Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Plenkoviću sam prvi put uputio zahtev za posetu 2. septembra 2021.

18.07.2022. 19:46 20:10
Piše:
Izvor: Dnevnik/ Filip Bakić

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću prvi put zatražio zvanično da poseti Jasenovac 2. septembra 2021. godine, ističući da je to bilo mesec dana nakon obeležavanja godišnjice "Oluje".

Vučić je tokom obraćanja javnosti to kazao odgovarajući na tvrdnje hrvatskih medija da je jučerašnjim pokušajem da poseti Jasenovac želeo da provocira jer se približava 4. avgust, kada se i obeležava godišnjica Oluje, kako kaže, njihovo slavlje, a naše tugovanje.



"Prvi put kontaktiramo kabinet premijera Plenkovića sa obaveštenjem u kom nastupaju savetnici i zamenik šefa kabineta Suzana Vasiljević i Dejana Mišetić sa našom molbom da 10. septembra posetimo Jasenovac", preneo je Vučić.



Kaže da je dobio 4. septembra povratnu poruku iz kabineta Plenkovića u kojoj je pisalo da mole da se pomeri poseta zbog "unutarnje političke situacije".



"Molba je uslišena, nismo ni izašli u javnost, smatramo da se sa partnerima na takav način razgovara. Nama je Hrvatska veoma važna", ističe predsednik.


Za 10-ak dana znaće se više, ime mandatara u skladu s tim

Mandatar za sastav nove biće ili sa liste SNS-a, ili eventualno sa liste nekog od koalicionih partnera, sa kojima bi trebalo da se napravi dogovor za 10-15 dana, izjavio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.



Na pitanje da li je posle konsultacija sa predstavnicima izbornih lista možda smanjio broj kandidata za mesto premijera, Vučić je rekao da to sada nije mnogo drugačije od onoga što se već znalo o tome ko može da formira novu vladu.



"Za 10-ak dana znaćemo nešto više, i u zavisnosti od toga biće predložen i novi mandatar", rekao je Vučić.



On je ukazao da je jasno da će to biti neko ili sa liste SNS ili eventualno sa liste nekog od koalicoionih partnera, sa kojima bi lista oko SNS trebalo napravi dogovor u narednih 10-15 dana.


Dodao je da je 1. marta 2022. godine ponovljen je zahtev za posetu Jasenovcu, i da je nakon dva dana stigao odgovor " poseta nije dobro došla u ovom trenutku"



"Ni tada nismo izašli u javnost", rekao je on i dodao da je treći put sam obavestio potpredsednika hrvatske vlade Milorada Pupovca da će otići u Jasenovac i da mu je rekao da ako misli da ima potrebe da obavesti Plenkovićev kabinet da to učini i on je je to učinio.



"Rekao sam mu: ''Kako god hoćeš''. On bio fer u svojoj objavi i rekao da zna tačno o čemu govorimo i da zna da smo pokušavali da to obelodanimo.



"To očigledno nije o bila nikakva tajna za njih, kao što nije bilo u septembru, kao što nije bilo ni u martu. I kao što u septembru i martu nije bilo nikakve godišnjice Oluje niti je bilo čega drugog", objasnio je Vučić.



On je rekao da su "Oluju oni nekako podsvesno povezali sa Jasenovcem".



"Da ne ulazim u njihovu podsvest, ja nisam nikada, ali oni jesu. Čini mi se više govori o njima. Mi ćemo poći i doći u Jasenovac i bićemo korektni, poći će možda jedna kamera sa nama zato što ćemo da objavimo događaj kada se završi da bismo izbegli svaku provokaciju i samo ćemo obavestiti javnost da smo to uradili", rekao je Vučić.



Ocenio je i da je sramota da 81 godinu od kada je osnovan jedan od najstrašnijih nacističkih logora smrti u Evropi, nijedan predsednik Srbije nije bio u Jasenovcu.



On je rekao da je bio u dva navrata, ali ne kao predsednik.



"Rekao sam da želim da odem za vreme mandata da pokažem poštovanje prema žrtvama i pokažem da nećemo zaborvaiti srpske žrtve i jevrejske i romske i svih drugih koji su tu na monstrouzan način ubijani", rekao je Vučić



On je istakao da Boris Tadić u vreme kada je bio predsednik nije bio u Jasenovcu, već u Donjoj GRadini,.

Bez kontakta sa zvaničnicima Hrvatske, a ne znam ni o čemu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se, nakon što mu nije dozvoljena poseta Jasenovcu, nije čuo ni sa kim od hrvatskih zvaničnika, a ne zna, kaže, ni o čemu bi sa njima razgovarao.



“Ni sa kim nisam kontaktirao od predstavnika hrvatskih vlasti, osim sa Miloradom Pupovcem, a ne znam ni o čemu da razgovaram”, rekao je Vučić na pitanje da li se, posle zabrane posete, možda čuo sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.



Dodao je da on ima veliko poštovanje prema svima njima, ali da ne zna šta bi dalje rekao posle svega, kada neko nešto uradi na ovakav način, i kaže da je on hteo da dovede nekoga u haos, provokacije.



Imaćemo mi mir sa Hrvatskom, bolje odnose jednog dana, kada će doći - otom potom, a svakako gore ne možemo da imamo, ocenio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Biće velikih promena u obrazovanju, da se ne zaborave žrtve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras velike sistemske i sistematske promene u našem obrazovanju, kako bi sačuvali sećanje na srpske žrtve.



„Sada smo shvatili da je za nas Jasenovac zabranjeno mesto i zato ćemo raditi da u glavama srpske dece to ne bude zabranjeno mesto.



Da bi išli u budućnost morate da znate šta se dogodilo u prošlosti“, rekao je Vučić na konferenciji za štampu.



Kazao je da će biti sprovedene velike sistematske i sistemske promene u obrazovnom sistemu Srbije, da će se uložiti novac u virtuelne projekcije, predstave, filmove, knjige i obnovu važnih knjiga, koje će biti prevođene na druge jezike sveta da bi ljudi mogli da znaju šta se dogodilo.

Dug spisak zvaničnika Hrvatske u Srbiji bez procedure

Vučić je dodao a na pitanje novinara zašto za posetu Jasenovcu nije ispoštovao hrvatski protokol i išao, kako je to predviđeno, preko Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, da se uvek takve stvari prvo dogovore na više nivou i da onda nije ni potrebna procedura, pošto postoji poverenje, kao i da je veliki broj hrvatskih zvaničnika bez procedure i ikakvih problema posetio Srbiju.



"Kada je reč o tome da li je poštovana procedura ili nije, prvo razgovarate sa partnerima na ljudski način. Ne morate da idete tako i takve stvari se rade tek kada se ugovore na najviše nivou, onda se ide na Ministarstvo spoljnih poslova, a nekada i ne mora da se ide, jer postoji poverenje", rekao je Vučić.



On je u prilog toj činjenici pročitao dugačak spisak hrvatskih zvaničnika koji su u poslednjih četiri ili pet meseci posećivali Srbiju iz raznih razloga, a da takođe nisu išli po toj proceduri preko Ministarstva spoljnih poslova.



"Najpre, sa mnom je bio na sastanku Radman Grlić kada smo bili na otvaranju Kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu, pa došao bez procedure Ministarstva spoljnih poslova. Dogovorili se sa našim kabinetom i podrazumevalo se da smo mi tu da pružimo svaku pomoć, ali bez ikakvog obaveštenja upućenog Ministarstvu spoljnih poslova Srbije", rekao je Vučić.



Zapitao je da li je Grlića zbog toga neko zaustavio na granici i rekao da li se tek tako dolazi u Petrovaradin ili u Kuću Bana Jelačića.



Vučić je naveo da je tako i saborski zastupnik Goran Ivanović bio gost udruge bunjevačkih Hrvati na takmičenju 9. jula ove godine, ministar obrazovanja Radovan Fuks bio u poseti Subotici 24. juna, Marina Budimir gradonačelnica Iloka bila u poseti Subitici 15. juna...



Dodao je da ništa od toga nije bilo po proceduri, pa im nije zabranjen ulaz.



Zatim je Ivan Radić gradonačelnik Osijeka bio u Subotici 18. maja, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk 4. marta, Zvonko Milas državni sekretar i Zdravka Bušić izaslanica predsednika Sabora 18. marta...



Da li im je neko zabranio da uđu, i o čemu onda pričate, zapitao je Vučić.



"Koji god dan, u naredna dve meseca, pošto sam im napisao do 17. septembra, da mi odrede za posetu, ja ću otići, neću imati ništa preče tog dana nego da odem u Jasenovac. Za mene polaganje cveća i odavanje počasti srpskim mučenicima je od najvišeg značaja. Nema te posete na svetu koja može da mi bude u Beogradu ili bilo gde drugo važnija od posete Jasenovcu, kad god mi blagoizvole odobriti, ali se plašim da od ta posla nema ništa. Da su hteli, mogli su i do sada da odobre stotinu puta", poručio je Vučić.



Kaže da pojedini mediji tako nisu ni objavili ili na tri sekunde samo ono što je Zurof rekao o tome.



"Ali, nema kog hrvatskog analitičara nisu objavili. Jedan je stručnjak koji kaže da je - time obavljao obaveštajni posao za Ruse. To im veliki analitičar... Ovi naši su sve Ajnštajni jedan do drugog u odnosu na njihove analitičare. Pazi, ruski obaveštajni posao 2. septembra... Pustio sam ih da lupetaju i onda sam vam saopštio podatke kada sam stvarno tražio da idem u Jasenovac", naveo je Vučić.



Sve što su pričali su bile neistine, dodao je on.



Vučić je rekao da je i Marko Milanović, sin predsednika Hrvatske, nedavno bio u Srbiji i osvojio prvo mesto na kadetskom prvenstvu u rvanju.



"Kakav je problem? Izvanredan mlad dečko, sportista. Da li je trebalo da kažemo ne možete da uđete, jer je potrebno posebno obezbeđenje. Ima još, dugačak je spisak. Ali, kada tražite razloga da nešto ne dozvolite, naći ćete hiljadu stvari. Mogli su da kažu da mi je neko skinuo ratkapnu na automobilu, pa da to bude razlog", naveo je Vučić i dodao da bi i to verovatno ugrozilo suverenitet Hrvatske.

Autor:
Pošaljite komentar