Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Prištinska strana došla s namerom da dijaloga nema

16.06.2021. 13:13 13:55
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da mu je, posle prespavane noći, jasno da je prištinska strana na jučerašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu došla s namerom da natera Srbiju da iz dijaloga izađe, odnosno da dijaloga nema.

Vučić je, obraćajući se medijima, rekao da je sazvao konferenciju kako bi građanima podneo izveštaj o jučerašnjoj sednici i najavio da će 22. juna biti održana sednica Narodne skupštine Srbije na kojoj će govoriti podrobno, detaljno, temeljno o apsolutno svakom pitanju od ključnog značaja za situaciju na KiM, planovima i idejama Srbije, ali i objektivnom situacijom sa kojom se suočavamo u međunarodnoj zajednici.



„Juče je nastavljen dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. To je bila do sada najčudnija faza. Posle prespavane noći mogu da potvrdim da sa izvenošću, gotovo potpunom sigurnošću, da su oni koji su došli s prištinske strane želeli da nas navedu da napustimo, odnosno da dijaloga ne bude. Sve što su radili, tražili, govorili je značilo „želimo da izbegnemo dijalog, razgovor““, objasnio je on.



Vučić je istakao da je na ozbiljan način razgovarano samo na jednu temu, i to kratko, a to su nestala lica.



„Želimo da postignemo svaku vrstu dogovora oko ovog pitanja, da pokažemo ljudima da ne želimo nikoga da sakrijemo, a istovremeno uspemo da se izborimo da prištinska strana nama i međunarodnim institucijama omogući prilaz određenim mestima na KiM kako bismo mogli da izvršimo određena iskopavanja“, rekao je on.

Kurtijevi predlozi pokazuju da neće dijalog, već priznanje

Predsednik Srbije ukazao je danas na neozbiljnost albanske strane tokom jučerašnjih razgovora u Briselu i u tom smislu obavestio građane naše zemlje o onome što su predstavnici tražili od beogradske delegacije.



Vučić kaže da su četiri pitanja postavili, a da je prvo bilo da traže priznanje Kosova od Srbije.



"Ponavljao je - kada, kada, kada, kada i na to je dobio samo jednom čvrst i jasan odgovor - nikada", kazao je Vučić i naveo da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mislio da Srbija mora da prihvati ono što oni kažu i to posebno jer se 10 puta pozivao na američkog predsednika Džo Bajdena koji je to u pismu napisao.



Vučić ističe da je kazao da je Srbija nezavisna zemlja i da ima drugačija stav prema Kosovu u odnosu na SAD i da taj stav ne menja po pitanju južne srpske pokrajine.



"Tada je Kurtijeva reakcija bila još žešća i govorili su kako se mi naoružavamo zbog njih, što nisam imao potrebe čak ni da demantujem, iako je besmisleno to što priča", kazao je predsednik.



Kaže, rekao je da Srbija ima prava da se naoružava, ojačava i da štiti i odvraća eventualnog neprijatelja.



"Rekli su i da kupujemo od Rusa i hoćete sa njima da napadate, ja sam rekao da ovoga puta kupujemo od Francuza, pa nešto i od Španaca i nisu znali šta da kažu, ne znaju šta će sa sobom", kazao je predsednik.



Vučić kaže da se na taj način došlo i do drugog pitanja, a to je predlog deklaracije o miru, koju mogu samo da naprave suverene i nezavisne države.



"Na svaki način su pokušali da upotrebe reč mir, na čemu smo mi insistirali, a da proguraju priču o nezavisnosti, što je bilo jasno i evropskim predstavnicima koji su korektno reagovali", kazao je.



Predsednik kaže i da su isporučili zahtev da CEFTA više ne bude CEFTA, već SEFTA i objasnio da su želeli novi dogovor u koji bi Kosovo bilo uključeno kao priznata država i od strane Srbije, a ne da idu pod sporazumom koji imamo gde je Kosovo sa zvezdicom.



"Opet ista priča, na mala vrata da pokušaju da izdejstvuju nezavisnost", kaže predsednik.



Kao neverovatno ocenjuje i to to što su odbijali konstantno da ispune ono sto je već dogovoreno i formiranje Zajednice srpskih opština.



Kurti je to odbijao i govorio o 14. februaru, odnosno o izborima kada je Kurti pobedio na izborima.



"Ne postoji važniji datum od tog februara jer od kada je on pobedio na izborima, sve prethodne njihove vlade su bile nelegitimne i nepostojeće i on neće da prihvati to, već će da vidi šta će da radi u budućnosti", navodi predsednik.



Dodaje da je tada Kurti izašao sa predlogom na koji su se svi nasmejali, a to je da i na Kosovu bude formiran nacionalni savet za Srbe po uzoru na nacionalne savete u Srbiji.



"Tu ništa ne možete da uradite, sem da se nasmejete. Ali, to govori o nemogućoj atmosferi u kojoj se vidi da neko ne želi dijalog", zaključio je Vučić.

Imamo vakcine, sramota da neki imaju više vakcinisanih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na građane da se vakcinišu, i kazao da je sramota da neke zemlje, koje muku muče sa brojem vakcina, imaju veći procenat vakcinisanih, nego Srbija.



„Imamo svih vakcina, i možemo da ih delimo. Sramota je da neke zemlje imaju veći procenat vakcinisanih, a muče muku sa brojem vakcina“, rekao je on. Vučić je ukazao da u Srbiji postoji problem što neki ljudi zbog zavereničkih teorija misle da je loše da prime vakcinu.



„Korona će se vratiti na jesen. Imaćemo je u teškom obliku, posebno imajući u vidu što će nekima tada da prođe sedam do osam meseci od vakcinacije. Zato i gradimo bolnicu u Novom Sadu, koja se završava“, kazao je on.

Autor:
Pošaljite komentar