Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Niti se razgovara, niti će biti priznanja Kosova

10.09.2020. 20:45 22:28
Piše:
Foto: Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video

BEOGRAD: O priznavanju Kosova se uopšte ne razgovara u Briselu i nikada se neće dogoditi da Srbija prizna Kosovo, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da bi predstavnici Prištine želeli neki sporazum, nešto, u kojem bi trebalo da dođe do nečega, što bi oni mogli da traže, ili nešto što ni sami ne znaju kako bi nazvali, ali tako da oni ne urade ništa.
 
“Hoti je rekao da oni ne odustaju od obaveza, od ZSO, ali tek kad Srbija prizna Kosovo. A, to se nikada neće dogoditi. To sam rekao njemu, evropskim zvaničnicima, i na najtežem mestu”, rekao je Vučić za RTS.
 
Kako kaže, uvek će da ponavlja da do toga neće doći, i to ne zato što voli da govori ne, već bi, naprotiv, voleo da se dođe do kompromisa, jer ne treba konflikt ostavljati našoj deci, već je važno da se reši problem.
 
“Neki su zamislili ne da suštinski reše problem, nego misle da je dovoljno da izvrše pritisak na Srbiju. Ali, neće moći”, naglasio je Vučić i dodao da ga neće pokolebati pretnje kako će da prođe na izborima.
 
“To me ne brine, ne moram ni da se kandidujem, ali neću učiniti da Srbiju oterate u ćošak i da mislite da ste time rešili stvar”, rekao je Vučić.
 
On je istakao da se mora pronaći način da i Srbija nešto dobije.
 
“Šta ćemo sa bezbednošću Srba, pa ćemo tek tada da vidimo o čemu ćemo dalje da razgovaramo. Šta dobija Srbija, Srbi na KiM. Kako to Albanci na KiM imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi nemaju? Kako Srbi bilo gde nemaju to pravo? Koji je to princip” upitao je Vučić.
 
Istakao je da na ta pitanja nikad nema odgovora.
 
“A, znate da ne smete da podstičete tako nešto kod naroda, niti želju kod naroda na KiM, u RS, jer ne smete da izazivate sukobe, ali gledate nepravdu, jer samo vaš narod nema pravo koji svi drugi imaju”, rekao je Vučić.
 
Važno da EU razume da ne može da se ponizi Srbija
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je veoma važno da EU razume da u dijalogu mora da se postigne kompromis, a ne da se ostvaruju ciljevi Unije ili pojedinih njenih članica.
 
„Ne moze da se ponizi Srbija", istakao je Vučić za RTS povodom dijaloga Beograda i Prištine.
 
Kazao je da više ne može da se dobije sigurnost, ni obećanje da će neko biti članica EU.
 
Vučić je istakao da nije više moguće ući u EU na sonovu političke odluke, kao što je bilo u slučaju Rumunije i Bugarske, iako je naša zemlja trostruko spremnija od te dve države tada.
 
Sada su, kaže, drugačije političke okolnosti.
 
« U takvim okolnostima ljudi moraju da razumeju da tražimo minimum poštovanja, kompromisa, da obe strane moraju biti pođednako nezadovoljne. Mi tražimo kompromis, jer mir nama najviše odgovara, i stabilnost i sigurnost nas zanima zbog ekonomije. Zato verujem da će EU pronaći snage da dobro razume što govorimo,. Ako ne pronađu, imamo ionako Briselski sporazum iza sebe sa neuspelim sastavljanjem ZSO, pa ne ne bi bilo prvi put“, rekao je on.
 
Vučić je ukazao da je, na osnovu svega što je učinjeno, najmanje Srba otišlo sa Kosova i Metohije u proteklih osam godina, u poređenju sa proteklih više decenija.
 
Notorna laž da je Srbija podržala priznanje KiM od strane Izraela
 
Notorna je laž da je Srbija podržala priznanje Kosova od strane Izraela, kako su to neki pričali, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić.
 
On je za RTS precizno rastumačio sadržaj tačke 16 sporazuma iz Vašingtona, koja, inače, nije ista u dokumentu koji je potpisao on i u drugom dokumentu, koji je potpisala Priština.
 
Do kraja meseca otvorićemo, kaže, kancelariju Privredne komore u Jerusalimu, što imaju mnoge zemlje od Češke, Mađarske i mnogih drugih evropskih zemalja i to će biti veliki podstrek i za izraelske, američke i mnoge druge jevrejske investitore da dođu u našu zemlju.
 
Notorna je laž da je Srbija podržala priznanje Kosova od strane Izraela, kaže predsednik i dodaje da upravo zato imamo različit sporazum od onog što su potpisali Albanci:
 
"Jer, ja to nisam prihvatio. Nisam želeo da prihvatim", rekao je Vučić.
 
"Njima je to veoma važno, Izrael je najveći saveznik Amerike, Amerika je verovatno na različite načine uticala na te odnose Izraela i Prištine, ali ja nisam želeo da mi to prihvatimo na taj način", rekao je.
 
"Kada je trebalo da se saglasimo da se međusobno priznaju Izrael i Priština, rekao sam - ''ne dolazi u obzir, Srbija da se sa tim saglašava''. Ko sam ja da bilo kome dozvolim da prizna Kosovo? To ne može da bude u sporazumu", preneo je predsednik stav kakav je zauzeo tokom razgovora u Vašingtonu.
 
Kaže da će to sutra reći i premijeru Netanjahuu: "Vi ste suverena država, mnogo ste jači od nas, Srbija vam je pokazala ogromno prijateljstvo. Izrael je stotinu puta moćniji od nas. Ovo je naša najšire raširena ruka. Ako mislite da ćemo mi biti srećni ako priznaju, nećemo".
 
Razgovaraćemo, kaže, sa Palestincima i našim arapskim prijateljima, po tom pitanju.
 
Na pitanje da li će Srbija biti treća zemlja koja će preseliti ambasadu, kaže da ćemo videti.
 
"Videćemo, ako Izrael prizna Kosovo, a videćemo iz njihovog ugla. Videćemo kako će Palestina i ostale arapske zemlje da priznaju Kosovo", kaže predsednik.
 
Razgovarao je tim povodom, prenosi, i sa pojedinim svetskim predstavnicima:
 
"Oni su mi rekli - rezolucija 478. Rekao sam im - ''to mi kažite kada nešto budemo pogazili. A, pre toga mi kažite zašto ste vi pogazili rezoluciju 1244''".
 
Video je, navodi, da su bili šokirani...
 
Suština je u tome da ima mnogo onih koji bi da vode spoljnu politiku Srbije, smatra predsednik.
 
"Srbija, međutim, više nije beznačajna kao što je bila. Srbija je danas i bogatija, vojno snažnija i zato će postojati mnogi koji misli da mogu da nam drže pridike kako da se ponašamo. Srbija nije šaka zobi", zaključio je predsednik Vučić.
 
Podrška Mini šengenu "strahovit" potez SAD, jer vodi miru
 
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je podrška inicijativi "mini šengen" "strahovit" potez američke administracije, koja je dobro razumela da je to najbolji način za trajni mir u regionu.
 
Vučić je za RTS rekao da bi ulaskom celog regiona u "mini šengen" moglo da se uštedi 3,5 milijardi evra, da bi region bio bogatiji, nestale bi granice, podigli bi se kapaciteti celog regiona za priliv stranih direktnih investicija, pokazala stabilnost, ali i dodao da je za to potrebna politička volja i stabilnost.
 
"Potrebno je da neko ne misli daje važno samo da uradi nešto protiv Srbije", rekao je Vučić i dodao da je mini šengen i najveći interes srpskog naroda.
 
Vučić je za RTS, komentarišući to što je Priština sporazumom u Beloj kući pristala da uđe u inicijativu "mini šengen", rekao da bi, uz "mini šengen", bilo znatno manje problema u regionu.
 
"Bili bismo neuporedivo bogatiji, za najmanje deset odsto bogatiji, budući da su 7 odsto operativni troškovi zbog čekanja kamiona na granicama", naveo je predsednik.
 
Vučić je rekao da je za razvijanje "mini šengena" potrebna politička volja, navodeći da se deo već razvija sa Makedoncima oko fitosanitarnih i veterinarskih inspekcija koje rade na prelazu Tabanovce.
 
"Moramo da radimo i na radnim dozvolama, nostrifikaciji diploma, da onaj ko uđe na teritoriju Sribje ima pravo da ode i u Sarajevo, Tiranu. Za to nam je potreban mir i razgovori sa ljudima koji znaju šta znači kompromis", rekao je Vučić.
 
Naveo je da uz "mini šengen" više neće biti granice među Srbima, ali ni među Bošnjacima, te kao primer naveo da će jedan čovek koji dobije radnu dozvolu u Novom Pazaru moći da radi i u Sarajevu i obrnuto...
 
"Očigledna je prednost mini šengena za naš narod i sve druge i samo zlonamerni se prave da to ne razumeju", istakao je Vučić.
 
Dodao je da je veoma ponosan na tu ideju, za koju kaže da je, iako neki govore da je njegova, do nje zajednički došao sa albanskim premijerom Edijem Ramom.
 
"Mislim da smo je zajednički stvorili Edi Rama i ja kad smo rekli da ne idemo uvek samostalno, kad idemo u Brisel uvek idemo da govorimo jedni protiv drugih, nismo nikad probali nesto zajedno da dobijemo. I Zoran Zaev je prišao i bio fer iako znam kakvi su bili pritisci i na njega", rekao je Vučić.
 
Srbija će sama proceniti šta dobija i gubi
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras za RTS da Albanci na Kosovu nisu spremni Srbima da priznaju ni 0,6 odsto imovine, a da EU ne želi da se bavi privatnom imovinom.
 
Vučić je rekao da se ljuti što se o tom pitanju razgovara kao za televiziju - da imamo 60 odsto imovine na KiM.
 
„Oni neće priznati ni 0,6 odsto. Ne priznaju ni da su se uselili u 18.000 stanova, kažu da to rešavaju sudski organi. A ti sudski organi to rešavaju time da dva Albanca, koji uopšte ni ne poznaju osobu u stanu, potvrde da je taj živeo tu ranije », objasnio je on.
 
Preneo je da je njihovu ideju izložio Avdulah Hoti, I da je zbog toga došlo do nesporazuma i male svađe kada je reč o imovini.
 
Na konstataciju izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da je bilo pomaka, Vučić je kazao da je bilo pomaka na otvaranju nove teme, ali ne u zatvaranju.
 
« Srbija će sama proceniti šta dobija i gubi”, podvukao je on.
 
Njihova ideja, dodaje, jeste da je Srbija ispunila Briselski sporazum, oni nisu, ali da se ostavi po strani šta je bilo i da su spremni da ispune ZSO, ali pošto ih Beograd prizna.
 
« Ideja nije da bilo kada bilo šta urade da bi pokazali najmanju dobru volju za srpski narod. Ja to nisam osetio nijednog sekunda. To znam, jer sam osam godina u pregovorima i ne postoji niko ko je bio na svakom sastanku, kao ja“, zaključio je Vučić.
 
Nisam ni američki, ni ruski čovek, ja sam srpski čovek
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin odlično razume probleme Srbije, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio svima da on nije "ni ruski, niti američki ili nemački čovek, već samo srpski koji radi za Srbiju".
 
Istakao je gostujući na RTS da su razgovori i sa Putinom i Lavrovim bili dobri i sveobuhvatni.
 
"Mali lideri ne mogu da vas razumeju, to jest oni koji imaju uzak pogled na svet, ali Putin odlično razume probleme Srbije", kazao je Vučić.
 
Istakao je da ga Putin nije slučajno odlikovao ordenom Aleksandra Nevskog.
 
Dodaje da Putin odlično razume koliko je teško kada u zemlji od sedam miliona stanovnika treba sačuvati mir i stabilnost, a i napredovati najbrže u Evropi.
 
"Putin to ume da ceni i ja cenim njegovo poštovanje", rekao je Vučić i dodao da mu se predsednik Rusije uvek javi u roku od 24 sata, kao i da je i sada on tražio da se čuje sa Putinom.
 
Dodaje da mu se isto tako uvek jave i Angela Merkel i Makron...
 
Zapitao je:" Kada ste u istoriji Srbije videli da se predsednik vidi sa tako važnim ljudima u kratkom periodu, u Beloj kući, sa Putinom, sa Merkel, u Briselu, Erdoganom i sutra sa Netanijahuom".
 
To se nikada nije desilo, dodao je Vučić.
 
"To se nije dešavalo u srpskoj istoriji, što govori o poštovanju koje Srbija ima. Naši odnosi sa Rusijom su veoma dobri, i sa Kinom. I ja sam jedan od retkih lidera, koji je pred Trampom govorio da imamo prijateljske i dobre razvore sa Kinom", rekao je Vučić.
 
Dodao je da ga je Tramp primio vrlo srdačno.
 

Vašington, posle 30 godina, otvorio vrata Srbiji
 
Posle tri decenije vrata Bele kuće smo uspeli da odškrinemo, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
On je za RTS objasnio da nije Srbija promenila spoljnu politiku, već su SAD, koje su 30 godina podržavali Albance i sve one koji su protiv Srba, ovaj put otvorili vrata za Srbiju.
 
Vučić je rekao da je Srbija inače uvek sedela na svojoj stolici, kao što i sada sedi.
 
Sporazumom iz Vašingtona napravili smo, ističe, prostor za desetostruke investicije.
 
"Pozicija Srbije nije ni malo laka. Nikada nismo imali podršku SAD, uvek su nam
 
vrata Bele kuće bila zatvorena. Bela kuća je bila rezervisana za Albance i sve druge koji su protiv Srba. Svi su imali podršku Bele kuće protiv Srba. Sada smo to promenili", rekao je Vučić za RTS.
 
On je ukazao da Priština, pored ostalog, sada neće smeti da ne primenjuje dogovoreno i da rizikuje da SAD promene stav prema njima.
 
Vučić je podsetio da je pre odlaska u Vašington nagovestio da će biti iznenađenja, jer su naše službe došle do informacije da će biti tačaka koje nemaju veze sa ekonomijom, i koje mogu za nas da budu teške, imajući u vidu da su SAD priznale Kosovo.
 
Primetio je da je do pre godinu ili dve postojala globalna podela na istok i zapad i u takvoj situaciji Srbija je bila na evropskom putu, gde je najveći broj, posebno najvećih zemalja EU, priznalo Kosovo i lobirale su da i Srbija i druge države EU to učine.
 
Sa druge strane su bili Rusija i Kina, koje us bliske, i koje nisu priznale Kosovo, iako nam geografski nisu blizu, a primetno je, kaže, da su SAD bile uz EU.
 
“Uz ta dva pola, mogli smo da održavamo poziciju da idemo ka EU, i da čuvamo tradicionalno prijateljstva sa svima na relativno lagodan način. Nismo sedeli na dve stolice, uvek samo na jednoj”, naglasio je Vučić.
 
Danas je, kaže, neuporedivo komplikovanije, EU i SAD nisu više isto, tu je sada i veliki broj regionalnih igrača, u našem regionu posebno Turska.
 
U takvim okolnostima, Srbija je uspela da promeni odnos SAD, naveo je Vučić.

 

Verujem da Tramp pobeđuje, ako je o budućnosti reč
 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je uveren da će američki predsednik Donald Tramp, uprkos prljavoj kampanji koja se vodi protiv njega, pobediti na predstojećim predsedničkim izborima.
 
Navodi da je tokom boravka u Vašingtonu primetio da se protiv Trampa vodi prljava kampanja, koja nema veze sa politikom, a da se ona emituje čak i na sportskim kanalima.
 
Na pitanje šta će biti sa Sporazumom između Beograda i Prištine, ukoliko Tramp ne pobedi, Vučić je odgovorio da Srbija poštuje svoje obaveze, a da bi valjalo videti kako će se ponašati Albanci i da li će Tramp biti ponovo izabran ili ne.
 
“Tramp je u ovom trenutku u zaostatku, ali vratio se značajno i videćemo kako će da bude do kraja kampanje. Ako bih govorio ne samo o predkovid periodu, u kojem je Tramp bio izuzetno uspešan, već više o budućnosti Amerike, uveren sam da će da pobedi na izborima”, rekao je Vučić za RTS.

 

Očekujemo uskoro Ivanku Tramp u Srbiji
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da uskoro u Srbiji očekuje Ivanku Tramp, koja je imala važnu ulogu u delu sporazuma iz Vašingtona koji predviđa pomoć mali i srednjima preduzećima, ali i ženskom preduzetništvu u Srbiji.
 
"Pričamo o mogućnostima kada američki finansijeri dolaze, jer kada bi došle američke finansijske organizacije Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) i Korporacija ''Milenijumski izazov'' (MČ) i kad ulaze u mikro i mala preduzeća onda dobijate sredstva pod apsolutno najpovoljnijim kamatnim stopama", istakao je Vučić.
 
Kaže da Amerikanci to rade mnogo brže i sa nešto manje procedura od drugih.
 
"Kada bi ušli u to, time bi krvotok naše privrede dodatno osnažili i ojačali. Mi se tome nadamo i čekamo ih. Mislim da oni (predstavnici DFC) prvo idu u Emirate, a posle dolaze kod nas (21. septembra)", naveo je Vučić.

 

Na najtežem mestu sam rekao "ne",PR - ni da pisnu...

 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da srpska delegacija u Vašington nije otišla da bi ostvarila veliku pobedu, jer se velika pobeda ostvaruje u ratu, već malu pobedu, a male pobede su vezane za mir, stabilnost i sigurnost za ljude.
 
Ističe i da je na najtežem mogućem mestu rekao "ne" zahtevu za međusobno priznanje sa tzv. Kosovom.
 
« Naš tim je zanimalo da uradimo dobre stvari za našu decu, budućnost Srbije, da sačuvamo mir, a da Srbija ne izgubi ništa », rekao je Vučić za RTS.
 
On je istakao da je su inicijativom Mali Šengen pokrenute evropske ideje, četiri velike slobode - slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga - nešto što odgovara svima.
 
Prema njegovim rečima da nisu Amerikanci pokrenuli to sporazumom, „mini Šengen" ne bi mogao da postoji.
 
Vučić se osvrnuo ne izjavu Agrona Malićija, koji je rekao da će Priština da se uključi u „mini Šengen“ tek kada Srbija prizna nezavisnost tzv. Kosova, i poručio mu da tako nešto ne stoji u sporazumu.
 
„Ja sam bio tamo i znam kakav je bio pritisak na njih i na nas. Na njih mali, na nas veliki. Video sam kako ne smeju da kažu ni slovo, jer se zna snaga Amerike i šta su učinili za njih. Dovoljno je da kažu da povlače snage sa Kosova i odmah će ispuniti sve. Neće se igrati s tim“, objasnio je on.
 
Srbija će, kako je podvukao, ispiniti svoje obaveze.
 
„Otišli smo u SAD kada su svi Albanci unisono govorili, svi lideri u vlasti, da idu po međusobno priznanje. Slušali smo to i odavde iz Srbije, svih koji ne žele Srbiji ništa dobro. Neki su zakazali i lokalne izbore za 5.septembar smatrajući da ću potpisati nezavisnost,polazeći od sebe znajući da neće da moći da odbiju zbog pritiska“, rekao je on.
 
Vučić je kazao da je, što se međusobnog priznanja tiče, na najtežem mogućem mestu rekao ne.
 
„Kada smo odbili (tačku 10) niko više nije pričao o tome, I onda je jedina tema bila da li i kako sam sedeo. U prostoriji u kojoj sam sedeo stajali su Pens, Kušner, Džonson, Grenel, O`Brajan, stotinu puta moćniji ljudi od mene. Njima nije bio problem. Ljudi su tražili kada ne možete naći problem u suštini, tražite u formi. Mene forma i stolice ne zanimaju“, naglasio je on.
 
Vučić je kazao da je, kada je dolazio i u RTS nikada unapred nije tražio pitanja, niti stolice, već ga samo sto zanimao da stavi papire.
 
Ljudima kojima je stolica važnija i kako sedi poručio je da je mogao da bude na itisonu, parketu.
 
« Uradio bih to sa ponosom, jer znam šta radim, čuvam interese svoje zemlje za koju sam spreman da se borim. U Vašingtonu je bila teška borba, noćima nismo spavali, na sve smo imali spreman odgovor », rekao je on.
 
Ocenio je da je srpska delegacija obavila dobar posao, i da je na kraju sačuvala dostojanstvo zemlje i pokazala kako može da bude poštovana u SAD prvi put posle 30 godina.
 
Moratorijum znači da Albanci mogu samo da sanjaju nezavisnost
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da moratorijum koji se pominje u sporazumu iz Vašingtona znači da Priština ne može da traži nova priznanja, što su jasno i precizno potvrdili i američki predstavnici.
 
Vučić je u intervjuu za RTS rekao da je Srbija tražila da to piše u sporazumu, sa izuzetkom Izraela, i dodao da Priština ne može da dobije priznanje nijedne zemlje.
 
"Svake godine njima su odbijali prijem u UN, u Interpol, međunarodne organizacije i uvek smo mi ispadali loši momci koji ih u tome sprečavaju, ali smo na to trošili mnogo vremena i energije. Ovo znači da oni godinu dana mogu da sanjaju da dobiju svoju nezavisnost", rekao je Vučić i dodao da je pitanje da li će je dobiti ikada.
 
On je dodao da kada čuje kritike, posebno u Srbiji, koje kažu da je Izrael priznao Kosovo, da ćemo to videti tek, a da rezultati pokazuju kakvu je ko bitku vodio.
 
"Izrael je suviše velika sila da bi smo mogli da utičemo na njenu odluku, naročito ako se sad upetlja SAD", primetio je.
 
Ukazao je da je u vreme bivše vlasti 90 zemalja priznalo KiM, a u ovih devet godina svega osam, a 18 je povuklo priznanje.
 
Prema njegovim rečima, moratorijum omogućava da se koncentrišemo na ekonomiju, bolji standard ljudi.
 
 
I Putin mi se izvinio zbog Zaharove
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da mu se i predsednik Rusije Vladimir Putin, pored Lavrova, izvinio zbog neprikladnog posta Marije Zaharove na Fejsbuku i da mu je rekao da iza njega ne stoji ruska država i pogotovo ne on lično.
 
"Putin, a ni ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, mi se nikad nije izvinjavao ni zbog čega, a za ovako nesto obojica su to učinili, a da ja to nisam ni pomenuo", rekao je Vučić za RTS.
 
Kaže da je današnji telefonski razgovor sa Putinom bio dobar, sveobuhvatan i da mu se Putin, između ostalog, izvinio zbog posta Zaharove, koja je na svom Fejsbuk nalogu neprimernom fotografijom scene iz filma "Niske strasti" na kojoj glumica Šeron Stoun visoko prekršta noge "prokomentarisala" susret srpskog i američkog lidera.
 
"Pokazao je svoju pristojnost i rekao da iza toga ne stoji ruska država i pogotovo ne on lično", istakao je Vučić.
 
On je naveo da u razgovoru taj post Marije Zaharove nije ni pomenuo, jer je smatrao da je to nevažni incident, budući da i u Srbiji postoje poslanici koji "govore gluposti" o Rusiji, a oni se ne izvinjavaju.
 
Rekao je da se po reakciji Rusije vidi koliko je poštovanje Rusije prema njemu lično i Srbiji.
 
Upitan da li misli da je Zaharova mogla bez konsultacija sa svojim šefovima da objavi takav post, Vučić je rekao da to svako može sam da prosudi, a, ponavlja, Putin mu se izvinio.
 
Diverzifikacija da, ali ne i skuplji gas od ruskog
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je u Vašingtonu rekao da Srbija sigurno neće kupovati skuplji gas, LNG gas, već najpovoljniji na tržištu, kao i da je uspeo da izbaci tu obavezu za našu zemlju iz potpisanog sporazuma.
 
"Rekao sam da ćemo kupovati najjeftniji gas na tržištu i da ne mogu da obavezujem zemlju da kupuje skuplji gas, da to ne dolazi u obzir. Uspeli smo to da izbacimo napolje iz sporazuma", dodao je Vučić.
 
Upitan, gostujući na RTS, da li predsednik Rusije Aleksandar Putin ima razumevanje za diverzifikaciju u snabdevanju energentima Srbije, što predviđa sporazum iz Vašingtona, Vučić je rekao da diverzifikacija ne podrazumeva samo gas.
 
"Diverzifikacija nam je potrebna, to je poželjno i dobro za nas, jer podstiče konkurenciju i donosi nižu cenu, ali za nas nema smisla da kupujemo skuplji gas, umesto povoljnog ruskog gasa".
 
Ističe da je zato iz tačke osam, koja se odnosi na to, izbačen deo koji je predviđao da kupuje LNG gas iz drugog pravca.
 
U Sporazumu ne piše da je reč o kineskoj opremi
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da u Vašingtonskom sporazumu nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena.
 
On je tako odgovorio na pitanje novinara RTS da li će Srbija imati probleme sa Kinom, s obzirom na tačku koja se odnosi na korišćenje 5G mreže, o čemu se proteklih dana pisalo i u medijima, s obzirom da Telekom Srbija ima ugovor sa kineskom kompanijom Huaveji.
 
“Ima li nekog problema u toj opremi? Da li u Sporazumu piše da je Kina problem? Daleko smo još od 5G, ali nigde ne piše Kina”, rekao je Vučić.
 
On je podvukao i da je mnogo važnije šta piše, a ne šta ko misli.
 
Predsednik je poručio da će Srbija svakako poštovati svoje obaveze iz Sporazuma, osim ako bude videla da niko drugi ne ispunjava obaveze.
 
Ističe da je sporazum napravljen kao pismo o namerama.
“Vi stičete pouzdanost i poštovanje u međunarodnoj zajednici time što poštujete ono što kažete i potpišite”, rekao je Vučić i ukazao da to Albanci ne rade već godinama.
 
Nabavićemo vakcinu odakle god, nemamo politički problem s tim
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će Srbija zbog svojih građana nabaviti vakcinu protiv korona virusa odakle god, jer nema političkog problema s tim iz koje je zemlje.
 
„Pregovarali smo do sada za vakcinu sa Astra Zenekom, Pficerom, Kinezima I otvaraju se sada razgovori I sa Rusima. Nemamo političkog problema s tim, nabavićemo je odakle god za naše građane”; objasnio je Vučić za RTS.
 
Ukazao je da država gradi dve velike kovid bolnice sa 1. 500 kreveta intenzivne nege, podize klinički centar, obnavlja bolnice širom zemlje.
 
“Mi brinemo o zdravlju. U savremenom svetu danas je zdravstvo veoma bitno”; rekao je on.
 
Vučić je kazao da se pre godinu dana, u razgovoru sa čelnicima Češke, Poljske, Slovačke I Mađarske, iz Višegrad grupe saglasio da postoje tri stvari po kojima se meri nečija snaga, a to je prvo stanje ekonomije, I to ne samo ukupan BDP, već I stanje javnog duga, zatim snaga vojske, u čemu je Rusija dramatično snažnija nego ekonomska sila, I treće je zdravstvena snaga.
 
Kazao je da Srbija ulaže mnogo para u zdravstvo, na različite načine 2,3 milijardi evra godišnje, kada nije vanredno stanje.
 
“Hoćemo da imamo zdravstvo dostupno I siromašnom čoveku. Zato ćemo da nastavimo da radimo na tome”, poručio je Vučić.
 
Kazao je da država nije ćup i da se može očekivati vađenje još para, I dodao da nije krivica aktuelno stanje nijedne države u svetu.
 
Konstatovao je da nijedna država nije dala proporcionalno onoliko koliko naša, te da je naša zemlja u svetskom vrhu po tome.
 
Najava novih investicija
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će u narednih 10 dana u Ćupriju doći jedna velika nemačka kompanija koja će zaposliti 450 ljudi.
 
On je podsetio da je Magna u Aleksincu otvorila 570 radnih mesta, kao i da otvaranje velikih stranih firmi ide linijom Koridora 10.
 
"I onda dve velike japanske investicije - Midek u Novom Sadu i Tojo u Inđiji. Uskoro polažemo kamen temeljac za njih. To je 390 miliona evra investicija. A biće još više investicija. Američki potencijali su veći", rekao je Vučić.
 
On je precizirao da kada dođe Američka razvojna agencija to svi prate i raste cena Srbije na "međunarodnoj finansijskoj pozornici".
 
" Ako ulažu Kinezi, Japanci, Nemci... to znači da je dobro mesto za ulaganje i to je dobro za nas", rekao je Vučić.
 
Vlada "hrabrih ljudi" do kraja meseca, biće velikih promena
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veruje da će do kraja septembra biti završen posao oko formiranja nove vlade i dodao da će biti velikih promena, ali nije rekao ko će biti koalicioni partner SNS.
 
Kako kaže, ta vlada će imati teške zadatke pred sobom, zbog čega će morati da bude "vlada hrabrih ljudi".
 
On je naveo da ima više kandidata za predsednika vlade i da će vladu voditi neko ko je sposoban, energičan i hrabar, te da će biti značajnih promena u sastavu vlade, ali ne zato što je prethodna nešto loše radila.
 
"Morate stalno da učite, da napredujete, da slušate šta ljudi žele i zato su neophodne promene i zato će biti velikih promena", rekao je Vučić za RTS.
 
Upitan s kim će SNS formirati vladu i da li će u novoj ostati isti koalicioni partneri, pre svega SPS, Vučić je rekao da o tome razgovara stalno, ali da predloge još nije konkretizovao.
 
Upitan od čega će zavisiti s kim će SNS napraviti koaliciju, Vučić je rekao da SNS mora neke unutrašnje stvari da reši i da je to SNS i počeo da rešava.
 
Kako kaže, SNS je posle izbora postavila više od 55 odsto novih gradonačelnika i predsednika opština, što su ogromne promene.
 
"Ne znači da su ti stari gradonačelnici bili loši, ali mora da dođe do promena i nove, sveže energije", rekao je Vučić i dodao da će tako doći i do promena u ministarskim pozicijama.
 
On navodi da su građani glasali za SNS zbog stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog napretka, ali da postoje i stvari zbog kojih su ljuti, a to su, između ostalog, i lokalni, bahati funkcioneri, kao i korupcija na raznim nivoima.
 
"Korupciju ne mogu da kažem da nismo dirali, ali nismo udarili po glavi, a ljudi to očekuju od nas", rekao je Vučić i dodao da će ubuduće, po tom pitanju, ljudi biti mnogo zadovoljniji.
 
Kako kaže, građani su nezadovoljni i neefikasnim pravosudnim sistemom.
 
"Koga god da kritikujete, ljudi će reći da se mešate u nezavisnost pravosuđa i samostalnost tužilaštva, ali su to činjenice i to ljudi primećuju", rekao je Vučić.
 
Vučić je rekao da je SNS dobila ogromnu podršku građana, te dodao da i posle sporazuma u Vašingtonu, građani daju podršku koja je, kako kaže, istorijski maksimum, i njegov lični i partije koju vodi.
 
Ponosan na pomoć države od 4,28 milijardi evra tokom korone
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ponosan što je Srbija od početka krize nastale zbog kovida -19 ubrizgala u sistem ukupno 4,28 milijardi evra, najviše od svih zemalja u regionu.
 
Govoreći od pomoći privredi, on je rekao da koliko god da se odvoji za privredu - neće biti dovoljno.
 
"Povećaćemo minimalac. Sindikatu uvek traže 25 odsto povećanje minimalca, a toga nema nigde u svetu. Moramo da pronađemo nešto da radnicima koji su siromašniji omogućimo rast standarda i to u toku korone gde sve pada i gde se svuda dešavaju otpuštanja.", rekao je on
 
Prema njegovim rečima, donesenim merama sprečeno je otpuštanje ljudi i postignuta je najniža stopa nezaposlenosti u istoriji od 7,3 odsto.
 
"To je najniža stopa i na nivou evrozone. Gledaćemo da podstičemo državne investicione radove. Tražim ove projekte koje hrane i tesara i mesara, i zidare i podiže nam BDP", rekao je Vučić za RTS.
 
Bez obzira na NATO i KiM, za Crnu Goru uvek otvorena vrata
 
Važno je da Srbija ima dobre i još bliže odnose sa Crnom Gorom, koja će u Srbiji uvek imati prijatelja i otvorena vrata, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Kaže da nije ni očekivao od pobedničke koalicije u Crnoj Gori da izađe iz NATO-a, niti da povuče priznanje nezavisnosti Kosova, s obzirom da je najavila da neće menjati politiku CG po tom pitanju.
 
"Sad bi neki dovoljno inteligentni i zlobni ljudi iz partije koju vodim mogli da kažu - nemoguće, to su oni junaci koji su nas kritikovali i govorili da ću ja, Vučić, da priznam Kosovo... To je njihova stvar da vode svoju politiku. Ja nisam ni očekivao da povuku priznanje, niti da izađu iz NATO".
 
Dodaje da je znao da su to uglavnom prazne priče kada neko to govori.
 
"Znam koliko mi truda i energije ulažemo, iako to niko u Srbiji ne ume da ceni. Ovako (kao u CG) je mnogo lakše, ima da ih potapšu po ramenu u američkoj i nemačkoj i svakoj drugoj ambasadi".
 
Vučić kaže da će se Srbija truditi da imamo dobre i uređene odnose sa CG i bolje trgovinske i ekonomske odnose, kao i kulturne veze.
 
"I da napravimo odnose najbliže što možemo sa naše strane i želim uspeh svima koji budu upravljali CG. Vidim da se nisu odlučili da im Srbija bude prva poseta, gde idu u inostranstvo, već neke druge evropske zemlje. I to razumem. Njihov je to izbor. Kada budemo hteli jedini i drugi, sretaćemo se, verujem, češće nego ranije...", naveo je Vučić.
 
Poručio je Srbima u CG da će Srbija uvek biti uz njih, a našim građanima da razumeju da imamo jednu zemlju i da od drugih ne očekuju da će da rade za Srbiju.
 
"Političari dođu do vlasti, znam kako to ide, nagledao sam se raznih. Mogu da nas izaberu i kao šesti izbor i 17... nije važno, oni će za nas uvek da budu najbliži", poručio je predsednik Srbije.
 
Dodaje da se trudio da imamo korektne odnose i prema bivšoj vlasti u Podgorici, kad je bio ugrožen identitet našeg naroda sa zakonom o slobodi veroispovesti, da nismo hteli da se mešamo u partijske stvari, ali da smo se borili za identitet našeg naroda.
 
Želim i Đukanoviću kao predsedniku i ljudima koji formiraju novu koaliciju dobar i uspešan rad, poručio je Vučić.
 
Ističe da Srbija želi još bliže odnose sa CG, koja nam je najbliža u svakom pogledu, ako se ne računa Republika Srpska, ali ona nije država već entitet u BiH.
 
Autor:
Pošaljite komentar
Vučić sa stranim partnerima o vašingtonskom sporazumu

Vučić sa stranim partnerima o vašingtonskom sporazumu

10.09.2020. 16:23 16:54