Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO) VUČIĆ O DEŠAVANJIMA NA SEVERU KiM: Srbi ne žele da trpe Kurtijev teror, trojica poginula, nema opravdanja za stradanje kosovskog policajca

24.09.2023. 19:43 20:54
Piše:
Izvor: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom današnjih dešavanja na severu Kosova i Metohije, kod manastira Banjska.

Predsednik je na početku obraćanja istakao da je trebalo mnogo vremena da sami ispitamo šta se dogodilo na Kosovu i Metohiji, da bi ljudima bila saopštena istina i da se pripremi teren za donošenje odgovarajućih odluka.

"Oko 2.46 grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj, na severu Kosova i Metohije. Potom dolazi kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade. Dolazi do sukoba u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku i ranjeno još jedno lice. U 8.57 administrativni prelazi su zatvoreni, pucnjava i dalje traje. Šta se u stvari dogodilo? Iako sam svakog dana i u Briselu i u Njujorku upozoravao da do ovoga može da dođe, malo ko je želeo da sluša", naveo je Vučić.

Kako je rekao, Srbi su se pobunili ne želeći da trpe Kurtijev teror.

"Od novembra kada je Kurti iz Berlina smenio komandira policije na severu, 62 puta su koristili policiju protiv Srba. Bilo je samo pitanje trenutka kada će, posebno oni koje policija progoni, da pokušaju da učine nešto za sebe i svoje porodice: Ne želim da ni na koji način opravdam ubistvo policajca. To je za svaku osudu, i to je nešto što nikome nije bilo potrebno ponajmanje srpskom narodu i to u trenutku kada su svi shvatili da je Kurti glavni organizator haosa na KiM", naveo je Vučić.

Potom je nekoliko tih Srba nekoliko sati bilo u potpunom okruženju.

"Kurti je jedini krivac za sve"

"Pitali smo se što to nije KFOR radio jer bi bilo mnogo manje žrtava. Trojica Srba sa severa KiM su stradali, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti kada za tim nije bilo potrebe. Dvojica su ranjena, a postoji bojazan i da je još jedno lice stradalo, da imamo četvrtog stradalog", rekao je Vučić.

Dodao je da je za sve ovo jedini krivac Aljbin Kurti.

"On je jedini krivac. Njemu je životna želja da nas uvuče u rat sa NATO. Kada je bila pobuna Albanaca u Severnoj Makedoniji, tada su sve radili da se pregovorima dođe do sporazuma. Danas su rekli: "Pobijte ih sve". To je za nas nauk. To govori o tome kakve su im namere, od Mihaela Rota do Felingera koji poziva da bombarduju Beograd", rekao je Vučić.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se formira Zajednica srpskih oština i da se severu KiM Srbi budu policajci jer je to jedini način da na severu ne bude više srpskih žrtava i da Srbi ne budu proterani.

"Neka umre, nije šteta"

Vučić je rekao da su su srpske službe došle do komunikacije albanskih kosovskih policajaca koja govori o neljudskom ponašanju prema Srbima sa kojima su došli u sukob.

„Policajac se smeje i govori: „Imamo jednog ranjenog pored crkve. Jel mu treba pomoć? A treba, pa dobro nije toliko hitno, a nije šteta ni da umre“. Izgleda da je umro. I to su Srbi sa severa KiM, a nikako iz centralne Srbije, kako su oni to govorili tokom celog dana“, rekao je Vučić.

On je naveo da su kosovski mediji govorili da su u svemu učestvovali Radomir Počuča i Pavle Bihali, ali je do demantovano kao notorna laž.

On je ponovio da sve ovo neće dovesti do priznanja Kosova.

„Nikada nećemo priznati lažnu državu Kosovo. Uvek smo spremni da razgovaramo, ali na priznanje Kosova formalno ili neformalno, zaboravite“, poručio je Vučić.

Dodao je da će u narednim danima državni organi Srbije oceniti situaciju i izaći sa odgovarajućim merama i odlukama.

"Plašim se da ovo nije epilog"

"Plašim se da ovo nije epilog. Dovoljno je loše da je i ovo epilog, ali s eplašim šta će doneti predstojeći dani. Lagali su sve. Od početka rata u Ukrajini, da Srbija hoće da ratuje i ne znam šta... Sve su lagali i nikada nisu rekli: "Izvini", rekao je Vučić.

Dodao je da se za dvojicu stradalih Srba zna da su iz Kosovske Mitrovice.

"Izražavamo saučešće njihovim porodicama, kao i porodici kosovskog policajca", naveo je predsednik Vučić.

"Oni su to sve planirali. Pa 460 specijalaca su podigli za svega sat i po. To nije slučajno. Oni su svi bili tačkasto raspoređeni. Dizali su dronove kako bi imali kontrolu na terenu, kako niko ne bi živ izašao iz obruča", naveo je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar
BORELJ: Sve činjenice o napadu u Banjskoj MORAJU BITI UTVRĐENE

BORELJ: Sve činjenice o napadu u Banjskoj MORAJU BITI UTVRĐENE

24.09.2023. 14:49 14:52
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE SA KiM Blokirani prelazi Jarinje i Brnjak; Kurti poslao ROSU na sever sa dugim cevima; Oglasila se Eparhija Raško Prizrenska (VIDEO/FOTO)

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE SA KiM Blokirani prelazi Jarinje i Brnjak; Kurti poslao ROSU na sever sa dugim cevima; Oglasila se Eparhija Raško Prizrenska (VIDEO/FOTO)

24.09.2023. 10:04 18:39