Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Pokušaćemo da ubrzamo prelaz i na mađarskoj granici

23.11.2019. 17:20 17:21
Piše:
Izvor: Tanjug, video

PALIĆ: Srbija će pokušati i na granici sa Mađarskom da ubrza tereretni i putnički saobraćaj, kako bi građani brže prelazili na jednu i drugu stranu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, ipak, izrazio sumnju da bi sa Mađarskom, kao što je to slučaj sa graničnim prelazom Tabanovce sa Severnom Makedonijom, mogao da se primeni "mini Šengen", jer je Mađarska članica EU i primenjuje evropsko zakonodavstvo.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li bi i na severu zemlje mogao da se ubrza prelaz na graničnim prelazima, na primer, njihovim proširenjem ili nekim dogovorom sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kao i konstataciju novinara da srpska strana brzo radi, ali da je problem sa mađarskom stranom.

"To su pravila Šengena i EU i ne mislim da ima mnogo veze sa lokalnim mađarskim zakonodavstvom. Sve što možemo da pokrenemo, uradićemo", naglasio je Vučić.

Takođe, istakao je da Srbija posle 30 godina završava 27 kilometara dug Ipsilon krak Koridora 10, koji će građani imati direktan izlaz na granični prelaz Kelebija, kao i da će time biti rasterećen prelaz Horgoš.

"Otvoramo i nove granične prelaze da bi ljudima bilo lakše da prelaze granicu. Radili smo inicijativu Mini Šengen (na jugu), ali tu nemamo pravila Šengena i EU već sve zavisi od našeg dogovora. Ići ćemo na izgradnju više traka na prelazu Tabanovce sa Severnom Makedonijom, istovremeno će fitosanitarne i veterinarske isnpekcije raditi 24 sata dnevno. Tako da ćemo tri ili četiri puta skratiti vreme čekanja za teretnjake".

Vučić je kazao da će se isto tako ići i na ubrzanje putničkog saobraćaja.

"Mi tu inicijativu (Mini Šengen) možemo da pokrenemo sa Viktorom, ali se plašim da je malo u njegovim rukama, a da je mnogo više u evropskom zakodnodavstvu, ali sve što možemo pokušaćemo da narpavimo", poručio je predsednik Srbije.

Gradićemo i brzu saobraćajnicu Bački Breg-Kikinda

Aleksandar Vučić najavio je danas da će najkasnije za tri ili četiri godine početi da se gradi brza saobraćajnica od Bačkog Brega do Kikinde.

"Imamo još jednu dobru vest za Vojvodinu. Mi smo planirali i uskoro ćemo kroz Investicioni plan predočiti da ćemo, verujem da je realno, za tri ili četiri godine najkasnije, krenuti u izgradnju brze saobraćajnice Bački Breg - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Novi Bečej - Kikinda", rekao je Vučić novinarima.

Kaže da bi ta brza saobraćajnica bila poput paralele koja bi se naslanjala na vertikalu Koridora 10 i to bi značilo mnogo za zapadnobački, severnobački i južnobački okrug, ali i ceo severni Banat.

"To bi bilo od presudnog značaja za dovođenje investitora i time bismo još jedan veliki prelaz napravili od malog prelaza, tako da bi građani sa obe strane imali laši prelaz mađarsko -srpske granice", istakao je Vučić.

Belgijska premijerka: Poznati ste, Aleksande, Srbija i vi, po samostalnosti

Aleksandar Vučić potvrdio je danas nameru da 15. februara, na Sretenje, u Narodnoj skupštini bude usvojena posebna deklaracija o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti zemlje, o čemu su pisali mediji.

"Ako budemo uspeli da uradimo to za Sretenje, bilo bi lepo. Nikad ne možete da kažete za dan ili dva, da tako nameštate, skupštine procedure su takve...Verujem da bi jedna vrsta potvrde i unutrašnje i spoljne politike Srbije, za koju mislim da je dala rezultate i izazvala poštovanje celog sveta, da bismo mogli to da uradimo, ne zbog sebe, već zbog budućih generacija", rekao je Vučić novinarima na Paliću.

On je dodao da se Srbija drži te politike.

"Važno je da kad potvrdite jedan kurs, onda vas i drugi posmatraju na taj način. Meni je nedavno belgijska premijerka rekla: ''Vi u Srbiji, i vi Aleksandre, poznati ste po tome da imate samostalnu i nezavisnu politiku.'' Znate li kakva je to čast i kakva je to retkost čuti u današnjim evropskim okvirima", kaže Vučić.

Dodao je da je na to ponosan.

Kaže da je i to jedan od razloga što mađarski prijatelji cene Srbiju - jer imamo autohtonu, autonomnu, samostalnu i nezavisnu politiku.

"Što idemo za svojim interesima, poštujući sve druge, a ne moramo uvek da budemo prišipetlje svemu što neko drugi donese kao odluku. Sami biramo kada ćemo za nešto da glasamo, a kad nećemo. To je veoma važno i doprinosi daljem i većem ugledu Srbije", zaključio je on.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić i Pastor obišli "Podrum Palić"

Vučić i Pastor obišli "Podrum Palić"

23.11.2019. 16:21 19:33
Vučić pokazao dokument; oružje prodato Poljskoj, a ne Ukrajini

Vučić pokazao dokument; oružje prodato Poljskoj, a ne Ukrajini

23.11.2019. 14:11 14:18
Vučić i Pahor odigrali partiju šaha pred forum

Vučić i Pahor odigrali partiju šaha pred forum

22.11.2019. 21:53 21:56