Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Pregazićemo kriminalce, uvodimo doživotnu kaznu zatvora

12.01.2019. 11:25 15:09
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora. 

On je, najavljujući sistemske i sveobuhvatne mere protiv najtežih krivičnih dela, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da je država odlučna da pobedi najteže oblike kriminala i korupcije. 



Najavio je i izmenu kaznene politike, posebno za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva dece i trgovinu opružjem i narkoticima."Borba će da traje godinama, biće teška, ali ćemo da pregazimo kriminalce", rekao je predsednik. 



Jučerašnja akcija MUP i Tužilaštva pokazala je nameru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal i najteže oblike korupcije pobedi, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 



"Koliko god bila uspešna i dobra jučerašnja akcija to je jedna akcija i možemo da je ponavljamo svake nedelje. Ukoliko drugačije, sveobuhvatnije ne priđemo rešavanju tih užasnih problema mi to nećemo biti u stanju da rešimo", rekao je Vučić i najavio sistemske mere protiv kriminala i korupcije, pre svega drugačiju kaznenu politiku.


Neće Srbija biti Meka i Medina za kriminal



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će građani imati uvid u predloge mera za dvadesetak dana, a da će se potom ići u Narodnu skupštinu.



"Videćemo da li ćemo ići kao većina poslanika ili kao vlada, ja bih voleo kao vlada. Mi idemo sa ovakvim merama i sledi teška borba, jer sada će kriminalci da se ujedine protiv nas, ali država će da ih pobedi, država je jača", poručio je on na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio mere za borbu protiv kriminala i korupcije.



Kako kaže Srbija se ugledala na evropsko zakonodavstvo.



Poručuje da Srbija više neće biti Meka i medina za kriminal i da će kazne biti strože nego u Austriji i Nemačkoj, drakonske. 



"Lepo su smislili da mi na Balkanu imamo meku kaznenu politiku, a kod njih da bude žestoka, pa mi da budemo Meka i Medina za kriminal, a kod njih da ga nema. sad mi isto kao Nemačka i Austrija uvodimo institut doživotne robije i drakonske kazne. Pa, idite tamo, ali u Srbiju nećete", poručio je on.


On je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost čestitao državnim organima , posebno policiji, naročito na činjenici da su se posle mnogo vremena neki od glavnih šefova narko- biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim poternicama a neki i iza rešetaka.



Rekao je da je današnja sednica imala dve tačke, jedna je bila posvećena Kosovu, a druga borbi protiv kriminala i koprupcije i sistemskim merama koje će država preduzeti.

Nove mere u roku od mesec dana, oštrija kaznena politika



Predsednik Srbije Aleksandar Vučića je izjavio da u praksi imamo veoma blagu kaznenu politiku i poručio da će nove mere, koje će biti donete u roku od mesec dana, promeniti sve i uvesti nove institute. 



Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da će podaci koje će izneti šokirati javnost, pošto naše maksimalne kazne gotovo nikada nisu izricane za krivična dela i da su uglavnom bile minimalne ili donošene uglavnom uz ublažavnje minimalnih kazni.



Rekao je da je, na primer, za silovanje za koje je propisana kazana od tri do 12 godina sudovi su u najvećem procentu izricali kaznu do tri godine u čak 35,9 odsto.



Slede kazne od tri do pet godina - 33,33 odsto, što je ukupno 70 odsto kazni za krivicno delo silovanja do pet godina.



"Pa što smo onda tu određivali kazne maksimalne do 12 godina ili kod nas uvek postoje olašavajuće okolnosti ili minimalizovanje kazni?", naveo je Vučić.



Kada je reč o nedozvoljnoj proizovdnji i nošenju oružja ili ekspolizivnih materija, to je krivično delo za koje je u 55,05 odsto svih izricala uslovna osuda.



"Što znači dekrimilnalizaciju tog dela, isplati im se to da rade, to je loša poruka koju država šalje durštvu".

Doživotna robija za ubice dece, oštrije kazne za silovanje



Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas uvođenje oštrije kaznene politike za sva krivična dela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, do nasilja u porodici do ubistava i najavio uvođenje doživotnog zatvora za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela.



"Uvodimo institut doživotne kazne zatvara, doživotne robije za one koji su počinili najteža krivična dela - za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela", rekao je Vučić i dodao da je time prihvaćen predlog dela javnosti i Igora Jurića.



Kako je rekao, za silovanje ubuduće kazne neće biti od 3 do 12 godina, već od pet do 15 godina, ali bez mogućnosti ublažavanja kazne.



"Niko neće moći da dobije manje od 5 godina", podvukao je Vučić.



On je istakao i da će biti drastično uvećane kazne za nasilje u porodici.Mininalna kazna sa 6 meseci biće uvećana na na godinu dana zatvora za nasilje u porodici."A, za sve ćemo ići za makar od 35 do 50 odsto uvećanja maksimalnih kazni", rekao je Vučić.

Vučić: Nemačka ima doživotnu robiju, što mi da nemamo



Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje podršku EU po pitanju uvođenja oštrije kaznene politike za najteža krivična dela u Srbiji.



"Nemačka ima doživotnu robiju. Što mi da nemamo?", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja kakvu reakciju očekuje od EU, s obzirom na najavljene mere, ali i od kriminalaca "i da li će ga možda rušiti na ulici, jer je reč o drakonskim kaznama".



Vučić je primetio da samo zemlje na Balkanu, Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija nemaju kaznu doživotnog zatvora, dok evropske zemlje imaju.



"Sad hoćemo i mi da imamo i mi hoćemo štrože kazne. Jurimo evropske standarde i uvećavaćemo kazne, jer želimo da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju", rekao je predsednik.


Vučić: Trend da se Srbi optužuju za sve



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u delovima bivše Jugoslavije, a posebno u albanskom delu Kosova, na delu trend da se traži nova srpska odgovornost i da postoje oni koji Srbe optužuju za sve. 



"Plašim se da se taj trend samoviktimizacije i apsolutnog optuživanja Srba za sve ne nastavi u buducnosti bez prihvatanja bilo kakve odgovornosti za sopstvene zločine", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.



On je istakao i da je naš pogled na stvari neuporedivo uravnotezeniji.



"Mi gonimo Srbe koji su počinioci zločina, ali takođe i gonimo i znamo da postoje mnogi koji nisu odgovarali, a pocinili su najgore zlocine protiv srpkog naroda", rekao je Vučić. 



Odgovarajući na pitanje povodom podnošenja krivične prijave protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića zbog ratnog zlocina nad Srbima, i da li će žrtve dobiti pravdu, Vučić je rekao:



"Nadam se da će pravda biti zadovoljena. Preskočiću deo šta o tome mislim".



On je istakao da znamo da pstoje mnogi koji nisu odgovarali, a počinili su zločine protv srpskog naroda, bilo na teritoriji KiM, RS, nekadašnje Srpske krajine....



"Ali, prosto, oni su samo zrtve, a zna se ko je bio agresor - Srbija", podsetio je Vučić kako se prema tome drugi odnose.


Vučić je istakao i da je policija u poslednjoj akciji našla ljude koji su posvedočili o izvršenju najtežih krivičnih dela i da sada postoje sva policijska i operativna saznanja za najveći deo ubistava na beogradskom asfaltu, od Despotovića do Stankovića i drugih.



"E, sad je panika... Mi danas znamo ko je, a sad je drugo pitanje kako će to ići sa tužilaštvom i sudovima", rekao je Vučić.



"A, šta će oni (kriminalci) da rade... Što god da rade, ne može ta borba da bude laka, ali zgazićemo ih, pravno, kako i priliči pravnoj državi", rekao je Vučić.

Vučić: 99 odsto sudija časno i odgovorno obavlja posao



Predsednik Srbije Aleksandar Vučića je izjavio danas da 99 odsto sudija u našoj zemlji pošteno, časno i odgovorno obavlja svoj posao, ali da i tu, kao i u svakoj profesiji ima kukolja.



Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost odgovrajući na pitanje novinara da li se sudije plaše kriminalaca i da li ima sprege sudija i kriminalaca, rekao da je njegova obaveza kao predsednika da brani sudije.



"Da li ima, kao i u svakom drugom poslu, kukolja? Ima, kao i kod nas, kao i na svakom drugom mestu", dodao je Vučić.



Rekao je da se peta tačka reformi koje će biti sprovedene odnosi izvršenje krivično - pravnih sankcija.



"Ponekad nam se dogodi da su nam prekršajne kazne veće i isplativije za državu kad je reč o novčanim kaznama, nego o krivično-pravnim sankcijama. A, da ne govorim o svim mogućim marifetlucima oko izdržavanja kazne, kako se zloupotreboljavaju nanogice i mnoga druga čuda".



Vučić je poručio da će se država i time pozabaviti i rešiti veliki deo tih problema, kao i da će građani moći da vide ogromne pomake narednom periodu.



"To ćemo sve da rešimo u narednih 20 dana", dodao je on.



Na komentar novinara da veliki broj počinilaca beži i skriva se na KiM i da li može Srbija nešto tu da učini, predsednik je kazao da je, što se tiče KiM i drugih teritorija na kojima se kriminalci slobodno kreću, mnogo veći problem što ne može lako da se dođe do optužbenog akta zbog nedostatka dokaza.



"Je l'' ima neko ko ne zna Filipa Koraća? Nije to od juče, ali smo tek od pre nekoliko nedelja uspeli da pronađemo za šta je sve i kako odgovoran i da imamo za to potvrde živih ljudi. Znate, to su ljudi koji su profesionalni kriminalci i ubice, uklanjaju svoje tragove i potrebno je vreme, l država je uspela to da reši".



Vučić ističe da je posebno zadovoljan što je država uspela da reši slučaj upada u iznajmljeni stan novinara Milana Jovanovića iz Vrčina.

Vučić: Ne mogu da gubim vreme na one koji su predali Kosovo



Ne mogu da gubim vreme na one koji su predali Kosovo u ruke Albancima, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, povodom otvorenog pisma koje su mu uputili organizatori protesta.



"Pročitao sam pridike koje mi drže Jeremić, Đilas i Obradović", rekao je Vučić na pres konferenciji i dodao:



"Nasmejao sam se, toliko je glupo. Oni koji su predali Kosovo u ruke Albancima, koji su postavili granice na Jarinju I Brnjaku, koji su doneli presudu u korist Albanca, koji su izmestili pregovore iz UN u EU, koji su doveli do formalne nezavisnosti Kosova, oni da nekom drže predavanje o Kosovu, na to ne umem da odgovorim. Pogledao sam I rekao sebi ''hajde, idi radi svoj posao, spremaj mere protiv korupcije''", kazao je on. 



Na pozivanje Boška Obradovića na Džordža Vašingtona osvtnuo se rečima: 



"On je čuo za Ljotića i nikog više".



Rekao je i da se nada da će doći do pomeranja po pitanju ukidanja prištinskih taksi na robu iz Srbije.



Povodom izjave šefa kosovske opozicione LDK Ise Mustafe da nije dobro što Priština nije poslušala savete iz Trampovog pisma, ocenio je da je dobro što je LDK izašao sa svojim stavom.



„Čekamo da vidmo hoće li Albanci doneti odluku i mislim da je danas lakše da to učine, kada je LDK izašla sa takvom izjavom, pošto je to trenutno prema svim istraživanjima najsnažnija politička stranka među Albancima", rekao je Vučić.



Nada se, kaže, da će Priština doneti odgovarajuću odluku. 

Autor:
Pošaljite komentar
Stefanović: U akciji policije uhapšeno 150 osoba

Stefanović: U akciji policije uhapšeno 150 osoba

11.01.2019. 15:17 17:00