Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Najiskreniji razgovor do sada; Lavrov: EU popustljiva prema Prištini

10.10.2021. 19:48 21:18
Piše:
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, koji boravi u Beogradu, imao najiskreniji i najotvoreniji razgovor do sada, ističući da Srbija i Rusija imaju veoma dobre odnose u svim oblastima

“Ponosan sam što mogu da kažem da imamo izuzetno dobre odnose sa Rusijom. Za razliku od drugih koji se toga stide ili plaše da kažu, a to ne krije. To sa ponosom izgovaram, jer je to u interesu Srbije”, rekao je Vučić.



Vučić je zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu I suverenitetu Srbije, i na tome što se zalaže da pitanje KiM može rešiti samo kompromisom, a ne nametanjem diktata Srbiji.



“Večerašnji razgovori sa Lavrovim su bili verovatno naši najotvoreniji i najiskreniji do sada. Ja njega smatram ne samo doajenom svetske diplomatije, već iskrenim prijateljem Srbije. U svetlu brojnih problema sa kojima se suočavamo, prirodno da razgovor bude najotvoreniji, da kažem šta mislim i da čujem stav Rusije”, rekao je Vučić.



Dodao je da je Lavrova upoznao sa svojim strahovima, koji su objektivni sa pozicije našeg naroda u regionu i zemlje, te da je dobio viđenje Ruske federacije, kao i važne savete.



Vučić je poručio da će Srbija će ostati vojno neutralna zemlja.



Takođe je zahvalio Rusiji na pomoći u obezbeđivanju energetske bezbednosti Srbije.

Vučić: Srbija očekuje najpovoljniju cenu za gas iz Rusije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je zamolio šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da ruskom predsedniku Putinu prenese poruku da se Srbija nada da će dobiti najpovoljniju cenu gasa u Evropi.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Lavrovim, rekao da je energetsko pitanje u ovom trenutku veoma važno i da ga "nije sramota da to traži i da moli za Srbiju".

Predsednik je ponovio pet uzroka nastaloj energetskoj krizi u svetu, posebno u Evropi i istakao da je to zato jer evropske zemlje nisu potpisale dugoročne ugovore sa Rusijom o isporuci gasa iz, kako je naveo, političkih razloga.

On je odgovarajući na pitanje ruskog medija o energetskoj krizi rekao da će ona trajati najkraće šest meseci, ali možda i duže - dve godine.

Ova kriza će, istakao je predsednik, imati uticaja na povećanje cena u svim oblastima, više u evropskim zemljama nego u Srbiji.

"Zamolio sam Lavrova, poručio sam Putinu, a rekao sam ranije i Borisovu da se nadam da će Srbija imati najpovoljniju cenu gasa u Evropi i nije me sramota. Kriza je mnogo veća i teža nego što mislite", rekao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija srećom imala hrabrosti i izgradili gasovod sa Rusijom.

"To govorim kao neko ko je odgovoran, dok je neke baš briga. Mene interesuje da narod ovde ima struju i gas", kazao je predsednik.

Izlaz Srbije iz ove krize Vučić vidi u postizanju, kako je naveo, najpovoljnije moguće cene za ruski gas, ali naglasio i da ćemo graditi nove pogone i zadržaćemo ugalj.

"Nećemo se kockati da bismo se nekom dodvoravali", kazao je Vučić.

Lavrov: Rešenje samo u okviru 1244, EU popustljiva prema Prištini

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da se Rusija nepromenjivo zalaže za to da rešenje problema KiM bude samo uz poštovanje Rezolucije UN 1244 i u okviru direktnog dijaloga Beograda i Prišitine.



On je istakao i da EU nije na čast popustljivost prema Albancima na KiM.



Lavrov, koji će sutra prisustvovati samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, u svom obraćanu je rekao da je sa Vučićem razgovarao o regionalnim pitanjima i da rešenej koje postignu Beograd i Priština treba da bude odobreno od strane UN.



Lavrov je istakao da je predsednik Putin više puta ponovio čvrst stav te zemlje po pitanu KiM - da će prihvatiti bilo koje rešenje koje će odgovarati Srbiji i srpskom narodu.



"Zabrnuti smo provokacijom koja su organizovana krajem septembra na severu Kosova. Srbija i predsednik Vučić su pokazali sudržanost i tvrd stav i doprineli da kriza bude rešena", kazao je Lavrov.



Skrenuo je pažnju da Rusija uvek u razgovorima sa Briselom podseća na njihovu odgovornost za posredičku funkciju koje je EU dobila odlukom UN.



"Vreme je da se primene dogovori postignuti pre više godina, a posebno o formiranu ZSO koji je bio usaglašen još 2013. godine. Nije to na čast EU, ta popustljivost Albancima na KiM da se to odlaže. Polazimo od toga da će SAD svoj uticaj na Prištinu, koji je veoma bitan, iskoristiti da bi osigurali normala tok pregovaračkog toga, a skladu sa Rezocucijom 1244 i onim što odgovara Srbiji i srpskom narodu", poručio je Lavrov.

Lavrov: Prihvatamo samo rešenje koje odgovara Srbima

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da će Rusija prihvatiti samo ono rešenje kosovskog pitanja koje će odgovarati Srbima i naglasio da će Moskva zahtevati ispunjenje svega što je dogovoreno u dijalogu u Briselu.



Lavrov je, na konferenciji za štampu, na pitanje kako vidi budućnost dijaloga Beograda i Prištine imajući u vidu da Priština ne želi ništa da prihvati što je dogovoreno u Briselu, kazao da rešenje mora da bude zasnovano na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, koja je usvojena 1999. godine.



„Ruska delegacija u Savetu bezbednosti UN insistirala je na uključivanje potvrde teritorijalnog intergriteta i suvereniteta Srbije. Mi ćemo prihvatiti samo ono rešenje koje je prihvatljivo za Srbe“, poručio je on.



Kada je reč o dijalogu, poručio je da EU ima posebnu odgovornost, jer joj je Generalna skupština UN dala ovlašćenje posrednika.



„Kao minimum dogovora koji su postignuti, ZSO treba bez odlaganja realizovati. Zahtevaćemo ispunjenje postignutih dogovora“, podvukao je Lavrov.

 

Autor:
Pošaljite komentar