Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić u Pančevu - prva javna aktivnost novog predsednika

01.06.2017. 12:28 14:06
Piše:
Izvor: Tanjug (Zoran Žestić)

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao je danas u Pančevo gde će prisustvovati primopredaji 19 vozila Hamvi u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu, što je njegova prva zvanična javna aktivnost na toj funkciji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetu kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu počeo je vožnjom u jednom od 19 Hamvija koje je Vojsci Srbije donirala SAD.

Predsednika Srbije, ambasadora SAD Kajla Skota i savetnicu predsednika Suzanu Vasiljević Hamvijem je u krugu kasarne vodio jedan od pripadnika jedinice koja će koristiti ta vozila.

Nakon vožnje Vučić je rekao da je zadovoljan kako se pokazalo američko vozilo i zamolio američkog ambasadora da pomognu u obnovi objekata kasarne u Pančevu.

Vučić je došao danas u Pančevo gde će prisustvovati primopredaji 19 vozila Hamvi (HMMNjV) u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu, što je njegova prva zvanična javna aktivnost na toj funkciji.

Predsednik Republike stigao je u kasarnu u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, a ceremoniji prisustvuje i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Vučić je juče položio zakletvu u Skupštini Srbije čime je počeo petogodišnji mandat na funkciji predsednika Republike.

Vojska Srbije dobila je 19 blindiranih motornih terenskih vozila "Hamvi", namenjenih za izvršavanje zadataka u miru i u ratu.

Vozilo koriste i oružane snage SAD i NATO, može se koristiti za zaštitu vojnih i drugih važnijih objekata i ustanova, sprečavanje demonstrativnog ugrožavanja javnog reda i bezbednosti vojske i građana, borbu protiv diverzantskih, terorističkih i drugih oružanih grupa, kao i za evakuaciju osoba i tehničkih sredstava.

Četiri od 19 hamvija blindirano je tako da može da izdrže udar municije od 12,7 milimetara, a ostali municiju od 7.62 milimetara.

Inače, uključujući i ovu donaciju i prethodne donacije SAD, VS dobila je 40 "hamvi" vozila.

Predsednik Srbije Alksandar Vučić najavio je danas značajno povećanje plata za pripadnike Vojske Srbije do kraja godine i istakao da je stanje finansija u zemlji takvo da čak ni u 2016 godini nije bilo tako dobro.

Vučić je na pitanja novinara u Pančevu gde je prisustvovao ceremoniji primopredaje Hamvija donacije SAD Vojsci Srbije rekao da je ponosan na naše vojnike i da je Pančevo jedan od bitnijih delova našeg sistema odbrane.

Kako je rekao stanje u maju, što se finansija tiče je takvo da je bolje nego što je bilo i prošle godine što sve znači i više ulaganja u javni sektor.

Vučić: Od ponedeljka razgovori o mandataru

Razgovore s predstavnicima svih izbornih lista o mandataru buduće vlade počinjem u ponedeljak, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Upitan da komentariše napise u medijima da će razgovore početi za vikend, on je rekao da je planirao da to radi od ponedeljka.

"Najpre ću razgovarati s predstavnicima izbornih lista, očekujem da ću to završiti u jednom danu, a zatim moram da razgovaram s koalicionim partnerima, i, naravno, s ljudima iz Srpske napredne stranke", rekao je Vučić.

Vučić: Očekujem Grabar Kitarović i Pahora na inauguraciji...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se nada dolasku slovenačkog predsednika Boruta Pahora i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na njegovu inauguraciju.

On je danas Pančevu, gde je američki ambasador Kajl Skot uručio 19 HAMVI vozila koja su poklon vlade SAD Vojsci Srbije, rekao da su mu aktivnosti kao predsednika izuzetno brojne narednih dana, ali da mu je uvek prioritet region.

U tom je smislu pomenuo odlazak u Kranj, gde će biti svi predsednici iz regiona, a zatim, kako je rekao, ide u Kazahstan, gde će biti i predsednici Ši, Putin i drugi.

"I sa (nemačkim predsednikom Valterom) Štajnmajerom imam zakazanu već bilateralu na brdu kod Kranja", naveo je, te ponovio da mu je region ipak prioritet.

Ne možemo da rešavamo nešto što je daleko od nas, dok ne završimo važne stvari u regionu, poručio je.

Vučić: Značajno povećanje plata za vojsku do kraja godine

PANČEVO: Predsednik Srbije Alkeksandar Vučić najavio je danas značajno povećanje plata za pripadnike Vojske Srbije do kraja godine i istakao da je stanje finansija u zemlji takvo da čak ni u 2016 godini nije bilo tako dobro.

Vučić je na pitanja novinara u Pančevu gde je prisustvovao ceremoniji primopredaje Hamvija donacije SAD Vojsci Srbije rekao da je ponosan na naše vojnike i da je Pančevo jedan od bitnijih delova našeg sistema odbrane.

Kako je rekao stanje u maju, što se finansija tiče je takvo da je bolje nego što je bilo i prošle godine što sve znači i više ulaganja u javni sektor.

Vučić: Hvala na hamvijima, vojnici dodatno zaštićeni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na ceremoniji primopredaje 19 Hamvi vozila, koji su donacija SAD Vojci Srbije, izrazio zahvalnost SAD i ambasadoru Kajlu Skotu na donaciji i ocenio da je reč o izvanrednom vozilu koje pruža veliku zaštitu našim vojnicima .

Predsednik Srbije u prvoj javnoj aktivnosti od kako je juče položio zakletvu i preuzeo tu dužnost naveo je da su ova vozila posebno značajna prilikom bliske borbe, istakavši da su vojnici zaštićeni od municije, te je potrebna zolja ili neko jače protivoklopno oružje da bi se probilo.

On je izrazio i veliku zahvalnost pripadnicima nacionalne garde Ohaja za sve što su činili u Kraljevu, Bijanovcu, Sokobanji, Prokuplju kod izgrađe škola, vrtića...

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot istakao je da Srbija nije mogla da obezbedi bolju opremu niti bolju cenu za Hamvije, jer ta vozila nisu košta nijedan dinar.

"Ona su poklon. A pored vozila, obezbedili smo i opremu, obuku i dve godine servisa i rezervnih delova", rekao je Skot.

On je dodao da je vrednost 19 Hamvija 3,8 miliona američkih dolara, i da ta donacija predstavlja šire vojno partnerstvo koje SAD imaju sa Srbijom.

"Ostajemo najangažovaniji partner Srbije i najveći investitor u Vojsku Srbije, čime pokazujemo naš zajednički interes ka regionalnoj stabilnosti i kolektivnom udruživanju, kako bismo očuvali mir. Nadam se da ćemo jednog dana u istoj misiji videti zajedno vaše Hamvije iz Srbije i naše iz SAD", rekao je Skot.

Vučić: Izvinjavam se novinarima i osuđujem napade na njih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je danas svaku vrstu napada na novinare i izvinio se svim novinarima koji su na jučerašnjim skupovima u Beogradu bili vređani ili napadnuti.

Vučić je u obraćanju novinarima u Pančevu, odgovarajući na pitanja, rekao da ne zna da li su neki novinari bili napadani i zamolio ih, ako jesu, da prime njegovo izvinjenje.

Kako je rekao izvinjava se u ime onih koji su provocirali na tim skupovima i posebno novinarima koji su hteli da te provokacije snime, "čak i onima koji su želeli da se sukobljavaju sa onima koji su tu bili zakonito a bili tu nezakonito."

Predsednik Srbije je rekao da treba objasniti i to da su svi koji su dolazili na skup da provociraju one koji su se zakonito prijavili krivi za svaki incident.

On je naveo da je ukoliko je bilo ko od medijskih radnika napadnut, a u MUP-u ništa nije prijavljeno, to osuđuje i dodao:

"Svaku verbalnu osudu bilo kojeg novinara ja žestoko osuđujem - primite moje izvinjenje i nadam se da se nikada neće ponoviti" poručio je Vučić koji je psoebno osudio verbalnu napad na ženu koji po njegovim rečima nije i ne sme da se desi.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić stupio na dužnost, obećao bogatiju i srećniju Srbiju

Vučić stupio na dužnost, obećao bogatiju i srećniju Srbiju

31.05.2017. 12:17 20:03