Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: U sredu stiže još pola miliona kineskih vakcina

09.02.2021. 12:33 13:41
Piše:
Izvor: Tanjug (video)

BEOGRAD: Sutra posle podne ili uveče u Srbiju stiže još 500.000 doza kineske vakcine "Sinofarm", najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Takođe, on je saopštio da je obezbeđeno da 15. i 22. februara stigne ukupno još 88.000 doza Fajzera, u prvom navratu 42.000 i u drugom 46.000.

Do 20. februara u Srbiju stiže i 125.000 -150.000 vakcina AstraZeneka, za šta je potpisan ugovor, naveo je Vučić i podsedio da je jutros u Srbiju već stiglo dodatnih 50.000 prve doza ruske vakcine, dok će druge doze stići kroz 15 dana.

"Do kraja februara imaćemo ukupno dva miliona doza vakcina, kojima će biti vakcinisano miliona građana", naglasio je Vučić i dodao da to govori o velikom radu i trudu svih koji su u tom procesu učestovali.

Vučić je rekao da je najvažnija vest za građane upravo to kako i na koji način se nabavljaju vakcine, jer vakcina znači napredak ekonomije i budućnost.

"Idemo na dalju masovnu vakcinaciju ljudi. A, tek revakcinacija garantuje da nećete imati najteže posledice", rekao je Vučić.

On je zahvalio predsedniku Kine Si Đinpingu, i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na svoj podršci i pomoći koju su pružili kao prijatelji Srbije.

Vučić je istakao i da je ponosan na sve rezultate koje je Srbija ostvarila u procesu vakcinacije.

„Vakcinisaću se tek posle milion i po građana“

Vučić je ponovio da će se vakcinisati onda kada vakcinu bude primilo milion ili dva miliona ljudi, jer, kako je rekao, njegov život ne može da bude važniji od života većine građana Srbije.

"Pozivam ljude da se vakcinisu, a ja ću smeti i imati moralno pravo da to učinim kada se vakcinise više od milion i po, dva miliona ljudi", rekao je Vučić novinarima posle Samita Kina i 17 zemalja CIEZ.

Vučić je primetio da su se vakcinisali i oni koji su govorili da vakcine nema ili su izražavali sumnju.

Predsednik je ironicno rekao i da mu je vazno da su se svi iz Luksemburga vakcinisali ovde u Srbiji i to ruskom vakcinom, a i da mu je drago da su se vakcinisali i oni koji su govorili da vakcina nema i to, kako je rekao, nisu primli vakcine iz Kovaks programa, već one koje su svojim dogovorima obezbedili predsednik ili premijer Srbije.

Predsednik Kine potvrdio dolazak u Srbiju

Vučić je preneo da je kineski predsednik Si Đinping potvrdio dolazak u Srbiju i izneo podatak na koji je posebno ponosan - da je naša zemlja u poslednjih 10 godina uvećala izvoz u Kinu čak 50 puta.

"Predsednik Si najavio je dolazak u Srbiju. Zahvalio je na pozivu i potrvdio dolazak", rekao je Vučić nakon video samita Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ).

Dodao je da je ta poseta velika čast za Srbiju, koja sa Kinom ima izvanrednu saradnju, i kojoj mnogo znači inicijativa "Pojas i put" koju je Kina pokrenula.

Kao primere važne saradnje sa Kinom naveo je dolazak njihovih kompanija u smederevsku Železaru, na koju, kaže, sada ne gubimo 10 ili 12 miliona evra mesečno, ili u rudnik u Boru, koji postaje jedan od dva najveća izvoznika.

Predsednik je istakao i da je u poslednjih 10 godina izvoz iz Srbije u Kinu povećan 50 puta - sa sedam miliona na 377 miliona dolara.

"To govori koliko je Srbija napredovala za 10 godina", konstatovao je Vučić.

On je podsetio da je pre nekoliko dana sa kineskim CRBC potpisan ugovor od 3,2 milijarde evra za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za odlaganje otpada, i preradu otpadnih voda u 65 opština, što je, kaže, veoma važan dokument.

I velika preduzeća u paketu pomoći

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će novi paket pomoći privredi biti predstavljen narednih dana, u četvrtak ili petak, kao i da će obuhvatiti i velika preduzeća, kao i turistički sektor.

Vučić je novinarima preneo da je u sinoćnjem razgovoru zamolio premijerku Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog da u paket pomoći uđu i velika preduzeća, svi osim banaka i finansijskih institucija.

"Da osim opšte pomoći podške, tri puta po 50 odsto minimalca za mala i srednja preduzeća, pomoć dobiju i velika preduzeća, osim banaka i finansijskih institucija", rekao je Vučić i kao primer naveo da će i televizije Prva, N1 ili Pink moći da dobiju tu pomoć, ako žele.

Takođe, zamolio je premijerku i ministra da posebnu sektorsku pomoć dobiju turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči - još jedan ceo minimalac.

„Uskoro ispitivanje porekla imovine, biću među prvima“

Vučić je izjavio da je u toku formiranje Komisije za ispitivanje porekla imovine i zatražio da on bude među prvih 10 funkcionera kojima će biti ispitana imovina.

"Hoću da pokažem građanima koliko poštovanja imam prema njima i da budem među prvih 10 i da vide se moja imovina nije uvećala u poslednjih devet godina ni na koji način, niti imovina mojih najbližih ili daljih srodnika", rekao je Vučić.

Istakao je da nema račune ni u jednoj stranoj banci i da ga bogatstvo ne interesuje.

"Od hobija volim da popijem dobro vino, ali sve više sam orijentisan na domaća, koja su najbolja u regionu. Mnogo ih volim i to je ono u čemu pronalazim zadovoljstvo, ne interesuju me skupa kola i avioni", naglasio je predsednik.

Vučić kaže da i dalje vozi, kada pobegne od obezbeđenja, škodu iz 2006. godine koja je registrovana na njegovog brata, kao i da najčešće vozi ministra finansija Sinišu Malog.

Autor:
Pošaljite komentar