Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Vojvodina republika – taj film nećete gledati

03.04.2018. 14:08 21:46
Piše:
Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije slučajno to što se koalicioni partneri, Saše Jankovića, koji su ga podržali na predsedničkim izborima zalažu za stvaranje „Vojvodine republike„.

„Čestitam im na tome i samo im kažem - sve je u redu, Srbija je demokratska zemlja, ali taj film nećete gledati nikada. Tako nešto nećete imati u Srbiji ne samo zato što to ne da Vučić, već zato što to neće građani Srbije, neće građani Vojvodine, kazao je predsednik odgovarajući na pitanja novinara, podsećajući: ”Ne zaboravite da su građani Vojvodine na predsedničkim izborima sa 55 posto podržali mene, a mislim da u gotovo svim opštinama u Vojvodini, sem u jednoj, apsolutnu većinu ima stranka koju danas vodim„.

Predočio je da su politike različitih predstavnika opozicije po pitanju Kosova i Metohije potpuno identične, iako, na primer, Saša Janković kaže da Kosovo više nije srpsko, a Vuk Jeremić da Srbija ni po koju cenu ne treba da se odrekne Kosova.

„Iako se čini da su njihove politike dijametralno različite, one su suštinski iste.“

„Janković vam svakoga dana govori da je Kosovo nezavisno i da nikad neće biti srpsko, a Jeremić  da se ni za živu glavu ne treba odreći Kosova. Jasno je da je to utopija najgore vrste“, predočio je.


Neće NATO na Manjaču

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da vojne vežbe sa NATO na Manjači neće biti, jer joj se građani Srpske protive, a i ne veruju NATO paktu.

„Mi u RS i Srbiji odlično znamo šta je osiromašeni uranijom, jer su ga koristili protiv nas. Naša javnost se suprostavila korišćenju osiromašenog uranijuma, a mi vlast u RS, kao i ja kao predsednik“, dodao je on.

„Ne možemo da verujemo obećanjima da neće koristiti osiromašeni uranijum, jer svi znamo da kada slete borbeni avioni NATO na neku teritoriju lokalne vlasti nemaju mogućnost kontrole. Neka vežbaju na nekom drugom mestu. Zašto kod nas. Mi nemamo poverenja u NATO jer nas je bombardovao“, naglasio je Dodik, navodeći i da RS želi da sarađuje sa NATO samo na transparentan način. Ponavlja da RS neće dozvoliti integraciju BiH u bilo koje vojne saveze u kojima nije Srbija.


Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom republike Srpske Miloradom Dodikom, Vučić je rekao da kada je o Kosovu i Metohiji reč, postoji nešto što je svim građanima jasno. Znaju građani, kazao je, sve šta je bilo 1999, 2004, 2008, 2010, i 2011. Ocenio je da iako tobože Janković i Jeremić izlaze sa različitim stavovima, njihovi stavovi su suštinski isti -  Kosovo je  nezavisno, a Srbi i Srbija neće dobiti ništa.

„Oni su potpuno saglasni da sarađuju na najlepši mogući način i nikavih problema tu nema, iako bi neko rekao da su im politike suprotne. Što bi rekao Dodik, oni bi hteli  da to uradim ja, a ne oni, pa  da sav teret sveta padne na moja leđa. Naročito se u tome ističu oni koji su državu doveli do bankrotstva, do nezavisnosti Kosova priznatog od strane zapadnih sila i oni koji su doprineli odvajanju Crne Gore od Srbije unutar SRJ“, naveo je Vučić.

Kako kaže, raduje se svakom susretu na Samitu Zapadni Balkan EU u Sofiji, ali ne očekuje preterano dobre vesti za našu zemlju.

„Mi smo u velikom problemu. Mnogo smo grešaka napravili, mnoge okolnosti nam  ne idu na ruku, ali nam ostaje da štitimo, volimo, čuvamo svoju zemlju i to i radimo„, naveo je, dodajući da je to tek 17. maja, a da do tada ima prečih sastanaka. Kako je najavio, neke veoma značajne razgovore imaće između 10, 11. i 12. aprila, a razgovaraće se i o KiM.

„Borićemo se svom snagom i svim srcem i energijom da to što je bilo gotovo 2008, jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, što smo im direktno priznali 2010. i 2011. preko presude MSP malo pomerimo. I uspeli smo nešto, da zakoračimo i borimo se za KIM, ali interesi zapadnih sila su drugačiji“, konstatovao je Vučić, priznajući da je za nas posebno teško, je što albanska strana nema uopšte želju za kompromisom. Kako je naveo, nijedan potez nigde ne govori u prilog toma da se na ZSO radi i onda se postavlja pitanje dokle da trpite prevare i trikove.


Od SrbijeSrpskoj

Sastanku pored Vučića i Dodika, prisustvovale su premijerke Srbije i RS Ana Brnabić i Željka Cvijanović. Predsednik je najavio da će Srbija pomoći opštine u Republici Srpskoj sa  pet miliona evra.

„Ovo je nova tranša pomoći Srbije građanima RS. Reč je o opštinama Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Čelinac, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Prijeljina, Sokolac, Bratunac, Zvornik, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje. Zatim u okviru Federacije BiH pomoć od 500.000 evra za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova“, objasnio je Vučić.

Dodao je da je izdvojeno i posebnih milion konvertibilnih maraka za program samozapošljavanja, za razvoj preduzetništva mladih do 35 godina starosti, za programe za podsticaj, pokretanje vlastitog biznisa i preduzeća. Preneo je da je Dodik zamolio Srbiju da pomogne u izgradnji magistralnog puta Gacko –Foča, deonica Tjentište – Brod na Drini u vrednosti do deset miliona evra. Vučić je kazao da je Srbija pokazala iskrenu želju da pomogne u uslovima kada obezbeđujemo visoki suficit u budžetu Srbije, kada imamo rast do četiri odsto na kvartalnom nivou, kada imamo ogroman broj projekata koje očekujemo da budu ostvareni u kratkom periodu.


Vučić je poručio srpskim privrednicima da idu na Sajam privrede u Prištini, te da imaju njegovu podršku da „ pobeđujemo, ekonomijom i našom privredom”. Kazao je da je trgovinska razmena sa Prištinom oko 500 miliona evra, a da može da bude i milijardu, zbog čega i smatra da je potrebno da što više kompanija bude na toj sajmu. Rekao je da je imao razgovore sa predstavnicima Privredne komore i kompanija i da ih je, iako zna da će mnogi to da kritikuju i da mu „junaci sole pamet zbog toga”, ohrabrio da idu u Prištinu i predstave svoje kompanije i mogućnosti.

Na konferenciji za novinare Vučić je zahvalio Miloradu Dodiku na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Republika Srpska će, kategoričan je Dodik, po pitanju Kosova i Metohije isključivo slediti politiku Beograda i Srbije, učiniće ono šta ta politika odluči i taj stav neće promeniti.

„Imamo pritiske po tom pitanju da menjamo politiku prema Kosovu. To je za nas suštinsko pitanje i mi to nećemo učiniti”, otkrio je Dodik.

Kaže da je Vučiću preneo kakav je opšti interes građana i institucija Srpske vezano za razgovore koje Beograd vodi sa Prištinom, poručujući da RS, bez obzira na neke pokušaje, neće ućutkakti da govori o tome. To pitanje, kaže, Srpska doživljava ne samo emotivno, nego ima i pravo da kaže svoj stav. Podsetio je na odluku donetu posle proglašenja nezavisnoti Kosova, da bi eventualni put i priznanje Kosova u UN, podrazumevalo aktiviranje procesa nezavisnosti Srpske. Istako je da se Srpska pridržava tih odluka bez obzira što „neki pokušavaju da je ućutkaju”.

„Danas je jasno da bez stava Srbije ne može pitanje KiM biti rešeno, bez obzira na težinu tenutka sa stanovišta mešanja međunarodnog faktora“, primećuje Dodik. Prema njegovim rečima, pozicija međunarodne zajednice je jasna.

„Potpuno sam uveren da suštinsku vlast na Kosovu ima međunarodni faktor, a izvršioci su navode kosovske institucije”, zaključio je predsednik Republike Srpske.

Najnoviji paket pomoći opštinama u RS za Dodika je najkonkretniji primer odnosa i veza Srbije i Srpske i novi segemet u pomoći koja je ranije bila samo na načelnom političkom nivou. Kaže da je to inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da veruje da će integracija Srbije i Srpske biti još izraženija po mnogim pitanjima.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: Zahvalnost Burundiju zbog Kosova

Vučić: Zahvalnost Burundiju zbog Kosova

03.04.2018. 12:20 12:21
Ljajić: Vučić i Brnabić daće konačnu odluku o rekonstrukciji

Ljajić: Vučić i Brnabić daće konačnu odluku o rekonstrukciji

02.04.2018. 09:48 09:53
Vučić: Dijalog samo po principu „ostvarimo dogovoreno"

Vučić: Dijalog samo po principu „ostvarimo dogovoreno"

31.03.2018. 11:32 13:03