Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić sa Lajčakom i Palmerom: Dobar razgovor

03.06.2021. 18:15 19:24
Piše:
Izvor: Tanjug/ Strahinja Aćimović

BEOGRAD: Sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka, pre 18 sati pridružio se i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer.

"Dobar razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom", napisao je Vučić na instagram profilu.



"Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom i verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja", dodao je predsednik Srbije.

Sastanak evropskog i američkog zvaničnika sa predsednikom Srbije usledio je nakon što su Lajčak i Palmer boravili na KiM, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.



Kako je Lajčak rekao, svrha posete je priprema za prvi sastanak na visokom nivou, prištinskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ce biti održan za nekoliko dana u Briselu.



Palmer je u Prištini ponovio stav da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji bi trebao da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem.



Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Miroslavom Lajcakom, rekao je da SAD nije strana u dijalogu, već partner koji ima za cilj unapredenje odnosa dve strane.



Poručio je i da bi Zajednica srpskih opština, koja je inače kičma Briselskog sporazuma, trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istovtemeno je jučeipozorio da se na Srbiju vrše sve veći pritisci, ali da iz dijaloga Beograda i Prištine država gleda da izvuče najviše za Srbiju i svoj narod.



„Ali SAD i zapadne sile traže da Srbija prizna Kosovo ovako ili onako. Više čak i ne traže da to bude uvijeno u nekoj formi, već dirketno, uz pominjanje međusobnog priznanja", rekao je Vučić i naglasio da situacija nije laka ni lepa, i da niko ne dolazi s kolačima i jabukama, ni sa jednom lepom ponudom za Srbiju



Nastavak dijaloga u Briselu biće održan, kako se očekuje, 15. juna.

Nastavak razgovara na večeri, sutra sastanak s Porfirijem

Predsednik Srbije završio je zvanični deo razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.



Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a razgovor predsednika Srbije sa evropskim i američkim zvaničnikom nastavljen je na večeri, saznaje Tanjug.



Prethodno, Vučić je na instagram nalogu napisao da je imao dobar razgovor sa Lajčakom i Palmerom, dodavši:



“Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom i verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja".



Prema informacijama Tanjuga, specijalni predstavnici EU, odnosno SAD, sastaće se sutra pre podne i sa patrijarhom SPC Porfirijem.



Patrijarh će, u odvojenim susretima, razgovarati prvo sa Miroslavom Lajčakom, a zatim i sa Palmerom.



Kako je najavljeno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Lajčak i Palmer sastaće se sutra i sa direktorom Kancelarije Petrom Petkovićem.

Palmer obišao Hram Sv. Save: Divno je ponovo biti u Beogradu

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Mejtu Palmer obišao je Hram Svetog Save i izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog dolaska u Beograd, objavila je Ambasada SAD u Beogradu.



Nakon uspešnih sastanaka sa rukovodstvom Srbije, uživam u trenutku tišine u Hramu Sv. Save. Divno je biti ponovo u Beogradu, citirala je ambasada na Palmerove reči.



Ambasada je objavila i fotografije na kojoj je Palmer ispred i u Hramu Svetog Save.

Autor:
Pošaljite komentar