Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Svoji na svome, ulažemo najviše dosad u odbrambenu industriju

26.07.2020. 10:51 15:21
Piše:
Izvor: Tanjug (video)

SREMSKA MITROVICA: Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici, gde prisustvuje prikazima sposobnosti tenkovske čete i modernizovane artiljerijske baterije sistema "Oganj".

Predsednika je u kasarni dočekala počasna jedinica garde Vojske Srbije.

Vučić prisustvuje prikazima sposobnosti tenkovske čete i vatrenog voda višecevnih lansera raketa 128 mm M77 "Ogan", kao i prikazu modernizovane artiljerijske baterije sistema "Oganj" i praktične obuke tenkovske čete.

Sposobnost tenkovske čete prikazana je na 13 tenkova M84, na kojima je prikazana i praktična obuka te čete, kao i na dve vrste trenažera, od kojih je jedan kompjuterski.

Prikazu prisustvuju ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, te komandant 15. tenkovskog bataljona potpukovnik Borislav Krnjajić.

Razvoj raketnog lansera "Oganj" sa kontrolnim gađanjem završen je prošle godine, a osim što ima novi INS (inercioni navigacioni sistem) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, ima i znatno veću brzinu upotrebe.

Od dolaska na vatreni položaj do ispaljivanja borbenog kompleta, digitalizovanom "Ognju" je potrebno tri minuta, dok je modelu koji je do sada bio u upotrebi bilo potrebno 26 minuta.

Inače, prema pisanju medija, Srbija je od SAD zvanično zatražila odobrenje za kupovinu 20 lovaca bombardera.

Kako se navodi, na inicijativu predsednika Vučića odlučeno je da se maksimalno ojačaju potencijali Vojske Srbije i da se posle nabavke ruskih "migova 29" kupe i američki bombarderi.

Mediji navode da Vašington još nije odgovorio na zahtev Beograda i da je u slučaju odbijanja moguća nabavka ruskih bombardera "suhoj-25".

Aleksadnar Vučić poručio je da Srbija želi da sačuva vojnu neutralnost, sigurnost, stabilnost i mir, ali i u sigurnu odbranu zemlje, ako zatreba, te najavio dodatna, do sada najveća finansijska sredstva u odbrambenu industriju.

"Želimo da sačuvamo vojnu neutralnost, da budemo svoj na svome, ulagaćemo novac i verujem da ćemo, ne želeći da učesgvujemo u bilo kakvoj trci, uvek moći da garantujemo sigurnost, stabilnost i mir. Što ste jači, imaćete snažnije preventivno dejstvo na onoga koji misli da vojnom agresijom može da izvrši neke političke ciljeve", rekao je Vučić.

On je rekao da će do sada najveća, dodatna finansijska sredstva, biti uložena u odbrambenu industriju.

Primetio je da svi u regionu, i pored finansijskih problema, imaju novca da se naoružavaju.

Vučić kaže da je danas video obučenost, pripremljenost, posvećenost i predanost u radu tenkista, ali i promene koje se unose u aritiljerijsko-raketne jedinice.

"Mislimo da su te jedinice jedan od najsnažnijih delova naše armije", rekao je Vučić.

Kaže i da Srbija gleda da namensku industriju u teškim uslovima, kad ni SAD ne ulazi u ratove i kada nema mnogo tržišta za prodaju oružja, osnaži.

"Ne možemo da pratimo poklone i donacije koje pojedine NATO zemlje u okruženju dobijaju od SAD i drugih zemalja i moramo sami da se borimo i čuvamo mir i budućnost", rekao je Vučić.

Kaže da je ponosan na srpske oficire, podoficire i vojnike, navodeći da su plate u poslednjim godinama rasle, ali da to i dalje nisu uslovi kojima bi svi mogli da budu ponosni.

"Verujem da mogu da budu značajno bolji u budućnosti", rekao je Vučić.

Ako se Priština ne smiri, bićemo pet puta uspešniji u odpriznavanju

Aleksandar Vučić rekao je da obećava da će Srbija biti petostruko uspešnija u otpriznavanju nego Priština u akciji priznavanja, ukoliko kosovske vlasti krenu u kampanju daljeg priznavanja nezavisnosti i članstva u međunarodnim organizacijama.

Vučić je, povodom najave prištinskog premijer Avdulaha Hotija da će sa međunarodnim partnerima Priština nastaviti da lobira za članstvo u međunarodnim organizacijama, iako je prekid te kampanje bio uslov za nastavak dijaloga, rekao da je očigledno da reč Albanaca iz Prištine I potpis ne znače ništa.

"Potpis za ZSO, kao i reč koju su dali Grenelu, očigledno ne znači ništa", podvukao je on.

Vučić je kazao da nije iznenađen što niko iz međunarodne zajednice ne reaguje, jer oni to ne čine ne što su oduševljeni time, već što je na kraju za njih normalno da Priština traži dodatna priznavannja nezavisnosti I članstva u međunarodnim organizacijama.

"Pred nama će reći formalno neku reč, ali im suštinski zameriti neće", podvukao je on.

"Moramo da čuvamo mir i stabilnost, da ne gubimo nerve ni na koji način. Da pokazujemo da smo pouzdan partner, racionalni ljudi, koji žele mir i kompromis. Mi ćemo sada sačekati da vidmo prvu organizaciju u koju žele da se učlane ili neku zemlju koja bi priznala. U danu kada bilo šta od toga saznamo, ako ih ne umire njihovi mentori, nastavićemo sa akcijom povlačenja priznanja", najavio je on.

Obećao je da će Srbija petostruko biti uspešnija od Prištine u njenoj akciji.

"Molim da povedu računa, jer sve što rade unosi dodatno nemir i nešigurnost i ceo region uvodi u apsolutnu nestabilnost. Nemojte da potcenjujete Srbiju, njene službe, misleći da ćete podizanjem tenzija na jugu u centralnoj Srbiji moći da svoje ciljeve na Kosovu ostvarite", poručio je on.

Vučić je kazao da treba zajedno da se borimo za bolji život, i da ako neko misli da će bilo kakve mirne ili oružane provokacije moći da koriste za ostavrenje svojih ciljeva, taj film neće gledati.

Kazao je da je bilo planirano da se razgovara o ekonomiji, a prištinska strana je došla sa zahtevom za ratnu odštetu.

"To je njima ekonomija. Pošto nemaju fabrike, ulaganja, hajde da nam Beograd da pare. Mi o tome da razgovaramo nećemo", podvukao je on.

Vučić je kazao da dijalog mora da se nastavi, ali da je očugledno da se Prištini ne mili mnogo da razgovaraju.

"Ako je sve što mislite "hajde, dođi da potpišeš nezavisnost", nemojte ni da zovete. Naše je da budemo za dijalog, tražimo rešenje, ali neka se junače i busaju u prsa, bolje oni nego mi", zaključio je on.

Priština dobila hamere od SAD, teško da će Nemačka dati "leoparde"

„Amerikanci, Turci i Nemci brinu o svom čedu“, kaže Aleksandar Vučić, komentarišući vest da je i drugi kontigent oklopnih vozila iz SAD stigao na Kosovo i Metohiju.

Vučić kaže da su srpske bezbednosne službe upoznate sa tom dostavom i da Srbija istog sekunda zna šta stiže na KIM, te dodaje da su hameri stigli na KiM 20. jula.

"Mi znamo šta oni dobijaju i šta imaju", kaže Vučić i dodaje da je zato pre neki dan rekao da teško da će na KiM iz Nemačke biti isporučeni "leopard" tenkovi.

Vučić kaže da su hameri lepa vozila, ali da ta mala "četiri puta četiri" vozila ne bi poredio sa velikanima "šest puta šest ili osam puta osam".

"Amerikanci, Turci, Nemci, svi oni brinu o svom čedu... I to je sve u redu. Ovako je lepo, za izložbu", primetio je predsednik u odgovoru na pitanje novinara u Sremskoj Mitrovici, gde je obišao 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" i prisustvovao prikazima sposobnosti tenkovske čete i modernizovane artiljerijske baterije sistema "Oganj".

Komandant Kosovskih bezbednosnih snaga Rahman Rama za Radio Slobodna Evropa danas je za Slobodnu Evropu potvrdio da je drugi deo kontingenta oklopnih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država stigao na Kosovo i Metohiju u subotu.

Prema njegovim rečima, dopremanje ovog kontingenta povezano je sa sporazumom koji je tzv Kosovo potpisalo sa SAD prošle godine.

Za razliku od Hrvatske, mi odlučili da budemo gospodar svog neba

Aleksandar Vučić naglasio je da je Srbija odlučila da sama bude gospodar svog neba i da ga sama čuva, za razliku od Hrvatske, na primer.

Ukazao je i da je Srbija pokrenula neke inicijative u pravcu nabavke lovačkih aviona, koji štite borbene u akciji.

Vučić je istakao da je odbrana zemlje kao u šahu igra pretpostavljanja odbrane i napada, te da kada se vidi da se neko, ko pokazuje određene pretenzije, naoružava oklopnjacima, posebno helikopterima, onda morate da razmišljate o Mistralima ili Hornetima, ili kada mi želimo MIG 35, onda Albanci traže Armbrust ili Stingere.

Povodom vesti iz Hrvatske da ta zemlja ni za vreme mandata nove vlade neće uspeti da nabavi nove MIG-ove, da će morati da prizemlji stare, rekao je da se mi ne takmičimo sa njima, jer će njima neko drugi da čuva nebo.

"To je pitanje izbora da li želite da neko drugi čuva vaše nebo ili da budete svoj gospodar. Mi smo se odlučili da sami čuvamo svoje nebo, da budemo svoj gospodar", podvukao je on.

Rekao je da je mnogo teško imati lovačku avijaciju.

Podsetio je da je Srbija obnovila bombardere, da ima deset Orlova, da može da koristi Super G4 u bombarderskim akcijama.

Ukazao je da to, međutim, mora biti još snažnije.

"Kada dižete bombardere, morate iznad njih lovačkim avionima obezbediti sigurnost. Moraju da brinu o vatri na zemlji. Moraćemo da se ojačamo bombarderima i lovačkim avionima, da kupovimo neke multifunkcionalne, koji bi imali rakete vazduh-vazduh, ali i istovremeno mogli da nose rakete vazduh-zemlja da mogu precizno i ozbiljno da nanesu štetu neprijatelju na zemlji. Srbija je već pokrenula inicijative u tom pravcu", kazao je on. Podsetio je, kada je on došao na mesto ministra odbrane, Vojska imala samo jedan MIG 29 I dva MIG 21.

Hrvati, kako je dodao, nemaju MIG 29, već samo MIG 21, koje Srbija koristi samo za obuku, jer nije za stvarna dejstva, pošto je to toliko zastareo avion.

"Ne bismo poslali MIG 21 u borbu. On nema performanse kojima može da napravi rezultate na nebu", objasnio je on.

Vučić je kazao da danas imamo 14 ispravnih MIG 29, od kojih su neki na redovnom održavaju.

"Situacija je kod nas mnogo bolja nego što je bila. Mislim da stvari dobro potsvljamo. Ministarstvo dobro radi, načelnik Vojske je dobar, oficiri su dobri, i verujem da ćemo imati još bolje vojnike", zaključio je on.

Oni vode političku bitku, a mi bitku za živote građana

„Neki vode političku bitku, a mi zdravstvenu, bitku za živote građana“, rekao je Aleksandar Vučić povodom kritika na račun Kriznog štaba i istakao je da o njegovim političkim protivnicima sve govori činjenica da očekuju da im zarazna bolest bude saveznik u političkom smislu.

"Pošto ne mogu da kažu da nema opreme, da se bolnice ne zidaju i ne obnavljaju, da nema dovoljno respiratora.... onda, hajde da napadamo Krzni štab", rekao je Vučić novinarima u Sremskoj Mitrovici.

On je napomenuo da će u blizini Batajnice i u Kruševcu za četiri do pet meseci biti izgrađene dve nove bolnice, da se radi KCS i KCV, kao i da se grade još 23 opšte bolnice.

"To se sve sada gradi, i posto ne mogu da kazu da nema respiratora, a ima ih i više nego dovoljno, oni kritikuju Krizni štab", primetio je Vučić.

On je naveo da se svakoga dana šalju respiratori po Srbiji gde je potrebno i da su poslati u 22 bolnice koje ih ranije nikada nisu imale.

Napominje da su povećani kapaciteti Mišovića, Zvezdare, Zemuna i da su te bolnice renovirane od ruina.

On je upitao i šta to može da se skriva od javnosti ako se dnevno testira 12. 000 ljudi, a ne 1.000 što neki drugi rade.

"Mi ne vodimo politicku bitku već bitku za živote i zdravlje ljudi", poručio je Vučić i naveo da poslednje terensko istraživanje pokazuje da su njegovi politički protivnici sa 5,5 pali na 4,5 odsto podrške.

"Normalni ljudi beze od vas i mržnje i suprotstavljanja državi u usvemu nadajući se nekoj novoj vlasti", istakao je Vučić.

Kaže da ljudi u Srbiji sve razumeju, da su u pitanju politički neradnici iz različitih stranaka koji su stali protiv vrednih ljudi.

"Pelemiš ne valja, koji je lečio variola veru, a dobar je Dulić...?", primetio je predsednik i istakao da to neće da prihvati niti da u tome učestvuje.

Uvek ću biti na strani nesebičnih boraca protiv korone

Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će broj zaraženih virusom korona početi da opada sledeće nedelje, a povodom peticije grupe lekara koji su zatražili smenu Kriznog štaba poručuje da će uvek biti na strani zdravstvenih radnika koji sebe nesebično daju da bi spasili ljudske živote.

Na pitanje novinara do kada planira da "pušta" da se dnevno zarazi oko 400 ljudi i umre oko 10 i da li će zbog toga doći do novih promena u Kriznom štabu ili nove strategije u borbi protiv virusa, Vučić je uzvratio da takvo pitanje podrazumeva optužbu za ubijanje ljudi, na šta, ističe, niko nema pravo.

"Nemate prava da optužujete za ubijanje ljudi i takvo pitanje koje ste postavili, da puštamo da se zarazi više od 400 ljudi, više govori o vama, a mnogo manje o meni", poručio je Vučić.

Ističe da su država i čitav Krizni štab dali sve kako bi zaštitili ljudske živote i podsetio da je država uspela da nabavi svu medicinsku opremu, kao i da 1.030 respiratora stoji u magacinu za slučaj jačeg udara virusa korona na jesen.

Vučić je naveo i da svi pacijenti koji se leče od korone leže u bolnicama koje su obnovljene i opremljene za vreme sadašnje vlasti.

Bez obzira na tenutne brojke zaraženih, a koje su, ističe, posledica nedavnih okupljanja u Beogradu i Novom Sadu, Vučić očekuje pad broja inficiranih od sledeće nedelje, kako je i bilo prognozirano.

Svakako smatra da su brojke krajem ove nedelje mnogo bolje nego što su bile na početku, s obzirom da sada ima više testiranih.

O peticiji kaže da ju je lako potpisati, i da je bilo lako pronaći 2.000 lekara koji će je potpisati, te upitao šta je sa onih 33.000 lekara koji nisu želeli da je potpišu i koji se bore za živote ljudi.

"Hoćete da kažete da ne valjaju Goran Stevanović i Ivana Milošević, koji ne izlaze iz skafandera, i to će da im kaže Oliver Dulić, koji za svoje vreme ni linoleum u liftu u bolnici nije promenio? Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali najveći broj lekara se svim srcem bori za svoju zemlju, a za bolje i stručnije ljude od Predraga Kona, Srđe Jankovića i ostalih, ja nišam čuo", rekao je Vučić.

Ističe da se Srbija veoma uspešno bori protiv virusa korona i da ovu borbu vodi ozbiljnije od drugih, da testira više od drugih i da prijavljuje sve preminule od posledica virusa, za razliku od nekih drugih zemalja.

Ukazao je i da bez obzira na virus korona, u Srbiji u junu i julu je manja smrtnost u donosu na isti period prošle godine, dok je u Novom Pazaru za čak 16 odsto manja smrtnost.

"To pokazuje da se građani mnogo više čuvaju i to pokazuje koliko su bili tačni napisi u takunskim medijima koji su govorili da se u Novom Pazaru skidaju čitulje", da bi se prikrio navodno veliki broj mrtvih, rekao je Vučić.

Pobedite na izborima, ne pretite

„Pobedite na izborima, nemojte stalno da pretite puškama i vešalima i da govorite da to režim izaziva“, poručio je Aleksandar Vučić povodom novih pretnji dela opozicije da će nasiljem i protestima preuzimati vlast.

"Neka ljudi čuju da ćete vi da bijete poslanike i osvajate vlast na ulici. To je kao mala deca, osim što nekada naprave veliku štetu", ocenio je Vučić u Stremskoj Mitrovici na pitanje novinara o novim pretnjama Srđana Noga i nekakvog Pokreta ujedinjenih fantoma, koji kaže da predsednik može da bude trener samo u Zabeli.

"Sve je to autoprojekcija, zna gde mu je mesto pa trazi nekog drugog", kaže Vučić i dodaje da niko ozbiljan ne računa da neko takav može da uđe u skupstinu, ali i da drzava u takvom slučaju mora da reaguje.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić u nedelju u obilasku tenkovskog bataljona u S. Mitrovici

Vučić u nedelju u obilasku tenkovskog bataljona u S. Mitrovici

25.07.2020. 17:57 22:38