Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Sve što napravimo u odbrambenoj industriji prodamo unapred

01.07.2017. 12:56 16:01
Piše:
Izvor: Tanjug

Raduje me što smo otvorili ovu fabriku municije, ona je za građane Požege, ali i za našu odbrambenu industriju, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Uzićima i ukazao da je sve što se napravi u srpskoj odbrambenoj industriji - unapred prodato. 

"Posle 14 meseci drago mi je da vidite kako ni iz čega, iz prirode i šume je nikla jedna od najlepših fabrika odbrambene industrije, gde će se godišnje proizvoditi 100 miliona komada malokalibarske industrije", rekao je Vučić, podsetivši da će ovde sada biti posla za 47 ljudi, do kraja godine 250, a do kraka druge faze 470. ljudi. 



On je zato pozvao meštane Požege i okolnih mesta da se već od ponedeljka jave za posao, mada je, kako je rekao, već prijavljeno više od dve hiljade njih koji bi da se zaposle u ovoj fabrici. 



Oprema će, dodao je, biti postavljana do kraja godine i to za sve male kalibre municije, a on, rekao je, veruje da je fabrika mnogo značajna ua Požegu, ali i za odbrambenu industiriju. 



U toj grani, dodao je, danas radi 11.000 ljudi, koji ostvaruju 474 miliona dolara prihoda, a posle 2020. računamo da to bude više od milijarde. 


Vučić: Značajno veće plate i penzije već ove godine



Značajano veće plate u javnom sektoru, ali i penzije biće već u ovoj godini, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.



Ostaje jedino da se vidi koliko će to povećanje biti, dodao je. 



S jačanjem privrede stvoreni su uslovi za to, rekao je i naveo da je ove godine u prvih šest meseci bilo predviđeno da imamo više od 500 miliona evra minusa u drzavnoj kasi, a da umesto toga mi imamo 270 miliona suficita. 



"I s tih 500 miliona minusa mogli bismo da kažemo da je dobro stanje. A mi, umesto toga, imamo 270 miliona evra viška u kasi i to sa svim plaćenim kamatama", rekao je Vučić. 


Jer, kako je primetio, sve što proizvedemo u odbrambenoj industriji proda se, zato sto se u svetu mnogo ratuje i sve su količine oružja i municije prodate čak nekoliko godina unapred. 



O proizvodnji malokalibarske municije, inače, kako je naveo, razgovarali su s predstavnicima BiH, a u vidu su imali saradnju s fabrikom u Konjicu, Ali, dodao je, dogovor nije postignut, pa se pristupilo planovima za ovu fabriku koja je danas otvorena. 



"Ova fabrika je pravljena za Požegu, ali i za celu Srbiju", rekao je Vučić, te poručio da je posebno zadovoljan danas pošto je državnoj kasi 33,2 milijarde suficita, te je razlika između te cifre i planiranog deficita više do 700 miliona evra. 



Kako je naveo, veruje da će kapacitet ove fabrike biti nedovolja i da će uskoro morati da se radi nesto novo, mada, primetio je, mi još nemamo potrebn u tehnologiju. 



U vezi s tim, naveo je jednu zanimljivost u vezi s Belgijancima od kojih je kupljena oprema...naime, deda vlasnika bio je u Srbiji i umro je ovde, a tada je dolazio, jer je hteo da pravi fabriku za barut u Kragujevcu...



"Moramo da napredujemo da bismo sačuvali mir i bezbednost, zato moramo da prodajemo što više našeg oružja i municije", poručio je i pozvao ljude iz Požege da od ponedeljka dođu u Uziće ako hoće posao. 

Kada rešimo aerodrom Beograda, gledaćemo razvoj drugih



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će, kada vlada reši pitanje aerodroma Beograd, gledati da razvija druge, manje aerodrome u zemlji, koje u početku država mora da subvencioniše, jer oni ne mogu da budu profitabilni. 



On je, u izjavi novinarima, nakon obilaska fabrike municije u Uzićima, rekao da će, u zavisnosti od toga kakav konačan dogovor bude oko aerodroma Beograd, Srbija gledati da razvija druge aerodrome. 



Izrazio je uverenje da će posao oko aerodroma Beograd biti završen za dva do tri meseca, i dodao da država planira da rešava pitanja ne samo aerodroma Ponikve, već i Lađevaca i Niša. 



Podvukao je da su važne Ponikve, ali i Lađevci, i istakao da što budemo razvijeniji imaćemo razvijenije male aerodrome. 



„To zahteva ogromne troškove države, svo osoblje i sve drugo mora država da subvencioniše. Ne mogu da budu profitabilni ti mali aerodromi. Kada budemo sigurni da imamo dovoljno za subvencionisanje mi ćemo ih uraditi. Ne mislim da će to biti za dva ili tri meseca, ali imaćemo snage za to“, objasnio je on. 



„Postoje različiti interesi, a naš je da ne gubimo mnogo para. Slušam ljude koji ne znaju ništa o tome i koji žele da se dodvore kako su nešto uradili. Vlada je obnovila zgradu u Ponikvama, ne neko drugi“, poručio je Vučić. 


Vučić: Cena maline, kajsije...nije do države, već tržišta



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da država nema mogućnost da značajno utiče na hladnjačare oko cene maline, ističući da cena zavisi od hladnjačara i cena na tržištu, a ne od države. 



On je, u izjavi novinarima, nakon obilaska fabrike municije u Uzićima, rekao da svake godine imamo istu priču i da mu je žao što pojedini mediji pokušavaju da vrše pritisak na državu koja u tom slučaju ništa ne može. 



„Da li mislite da država ima novca da plaća kada nisu očekivane cene“, upitao je Vučić. 



Rekao je da kada su dobre cene niko ništa ne kaže, a kada su loše onda je kriva država. Kazao je da je spreman da primi svakog i čeka na suncu da čuje za šta je u slučaju malina kriva država. 



Ukazao je da je nemoguće da država stopira uvoz maline, da zabrani ono što tražimo od drugih da omoguće našoj malini. 


Posao za 255 ljudi u prvoj fazi

Pre nešto više od godinu dana Vučić, tada na funkciji premijera, prisustvovao je polaganju kamena temeljca za fabriku streljačke municije, čiji je investitor firma Borbeni složeni sistem, deo Jugoimport SDPR-a. 



Po završetku prve faze izgradnje fabrika zapošljava 255 ljudi, a proizvodni program je municija kalibra 7,62 x 39 milimetara i 9x9 milimetara. Kapacitet proizvodnje municije 7,62 milimetara i 9 milimetara je po 51,5 miliona komada. 



Vrednost prozvodnje je 26 miliona evra na godišnjem nivou. U prvoj fazi ima 19 objekata bruto površine 9. 000 kvadratnih metara sa kompletnom infrastrukturom. Po završetku druge faze, do 2020, fabrika će povećati broj zaposlenih na 470 radnika, a proizvodiće i municiju kalibra 12,7 milimetara. 



Ukupna investiciona vrednost kompletnog projekta je 91 milion evra. 



Zajedno sa Vučićem fabriku obilaze ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. 

Rešićemo problem manjka inspektora



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su rezultati u suzbijanju sive ekonomije mnogo bolji nego ranije, ali da još uvek nisu dobri, da ima dosta rada na crno, a da nema dovoljno inspektora. 



"Mali je broj tržišnih inspektora. A da zaposlimo ljude, onda iz proizvodnog sektora moramo da izdvojimo za njihove plate. Međutim, i taj problem ćemo da rešimo i da povećamo broj inspektora", rekao je predsednik.

Vučić: Siguran sam da Budimka ima budućnost



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da požeška fabrika Budimka ima budućnost i istakao da je rađeno na dovođenju investitora. 



On je, u izjavi novinarima, rekao da je ranije razgovarao i da će razgovrati ponovo sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem o ovoj firmi. 



„Dovodili smo razne investitore da pregovoraju. Mislim da je cena bila oko 15 miliona evra. Pred kraj se uvek nešto izjalovilo“, ukazao je Vučić. 



Istakao je da zna koliko je Budimka važna za ceo požeški, ariljski i ivanjički kraj i da je siguran da ima budućnost. 

 Izvoz odbrambene će preći i milijardu evra



Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija danas ima bolju odbrambenu industriju nego ranije, ali je naglasio da neće biti zadovoljan dok izvoz ne pređe milijardu evra.



"Ne zaboravite da nam je izvoz odbrambene industrije u Srbiji u 2012. godini bio 154 miliona dolara, prošle godine je bio 484 miliona dolara, a ove godine već očekujemo da ide preko 600 miliona evra", rekao je Vučić. 



Podsetio je da je odbrambena industrija 2012. godine zapošjlavala 8.000 ljudi, da je taj broj danas 11.320, a do kraja godine će ih, kaže, biti 12.000. 



On je rekao da do 2020. godine očekuje izvoz od preko 750 miliona evra, i to, kako kaže, govori o tome koliko je važno ulaganje u odbrammbenu industriju i to što se zapošljava sve veći broj ljudi.



Na konstataciju da su kritike tim povodom neosnvane, Vučić kaže da nije video kritike, osim "onog što izgovara kuma od partijskih funkcionera".



"Kaže - ''znate, sada je partijsko rukovodstvo SDPR-a, a onda su bili stručnjaci''. A sada su tri puta bolji rezultati i tri puta više pravimo i prodajemo. Nema nijedna fabrika problema ni sa likvidnošću, ni sa solventnošću", ukazao je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar