Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: RS u Srbiji uvek ima oslon i pomoć

24.11.2022. 11:04 11:42
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas će narod i rukovodstvo u RS u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone, u koga mogu imati poverenje, i ko će koliko može uvek pomoći na svaki mogući način.

Vučić je, posle razgovora sa novim predsednikom RS Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, rekao da je zahvalan na plodotvornoj saradnji u prethodnom periodu.



Poželeo sam mnogo uspeha u radu gospođi Cvijanović u okviru Predsedništva BiH, a Dodiku da marljivo i uspešno radi u korist interesa naroda u Srpskoj, preneo je on.



Vučić je kazao da su razgovarali o našim obavezama i svemu što nas čeka u narendom peirodu.



Zajednički smo razmotrili političku situaciju, dodatno usaglasili stavove koji su najčešće gotovo jedinstveni između Srbije i RS, govorili o problemima koji postoje u regionu. Upoznao sam Cvijanović i Dodika sa situacijom na KiM, razgovorima koje smo noćas do pred ponoć imalu Briselu, situaciji na KiM, objasnio je on.



Vučić je kazao da je razgovarano i o svim važnim projektima, te preneo da je dogovoreno da se još ove nedelje formira tim koji će činiti predstavnici RS i Srbije. „Konkretizovali smo ideju o izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini. Spremni smo da uložimo desetine miliona evra, jer smatramo to jednom od najvažnijih stvari koje treba uraditi na teritoriji RS. Dogovor je da Srbija u projektu učestvuje sa 80 odsto finansijskh sredstava“, kazao je on.



Rekao je da je bilo reči i o infrastrukturnim projektima, podsećajući da Srbija u značajnoj meri finansira projekat izgradne autoputa Rača-Bijeljina.



Ukazao je da je sada teško govoriti o daljim projektima zbog poskupljenja, ali je Srbija opredlejenja da ostaje i opstane u svim projektima.



Razgovarali smo i o podršci koju bi Srbija trebalo da pruži pre kraja godine još jednom za više opština - Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje. Dodik je predložio još jednu opštinu Srpce, gde smo dogovorili da gradimo Dom zdravlja, preneo je on.



Vučić je kazao da je važno da zajednički posao napreduje i da se vidi da kako sve naše veeze od ekonomski, kulturnih, jezičkih, duhovnih unapređumemo.



Mi što se BiH tiče imamo sve veću trgovinsku razmenu. Tako i uvozimo sve više sirovina iz BiH. U prvih devet meseci je trgovinska razmena bila u vrendosti od 2,3 milijardi evra, čime je BiH šesti spoljnotrgovinski partner Srbiji. Približavamo se da budemo broj 1 partner BiH, ukazao je on.



Poručio je da će RS u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone, imaju poverenje, i ko će koliko može uvek pomoći na svaki mogući način.



Zahvalio se narodu RS na tome što je uvek uz svoju Srbiju, što brinu o nama, makar onoliko koliko mi brinemo o Srpskoj.



Verujem da će ljudi iz RS uspeti da pronađu zajednički jezik sa ljudima u BiH kako bimogli krenuti u realizaciju projekata kao što su Buk Bijela, aerodrom u Trebinju,..., kazao je Vučić.

Cvijanović: Želim da doprinesem promenama u odnosima Srbije i BiH

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izrazila je danas zadovoljstvo što je Srbija pouzdano stala iza svih zajedničkih strateški važnih projekata i dodala da veruje da će tako biti i u budućnosti.



Cvijanović je nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem zahvalila predsedniku Srbije na vremenu koje izdvojio u, kako je rekla, ovim složenim odnosima i vermenima, kao i na zajedničkom angažovanju na razvoju projekata i bilateralnih odnosa i svega što je rađeno u odnosima RS i Srbije.



Sa aspekta nove pozicije želala bih da doprinesem promenama - da odnosi BiH i Srbije budu bolji da se razumemo bolje, ali to zavisi i od drugih ne zavisi samo od mene, rekla je ona.



Novi srpski član Predsedništva BiH je rekla da želi da se izađe iz faze svađalačkog odnosa u BiH, da se izađe na put sagledavanja koristi i realizacije projekata a ne blokada.



Iskazala je veliku zavalnost Srbiji što je odlučila da bude investitor i koinvestitor na značcajnim projektima.



Strateški interes je da se ide u realizaciju projekta Buk bijela, zainteresovani smo i za aerodrom u Trebinju jer će to doprineti boljoj komunikaciji mejdu nama, razvoj privrede i turizam.



Cvijanović je pozdavila ideju za zajedničke aktivnosti i radnu grupu vezano za odnose BiH i Srbije.



Naravno da u ovom periodu treba razjasniti brojne dileme pogotovo imaući u vidu mnoga opterećena, a BiH treba da izađe iz takvih okvira, rekla je Cvijanović, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i novoizabranim predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Autor:
Pošaljite komentar
Zajednička izjava Vučića i Alijeva: Produbljivanje strateškog partnerstva

Zajednička izjava Vučića i Alijeva: Produbljivanje strateškog partnerstva

23.11.2022. 14:17 17:55