Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić s Pavlopulosom: Jedni uz druge kada je najteže

10.12.2019. 10:47 11:27
Piše:
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

ATINA: Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu na podršci te zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i evropskom putu naše zemlje, te poručio da će Srbija podržavati teritorijalni integritet Grčke i neće menjati svoju poziciju po pitanju Kipra.

Vučić je istakao da se Srbija i Grčka na političkom planu podržavaju i u svim međunarodnim organizacijama i institucijama i dodao da su dva naroda bili jedni uz druge uvek kada je bilo najteže.

Predsednik Srbije se, na početku razgovora u užem formatu, Pavlopulosu obratio sa "dragi prijatelju", te istakao da su Srbija i Grčka bili i danas su prijatelji, a da je na njima da odnose dalje razvijaju kako bi dve zemlje i dva naroda bili još bolji prijatelji i još bliži u budućnosti.

Srpski i grčki narod su vekovima delili zajedničku sudbinu i bili jedni uz druge kad je bilo najteže, rekao je Vučić.

On je istakao da su veoma dobri bilateralni odnosi dve zemlje, te da je ponovo pokrenuto povećanje trgovinske razmene, da razmena usluga raste iz god u godinu, dok je sve vise srpskih turista u Grčkoj, ali i Grka u Srbiji.

Vučić je zahvalio Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koja će, ističe, uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke.

Potpisnici smo Koncevncije o pravu mora i u skladu sa tim podržavaćemo, na svakom mestu u svetu, integritet Grčke, kao što smo to učinili i sa Kiprom, i ta naša pozicija nije menjana i biće nepromenjena i u budućnosti, rekao je Vučić.

Izarazio je zahvalnost Grčkoj na podršci evropskom putu Srbije, te dodao da mi znamo da imamo određene uslove koje drugi nisu imali, što je, u slučaju Srbije, između ostalog, i pitanje Kosova i Metohije.

Primetio je da Srbiji ponekad o vladavini prava govore neki iz zemalja u kojima je situacija sa vladavinom prava i mnogo lošija nego u Srbiji, ali je dodao da u Srbiji to razumemo i sve reforme koje se sprovode, sprovode se, kaže, u interesu naših građana.

Veoma nam je važno da te reforme izvedemo do kraja da bismo živeli u demokratiji, imali efikasnije pravosuđe i da bi ljudi mogli da se osećaju slobodno i da pripadaju društvu najboljih. I uveren sam da će EU imati razumevanja za Srbiju, rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio lično Pavlopulosu što je, kaže, tokom celog mandata vodio računa o interesima Srbije, o bliskosti Srbije i Grčke, te poručio da će ova njegova poseta, kao i poseta predsednika Grčke Beogradu 2017. godine samo dati novi impuls dobrim odnosima.

Vučić je dodao da će danas imati sastanak i sa grčkim privrednicima, od kojih mnogi već posluju u Srbiji, i izrazio uverenje da će to biti značajan zamajac za dolazak novih investitora u Srbiju, kao i da će sve veći broj srpskih privrednika ulagati u Grčku.

Veliko vam hvala, a na srpsku podršku, na onoliko pomoći koliko mi, kao bratski i prijeteljski narod, možemo da vam pružimo, uvek možete da računate. Kao što mi uvek računamo na vašu podršku u evropskim integracijama, ali i u različitim regionalnim inicijativama, rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da će Srbija i Grčka biti još bliže povezane putničkim i železničkim saobraćajem, te ukazao na zajednički interes za izgradnju železničkih koridora od Budimpešte do Pireja, što će, kaže, biti još jedna potvrda prijateljstva.

Prethodno je predsednik Srbije položio venac na Spomenik neznanom junaku u glavnom gradu Grčke, a nakon razgovora s predsednikom Grčke, atinski gradonačelnik Kostas Bakojani uručiće predsedniku Srbije Zlatnu medalju za zasluge grada Atine.

Vučić će zatim imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

U delegaciji koju predvodi predsednik Vučić su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Autor:
Pošaljite komentar
Predsednik Vučić počeo posetu Grčkoj

Predsednik Vučić počeo posetu Grčkoj

09.12.2019. 19:02 19:05