Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Republika Srpska neće nestati

20.09.2016. 22:36 09:06
Piše:

– Republika Srpska neće nestati – poručio je sinoć premijer Aleksandar Vučić iz Njujorka, komentarišući izjavu generala i načelnika ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića,

koji je zapretio nestajanjem RS ako referendum bude sproveden, i dodao da je mir osnovni prioritet za Srbiju. – Mi ćemo očuvati mir, mi poštujemo integritet BiH, ali sve što mogu da kažem to je da RS neće nestati. Moja poruka je, čini mi se, veoma jasna i vrlo snažna, a i u skladu je s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Vučić je rekao da svi moraju da razumeju da će Srbija učiniti sve da do narušavanja mira ne dođe, te naglasio da su drugačije poruke, s bilo koje strane da dolaze, iz BiH ili iz Srbije, loše i nepotrebne.

– Nama treba mir po svaku cenu – rekao je Vučić, dodajući da će sa svojim timom razmotriti da li da zbog najnovijih poruka u regionu skrati posetu SAD.

On je istakao da će Srbija dati sve od sebe da sačuva i odbrani mir i punu stabilnost Zapadnog Balkana, što je, naveo je, od najvećeg interesa za Srbiju.

Vučić je rekao da izjave poput Halilovićeve, s bilo koje strane da dolaze, nisu dobre, i, navodeći da mu je u Njujorku neko od sagovornika rekao da bi trebalo da bude najnasmejaniji u sali, s obzirom na rezultate na „nekim lokalnim izborima”, a da ga on nije takvog raspoloženja, poručio:

– Biraću reči, ali veliki Anton Pavlovič Čehov je govorio: kad imate pušku okačenu na zid u prvom činu, uvek u trećem činu ona opali. Mi sada u ovom drugom činu moramo da uradimo sve da svaku pušku sklonimo iz predstave – rekao je Vučić.

On je naveo da će uskoro razgovarati s Bakirom Izetbegovićem, ističući da je važno da svi zajedno radimo na smirivanju tenzija, a ne na rasplamsavanju vatre, jer bi sve drugo bilo neodgovorno.

– Takve izjave nisu dobre i svakako su veoma neodgovorne i treba prezati od ljudi koji lako kače pušku o rame i to nikada nije dobro. Drugo je to što ja ne volim da se busam u junačka prsa i da bilo kome pretimo i da bilo ko razmišlja o ratu – rekao je Vučić.

Kazao je i da je njegova obaveza da uloži sve napore da sačuva mir u regionu, ističući da je njemu strano da preti bilo kome i da mu je važan ekonomski napredak.

– Ne volim da bilo ko razmišlja o ratu i meni je danas važno da vam se pohvalim da mislim da smo završili posao oko izvoza govedine i mleka u BiH, to je ono što je za nas bitno – naveo je Vučić, i podsetio na to da Srbija ima suficit u trgovinskoj razmeni sa svim zemljama Zapadnog Balkana, što je, kako kaže, nešto na čemu treba da gradimo svoju budućnost.

Na pitanje da li će skratiti svoju posetu SAD zbog situacije u regionu, Vučić je rekao da će o tome razgovarati sa svojim timom i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ali i s najbližim ljudima u Beogradu.

– Bilo bi važno, čini mi se, da ostanem ovde jer smo više kontakata ostvarili danas u samo dva ili tri sata provedena u Generalnoj skupštini UN. Mislim da je to važno za Srbiju, ali nadam se da neće doći do pogoršanja situacije jer, ukoliko bi do toga došlo, moja obaveza je da uvek budem sa svojim narodom i s građanima Srbije – istakao je Vučić.

On je podvukao da bi bilo dobro kad bi mogao da ostane u SAD jer predstoje važni sastanci s američkim i evropskim zvaničnicima, kao i obraćanje GS UN.

– Ne mislim da je najsrećnije rešenje da takve prilike propustimo, ali kako da vam kažem, ako bude bilo još neodgovornih izjava i pokušaja, onda... – rekao je Vučić.

Na pitanje da li ga ljute takve izjave, i koliko, on je kazao da nije siguran u to da bi njegova ljutnja, ogorčenost ili bes nešto promenili te da jedino što mu se čini da može da se uradi jeste da „umirimo naš narod u RS i sve građane u Srbiji”.

– Verujem da ćemo mnoge problem koji postoje u našem regionu na koje možemo da ukažemo našim priajteljima iz sveta lakše rešiti i u dobroj veri, rečima i mirom, nego nečim što bi moglo značiti raspaljivanje vatre ili rasplamsavanje vatre za novim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije – rekao je Vučić, i najavio susret s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Yonsonom.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je izjava ratnog komandanta u BiH Sefera Halilovića o uništenju RS najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu. Dačić je poručio da je Srbija dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje RS, te pozvao međunarodnu zajednicu da hitno interveniše ako joj je, kako je naveo, stalo do mira.

– Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove pretnje treba shvatiti ozbiljno jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na proceni da Republika Srpska ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani – naveo je šef srpske diplomatije. – Svima je jasno da je referendum o Danu Reublike u RS samo izgovor, a da iza svega stoji namera da se ratom uništi Republika Srpska.

E. D.

 

Uskoro poseta sedištu NATO-a Premijer Vučić posetiće uskoro sedište NATO-a u Briselu, dogovoreno je  na sastanaku predsednika Vlade s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Vučić i Stoltenberg su razgovarali na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku o situaciji u regionu.

 

Molba građanima Srbije

– Molim naše građane da nigde ni na koji način ne pokažu ljutnju i bes prema Bošnjacima koji žive u Srbiji jer to država Srbija neće tolerisati nijednog trenutka i ni na koji način – poručio je Vučić.

Kako je zaključio, i kad postoje različite neodgovorne odluke i izjave, „naš je posao da te neodgovorne izjave prevaziđemo odgovornim izjavama i to je naša obaveza da se na takav način ponašamo u budućnosti”.

 

Vulin: Pretnje RS i srpskom narodu  su nastavak fašizma

Ministar rada Aleksandar Vulin ocenio je  da su pretnje ratnog komandanta vojske BiH Sefera Halilovića nestankom Republike Srpske nastavak fašizma, na šta, kako je poručio, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ne bi smeo da oćuti.

– Pretiti nestankom RS i srpskom narodu je nastavak fašizma koji smo u 20. veku gledali i proživeli više puta – poručio je Vulin u izjavi za   Tanjug.

Ministar je kazao da, ako je neko mislio da su upozorenja premijera Aleksandra Vučića da se neće dozvoliti ponavljanje Jasenovca i „Oluje” preterana i nepotrebna, sada može da se uveri u to da su bila upućena na vreme i na prave adrese.

– Neka niko u BiH ne pominje oružje, proterivanje i nestanak jer ‘belaj’ o kojem Halilović govori neće stići samo jedan narod. Srbija traži mir, traži smirivanje i traži da zvaničnici BiH osude pretnje pogromom i huškanje na rat – naveo je Vulin.

Autor:
Pošaljite komentar