čestitke saigrača.

U 32. minutu Vojvodina je odgovorila kontrom koju je poveo Ivanović, nastavio Savićević ka Zadi Seriju, opet bez završnice kakvu su gosti želeli. Lopta mu je pobegla preko noge. Završnih desetak minuta i sreća je stala u odbrambeni red gostiju. Najuočljiviji faktor sreće snimili smo u 34. minutu kada je Tejlor pogodio spoj prečke sa stativom, šutirajući iskosa sa leve strane. Pet minuta kasnije Carević je odbijao loptu nakon šuteva Rasmusena i Forbsa, a treći Ajaksov pokušaj u nastavku akcije, kada je glavom šutirao Akpom završio je u gol-autu. U samoj završnici prvog poluvremena beležimo pokušaj Renča s desne strane i promašaj pored suprotne stative, da bi zbir utisaka do odmora završio Tejlor udarcem u odlično postavljenog Carevića.

Tejlor je prvi zapretio i u nastavku igre. Na ivici kaznenog prostora iz prve je reagovao na odbitak. Carević nije morao ovoga puta da interveniše, jer je lopta fijuknula iznad prečke. Pet minuta Akpomovu pretnju glavom posle kornera amortizovao je Carević.

Vojvodina je zaigrala otvorenije u drugom poluvremenu, što je bilo vidljivo češćim prenošenjem lopte preko polovine terena i insistiranju Zadi Serija i Savićevića da priđu bliže Ajaksovom golu. Takva nastojanja Ivanović je pokušao da završi u 70. minutu. Akciju jeste završio, ali je golman Pasver pročitao njegovu nameru i paradom odbio loptu u polje. Usledila je izmena u Vošinom timu: Ivanović je mesto u špicu prepustio Vukanoviću, a iskusni napadač i pouzdani strelac tek što je ušao pogodio je stativu, posle preciznog dodavanja Zadi Serija u prazan prostor, kroz sredinu.

Ulaskom Đorđevića i Koraća u finišu meča, petorica igrača Vojvodine stala su u liniju isored Carevića. Ipak, nisu uspeli da izdrže do kraja: u 86.minutu Korać je zakasnio da pokrije Van den Bumena, koji je desetak minuza ranije zamenio Tejlora. Carević je ostao kratak na precizno upućenu loptu glavom u donji levi ugao njegovog gola, za minimalnu Ajaksovu špobedu i maksimalnu Vošinu nadu u revanšu.

Ajaks – Vojvodina 1:0 (0:0)

AMSTERDAM: Johan Krojf arena, gledalaca 50.000, sudija Sesar Soto Grado (Španija), strelci: Van den Bumen u 86. minutu, žuti kartoni: Hato, Akpom, Tejlor (Ajaks), Crnomarković, Petrović (Vojvodina).

AJAKS: Pasver 6, Renč 6, Šutalo 6, Bas 6,5, Hato 6, Henderson 6,5, Tejlor 6 (Van den Bumen 7), Rasmusen 6 (Gots), Fic Džim  6 (Berhojs), Forbs 6,5 (Banel), Akpom 6 (Rajkhof).

VOJVODINA: Carević 7,5, Butean 6, Sičenje 6,5, Crnomarković 6,5 (Korać), Baros 6, Poletanović 6, Petrović 6,5, Bamidele 6 (Nikolić), Savićević 6,5 (Đorđević), Zadi Seri 6, Ivanović 6 (Vukanović 6,5).

Lazo Bakmaz  

Autor:
Pošaljite komentar
(UŽIVO) AJAKS POBEDIO VOJVODINU SA 1:0 U FINIŠU MEČA NA "KROJF ARENI" U DRUGOM KOLU KVALIFIKACIJA ZA LIGU EVROPE (FOTO I VIDEO)

(UŽIVO) AJAKS POBEDIO VOJVODINU SA 1:0 U FINIŠU MEČA NA "KROJF ARENI" U DRUGOM KOLU KVALIFIKACIJA ZA LIGU EVROPE (FOTO I VIDEO)

25.07.2024. 19:55 22:25
VOŠA ODRADILA TRENING NA "JOHAN KROJF ARENI"  u Amsterdamu! BANDOVIĆ: Spremni smo za četvorostrukog prvaka Evrope! (VIDEO)

VOŠA ODRADILA TRENING NA "JOHAN KROJF ARENI"  u Amsterdamu! BANDOVIĆ: Spremni smo za četvorostrukog prvaka Evrope! (VIDEO)

24.07.2024. 20:36 21:27
DUŠAN TADIĆ - ČOVEK KOJI SPAJA VOJVODINU I AJAKS

DUŠAN TADIĆ - ČOVEK KOJI SPAJA VOJVODINU I AJAKS

25.07.2024. 18:08 18:10
AJAKS SA BROGBIJEM I BERGVAJNOM KOMPLETAN PROTIV VOJVODINE: Bez Bertrana Traorea u protokolu

AJAKS SA BROGBIJEM I BERGVAJNOM KOMPLETAN PROTIV VOJVODINE: Bez Bertrana Traorea u protokolu

(Od našeg specijalnog izveštača)
24.07.2024. 14:30 19:40