Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Na hrvatski potez re­ci­pro­čan od­go­vor srp­ske Vla­de

23.04.2018. 12:27 08:53
Piše:
Izvor: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Pred­sed­nik Sr­bi­je Alak­san­dar Vu­čić is­ta­kao je da će Sr­bi­ja re­a­go­va­ti re­ci­proč­nim me­ra­ma na po­tez Hr­vat­ske, ko­ja je za­bra­ni­la mi­ni­stru od­bra­ne Alek­san­dru Vu­li­nu da uđe u tu ze­mlju i po­se­ti Ja­se­no­vac.

Od­lu­ku o to­me će do­ne­ti Vla­da Sr­bi­je, naj­ve­ro­vat­ni­je na re­dov­noj sed­ni­ci u če­tvr­tak. Po uve­re­nju srp­skog pred­sed­ni­ka re­ak­ci­ja Za­gre­ba je bi­la is­hi­tre­na i ner­vo­zna, te na­vo­di i da je, "da bu­de iskren, ne raz­u­me ". Pod­se­ća­ju­ći da je sa­op­šte­no da je za­bra­na ula­ska mi­ni­stra Vu­li­na u Hr­vat­sku do­ne­ta zbog iz­ja­va ko­je je da­vao, Vu­čić je po­ru­čio da bi "že­leo i vo­leo da to ni­je slu­čaj".

- Vo­leo bih da ne­ko u EU ne uvo­di ver­bal­ni de­likt i da ima pra­vo da ar­bi­trar­no pro­su­đu­je da li mu se ne­ko svi­đa ili ne svi­đa, da li mu se do­pa­da ne­či­je mi­šlje­nje ili ne do­pa­da - re­kao je Vu­čić, na­vo­de­ći da će se dr­ža­ti obe­ća­nja da sto da­na ne go­vo­ri o Hr­vat­skoj.

Re­ak­ci­ja Za­gre­ba je bi­la is­hi­tre­na i ner­vo­zna

Po­ru­čio je da "ako je to ta­ko i Sr­bi ne mo­gu da po­se­te stra­ti­šta, da ni ime­na ubi­je­nih ne bu­du upi­sna, mi će­mo raz­mo­tri­ti pred­log da se u Sr­bi­ji naj­pre po­pi­šu žr­tve, a da on­da na­pra­vi­mo mu­ze­je Ho­lo­ka­u­sta i mu­ze­je ko­ji go­vo­re o stra­da­nju ".

- Da po­pi­še­mo žr­tve i Ja­dov­na i Pre­bi­lo­va­ca, Go­lub­nja­če, Ja­se­nov­ca i sve dru­ge žr­tve i da on­da na­pra­vi­mo mu­ze­je ko­ji bi go­vo­ri­li o stra­vič­nom sta­rad­nju srp­skog na­ro­da – po­ja­snio je Vu­čić. da odgovori na svaki izazov, poručio je predsednik Srbije. 

Od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nja no­vi­na­ra, a u ve­zi sa in­ci­den­tom ko­ji je u Skup­šti­ni Sr­bi­je iza­zvao  Vo­ji­slav Še­šelj, Vu­čić je pod­se­tio da je  stro­go i sna­žno osu­dio ono što je uči­nio pr­vi čo­vek ra­di­ka­la.

- Slu­šaj­te, to su stva­ri ko­je su se de­ša­va­le I ka­da je ov­de bi­la Fe­de­ri­ka Mo­ge­ri­ni, za­što se to ra­di, ne znam. Ne­ki lju­di ima­ju dru­ga­či­ji pri­stup stva­ri­ma ne­go što to ima ve­li­ka ve­ći­na gra­đa­na Sr­bi­je. Ali to ne zna­či da ima­te pra­vo da ne­ko­me za­bra­ni­te da iz­ra­ža­va svo­je mi­šlje­nje,  ali i da uđe na va­đu te­ri­to­ri­ju. To ne zna­či da ima­te pra­vo da po­di­že­te na­ci­stič­ke sim­bo­le i da se pra­vi­te da ih ni­ste vi­de­li. Mno­go je te­že od po­ku­ša­ja ne­ko­ga ko pred­sta­vlja ma­nji­nu u ovoj ze­mlji i ni­je u Vla­di ni na ko­ji na­čin, to što se po­ja­vlju­ju na­ci­stič­ki sim­bo­li  na me­stu naj­ve­ćeg stra­da­nja srp­skog na­ro­da na pro­sto­ru biv­še Ju­go­sla­vi­je. Ali šta da ra­di­te, oni će da po­di­žu spo­me­nik Ste­pin­cu, ve­ro­vat­no će to bi­ti ve­li­ki pra­znik, pri­me­tio je Vu­čić. Ka­že i da  ne oče­ku­je re­ak­ci­ju EU po­vo­dom is­ti­ca­nja za­sta­ve sa usta­škim po­zdra­vom " Za dom sprem­ni " u Ja­se­nov­cu i pod­vla­či da " ne po­sto­ji ni­jed­na ze­mlja gde mo­gu da se is­ti­ču sli­ke Adol­fa Hi­tle­ra a da ne bu­de­te ka­žnje­ni, a da je ov­de mo­gu­će da se to ra­di ".


Voj­ska sprem­na na iza­zo­ve
Pred­sed­nik Sr­bi­je Alek­san­dar Vu­čić pri­re­dio je ju­če pri­jem po­vo­dom Da­na Voj­ske Sr­bi­je, u zgra­di Ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ri­ja­ta pred­sed­ni­ka Re­pu­bli­ke. Vu­čić se tom pri­li­kom obra­tio pri­sut­ni­ma i jav­no­sti is­ta­kav­ši da je u po­me­nu­toj pro­sla­vi po­ka­za­no dr­žav­no je­din­stvo. Pri­pad­ni­ci­ma VS je po­ru­čio da su pred nji­ma ozbilj­ni za­da­ci, i da mo­ra­ju uvek da bu­du sprem­ni na sva­ki iza­zov i da od­vra­te sva­kog po­ten­ci­jal­nog agre­so­ra.
Sa­op­štio je da dr­ža­va iz­dva­ja 600 mi­li­o­na evra za voj­sku, što je ma­lo u po­re­đe­nju sa voj­ska­ma ve­li­kih ze­ma­lja. Is­ti­če, me­đu­tim, da to za Sr­bi­ju ni­je ma­lo nov­ca i po­ru­čio da će se iz­dva­ja­ti i vi­še jer to sa­da mo­že da se ura­di zbog spro­ve­de­ne fi­skal­ne sta­bi­li­za­ci­je i su­fi­ci­ta.
 

Kako je rekao, danas se obeležava najveći vojni praznik, u znak sećanja više od dva veka od Takovskog ustanka, a radi vrednovanja tradicije obeležavanja sećanja na žrtve i učesnike oružanih sukoba. 

Vojni praznik se obeležava radi učvršćivanja dalje afirmacije principa rodoljublja, antifašizma, antisemitizma, razumevanja i saradnje, uz uvažavanje kulturoloških različitosti zarad buducnosti i mira kako u zemlji, tako i u regionu. Vojska Srbije se predstavlja u dobrom svetlu kako samo ona ume, istakao je srpski predsednik. 

Vučić je dodao i da ne možemo a da ne oživimo osećaj zajedništva i odamo počast uz dužno poštovanje, kako hrabrim vojskovođama, tako i vladarima i komandantima. 

Pred Vojskom Srbije nije samo praznovanje i nisu samo sindikalni zahtevi, pred Vojskom Srbije je da bude snažan odvraćajući faktor za svakoga ko bi pokušao, i neko bi pomislio da može, da izvrši agresiju na našu zemlju, zaključio je predsednik Srbije. 


Vučić: Srbija u suficitu i ove godine

Vučić je izjavio danas da je stanje u srpskom budžetu stabilno i da Srbija kupuje strani novac, kako bi se do kraja godine javni dug smanjio na oko 50 odsto. 



"Stanje u budžetu je dobro, i dalje smo u suficitu, i tako će ostati do kraja godine. Bilo je problema u prvom kvartalu, ali i dalje nemamo jednokratne uplate. U svakom slučaju, imaćemo suficit i tu nema sumnje", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o stanju budžeta na prijemu povodom Dana Vojske. 



Rekao je i da je planirano da se otplati 700 miliona dolara javnog duga i istakao da će time Srbija postići izvanredne rezultate. 



"Ne računajući 501 milion evra koje će Srbija za koncesiju dobiti od kompanije Vansi, srpski budžet je do kraja godine svakako u suficitu", ponovio je predsednik. 

 

 

Pred­sed­nik je ne­gi­rao tvrd­nje da se Sr­bi­ja na­la­zi u svo­je­vr­snoj tr­ci u na­o­ru­ža­va­nju sa Hr­vat­skom. Pod­se­tio je i da ni­je ko­men­ta­ri­sao to što je Hr­vat­ska od­lu­či­la da ku­pi po­lov­ne avi­o­ne F-16 od Izra­e­la i da po­štu­je od­lu­ku te ze­mlje. " A da li je u dog faj­tu bo­lji F-16 ili Mig-29, raz­li­či­ta su mi­šlje­nja ", pri­me­tio je Vu­čić.  No­vi­nar " Ra­dio Ja­dra­na ", ko­ji je po­sta­vio pi­ta­nje o na­o­ru­ža­va­nju, is­ko­ri­stio je pri­li­ku i da is­tak­ne ka­ko osu­đu­ju­je i po­zdrav "Za dom sprem­ni" i usta­ški re­žim u ime svih Dal­ma­ti­na­ca ko­ji su, ka­ko je is­ta­kao, naj­ve­ći an­ti­fa­ši­sti i ko­ji su u par­ti­zan­skom po­kre­tu po­ka­za­li ka­ko se od­no­si pre­ma usta­škom i ita­li­jan­skom fa­ši­stič­kom re­ži­mu." Če­sti­tam vam na hra­bro­sti, na­rav­no da je to isti­na. Mo­gu sa­mo da po­tvr­dim va­še re­či ",od­go­vo­rio je Vu­čić.

Upi­tan da pro­ko­men­ta­ri­še iz­ja­vu pred­se­da­va­ju­ćeg Sa­ve­ta mi­ni­sta­ra BiH i pot­pred­sed­ni­ka SDA De­ni­sa Zvi­zdi­ća da on po­štu­je Sr­bi­ju, ali da naj­vi­še vo­li Sanyak, Vu­čić je pri­me­tio da je to ve­ro­vat­no iz­ja­va u je­ku kam­pa­nje i po­ru­čio mu da bi mo­žda bi­lo bo­lje da svo­ju lju­bav is­ka­že ta­ko što će u San­dža­ku gra­di­ti ško­le i vr­ti­će. Po­ja­si­no je da San­džak ni­je en­ti­tet u Sr­bi­ji, da ni­je­dan me­đu­na­rod­ni ugo­vor to ne re­gu­li­še..

- Sva­ko ima pra­vo da vo­li šta, gde, ka­ko i ko­li­ko že­li, ali mo­ram da uka­žem, jer ni­je ista ni slič­na ustav­no­prav­na re­gu­la­ci­ja RS i Ra­ško - po­lim­ske obla­sti ili Sandžaka, ka­ko ga Bo­šnja­ci zo­vu, te da Zvi­zdić mo­žda ti­me ša­lje ne­ku dru­gu po­ru­ku o to­me da ne bi vo­leo da RS bu­de re­gu­li­sa­na ka­ko je to sa­da - na­veo je Vu­čić.

Idem u Niš, ne oda­zi­vam se na “iš  "

Pred­sed­nik Vu­čić je iz­ja­vio da " na­rav­no " ide u Niš, a da je, za raz­li­ku od onih ko­ji bi da mu po­ru­če " iš ", on u taj grad do­veo in­ve­sti­to­re i otvo­rio šest fa­bri­ka, dok su ga oni ra­zo­ri­li. Od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nja no­vi­na­ra da pro­ko­men­ta­ri­še iz­ja­ve Sa­še Jan­ko­vi­ća i još ne­kih pred­stav­ni­ka de­la opo­zi­ci­je da će ga, iz­me­đu osta­log, ote­ra­ti uz po­ru­ku " Iš iz Niš ", re­kao da ni­je baš pri­stoj­no da se ne­ko­me go­vo­ri "iš".

- Idem u Niš da raz­go­va­ram sa oni­ma ko­ji su is­te­ra­ni iz fa­bri­ka i ko­ji tra­že da im is­pla­tim ono što oni ni­su, re­kao je on. - I sa­da će ti ko­ji su ukra­li pa­re da ka­žu iš, upi­tao je Vu­čić, do­da­ju­ći: " Ime mi je Alek­san­dar, ne oda­zi­vam se na to "iš" ". Uve­ren je da će gra­đa­ni re­ći svo­je, jer je sve ono što Jan­ko­vić, Đi­las i Je­re­mić i osta­li ra­de uvek pro­tiv in­te­re­sa gra­đa­na Ni­ša. " Idem, raz­u­me se, a oni su sna­žni, ba­ha­ti, osi­o­ni, hte­li su da po­sta­nu pre­mi­je­ri sa 16 od­sto gla­so­va", pri­me­tio je Vu­čić.

Autor:
Pošaljite komentar
Za Dan vojske u Kikindi prikazani naoružanje i oprema

Za Dan vojske u Kikindi prikazani naoružanje i oprema

22.04.2018. 23:32 23:34
Vulin položio venac na Avali povodom Dana Vojske

Vulin položio venac na Avali povodom Dana Vojske

23.04.2018. 10:35 10:37