Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić i Čović o budućnosti i saradnji

09.04.2018. 17:01 19:30
Piše:
Foto: Tanjug

MOSTAR: Razgovori predsednika Aleksandra Vučića i hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića vođeni su u skladu sa njihovim od ranije iskrenim i partnerskim odnosima, te u znaku razumevanja obijice lidera da trega gledati u budućnost na zajedničkim ciljevima, uz "zatvaranje" otvorenih pitanja iz prošlosti, poput definisanja granice. 

Čović je novinarima rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o infrastrukturnoj, prometnoj i energetskoj saradnji dve zemlje, kao i o otvorenim pitanjima, poput graničnog.

"Predsednik Vučić je bio i prošle godine ovde, a, to što je opet došao, pokazuje da svoj autoritet ne gradi na sitnim stvarima, nego upravo na onom što možemo uraditi kao veliki iskorak i svima olakšati da saradnja, politička, privredna i socijalna budu na višem nivou", poručio je član Predsedništva BiH nakon sastanka sa predsednikom Srbije. 

Čović ističe da je Međunarodni sajam privrede u Mostaru prilika da se privredna saradnja Bosne i Hercegovine i Srbije znatno unapredi, posebno s obzirom na učešće velikog broja firmi iz svih delova BiH.

"Mislim da našu saradnju i robnu razmenu možemo podići na viši nivo, i upravo će nam privredni sajam u tome pomoći", poručio je Čović. 

Izrazio je nadu da će se okupljanjem eminentnih imena iz političkog života na sajmu poslati poruka "da se u teškim vremenima može drugačije gledati na budućnost".


Čemu "kazne" zbog Rusije, nadam se da ih neće biti...

Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da neće doći do toga da SAD, kako predsednik Tramp najavljuje, kažnjavaju zemlje, uključujući i Srbiju, koje nisu uvele sankcije Rusiji.

"Bilo bi loše ako će Amerika da nas kažnjava zato što imamo pravo da postojimo i pravo na svoj stav", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. 

On je podsetio da su nam Amerikanci prigovarali što kupujemo oružje od Rusa, ali i da mi i od Amerikanaca tražimo da kupimo naoružanje. 

"Samo vi donestite odluku želite li to, takođe, da nam prodate. Mi sa Rusima tu vrstu problema nemamo. Prosto da nas kaznjavate zato što mi nismo uveli sankcije Rusiji.... Slušajte, 10 zemlja EU nije povuklo diplomate posle slučaja Skripalj. Ali, da dalje o tome ne govorim", primetio je Vučić.

"Nadam se da to toga neće doći", zaključio je predsednik.


Vučić: Ne bismo uspeli bez naših privrednika



Predsednik Srbije ocenio je večeras u Mostaru da je regionalna saradnja za Srbiju veoma važna i izrazio zadovoljstvo što je naša zemlja u prva tri meseca konačno ostvarila zadovoljavajući rast BDP-a od između 3,9 i 4 odsto.



Vučić je na prijemu koji je priredio predsednik PKS Marko Čadež povodom Međunarodnog sajma privrede na kojem je Srbija zemlja partner, rekao da je zahvalan privrednicima iz Srbije jer su plaćajući porez doprineli dobrim ekonomskim rezultatima naše zemlje.



"Ne bismo uspeli u svemu tome da nema naših privrednika. Nema nikakve sumnje da ćemo i ovu godinu završiti sa suficitom u budžetu i da ćemo uspeti da privučemo najveći broj dirketnih stranih investicija, da budemo zemlja koja smanjuje drastično javni dug. Više od 60 srpskih kompanija je došlo u Mostar", preneo je Vučić ističući da su Srbiji veoma važni Banjaluka, Sarajevo, ali i da je "strašno važan" i Mostar.



Naša su tržišta pojedinačno mala, primetio je, naveo da samo zajedno možemo da izademo na treća tržišta, a privrednicima iz BiH poručio da su dobrodošli na tržištu Srbije.


Vučić: Uskoro idem u Niš, sve ćemo rešiti

Aleksandar Vučić izjavio je da će uskoro posetiti Niš, kao što je ranije najavio, zbog svih dešavanja posle odluke da se aerodromom "Konstantin Veliki" da državi na upravljanje. 

"Idem u Niš uskoro i rešavamo tamo sve", rekao je kratko Vučić, a odgovarajući na pitanje novinara o tome da neki opozicionari odlaganje sednice Skupštine grada Niša na kojoj je trebalo doneti tu odluku vide kao svoju pobedu, kaže: "Neka se raduju". 


Vučić je zahvalio, kako je rekao, iskrenom prijatelju, hrvatskom članu Predsedništva BiH Draganu Čoviću na gostoprimstvu.

On je na Čovićevu opasku da je i prošle godine bio na sajmu i da se nije obraćao, rekao da je tačno da je njemu svejedno da li govori ili ne, jer misli da to ne određuje značaj čoveka već njegova dela.

Predsednik Srbije naznačio je da su ovde zemlje partneri bili i Turska, Kina, Hrvatska, da je i pre sa zadovoljstvom dolazio i podvukao da je više od 60 firmi, kompanija iz Srbije uzelo učešće i predstaviće se sutra na Sajmu. 


Čovićev lični poklon Vučiću, rad mostarskog slikara Puljića

Susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića počeo je danas u Mostaru, u skladu sa njihovim bliskim partnerskim odnosima, sasvim prijateljski, ličnim poklonom koji je Čović spremio za dobrodošlicu srpskom kolegi.

Čović je naime srpskom predsedniku darovao, kao lični poklon, sliku "Pralje na Neretvi", 1976, autora, mostarskog slikara Vlade Puljića.

"Dragom prijatelju, Aleksandru Vučiću, Predseđedniku Republike Srbije od Dragana Čovića, hrvatskog člana Pređedništva Bosne i Hercegovine", navedeno je u posveti na poleđini slike.


"Time pokazujemo i koliko nam je značajno što smo ovde i koliko nam je značajn i Mostar i BiH kao trgovniski partner", kaže srpski predsednik. 

Dodao je da je sa Čovićem razgovarao i o odnosu dva naroda i koliko je potrebno da se prevaziđu stvari iz prošlosti i da to ne bude "mrtvo slovo na papiru", već da sarađujemo u ekonomiji, privredi i na svaki drugi način. 


Vučić obišao radove na Sabornoj crkvi u Mostari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru. 

On je, zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, pogledao dokle se stiglo sa radovima na obnovi simbola pravoslavlja u Hercegovini, crkvi Svete trojice, koja je srušena u junu 1992. 

Mostarski hram smatra se, uz Stari most na Neretvi, takođe srušen u ratu, jednim od simbola grada. 

Nekada jednu od najviših pravoslavnih crkava na Balkanu neimari su gradili od 1863. do 1873. godine.

Monumentalan i skup poduhvat tada su pomogli i carska Rusija i turski sultan Abdul Aziz, a završni pečat utisnuli su grčki ikonopisci i čuveni arhitetkta Momir Korunović, koji je početkom 20. veka podigao ulaznu kapiju, portal po kome je mostarska crkva bila čuvena. 

Saborna crkva u Mostaru srušena je do temelja i spaljena u junu 1992. godine, za šta do danas niko nije odgovarao. 

Inicijativa za obnovu hrama pokrenuta je 2008. godine, a sa radovima se počelo 2010.godine. 

Obnovu hrama pomogli su Vlada Srbije i UNESKO, a Vučić je pre dve godine, kada je posetio radove, obećao novčanu pomoć Eparhiji. 

Hram se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i na UNESKO-ovoj je listi zaštićenih zona. 


On je rekao da je za nas velika čast što smo ovde i ujedno pozvao sve Mostarce i Hercegovce da dođu u Beograd i Srbiju da je posete a takođe i ljude iz Srbije da dođu u Mostar i Hercegovinu. 

Naveo je da će i sledeće godine, ako dobije poziv, doći na Sajam u Mostar, da nije bitno da li će se obraćati ili ne, već je, kaže, samo važno da se napravi što bolja saradnja, da izlazimo zajednički na treća tržišta. . . 

Vučić je zahvalio Mostarcima na gostoprimstvu, naveo da je opazio da je samo jedan, ili dva bilborda, koje je Srbija postavila, oštećeno, i da gotovo i nije bilo ničeg drugog u tom kontekstu. 

Predsednik Srbije je čestitao Čoviću i na organizaciji sajma, te što će prisustvovati i premijer Bugarske Bojko Borisov, zemlje koja je predsedavajuća EU. 

Ponovio je da Srbija poštuje BiH, da želi i radi na tome da odnosi budu još bolji i da će dati sve od sebe da gradimo što bolje ekonomije naših zemalja i da zajednički gledamo u budućnost. 

Aleksandar Vučić sastao se u Mostaru sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem. 

Nakon obilaska radova na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru predsednik Vučić i predsednik RS razgovarali su o položaju SPC u Hercegovini i Mostaru sa vladikom Grigorijem. 

Pre početka sastanka predsednik Srbije i vladika su se kucali uskršnji jajima. 

U kucanju jajima predsednik Srbije Vučić pobedio je vladiku Grigorija, ali je potom izgubio od predsednika RS Dodika. 

Vladika je rekao prisutnima da mu je najdraže što je pobedio u kucanju jajima predsednika Predsedništva Bakira Izetbegovića, a da sada, od Vučića, može i da izgubi. 

Nakon sastanka sa vladikom Grigorijem predsednik Vučić i Dodik sastaće se sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru. 

Na kraju prvog dana posete Mostaru, Vučić će prisustvovati koktelu Privredne komore Srbije povodom Sajma privrede. 

„Gotovo da sam siguran da rata neće biti“, rekao je Aleksandar Vučić i dodao da će Srbija i ubuduće pomagati opštinama sa srpskim stanovništvom u BiH, a da je spremna da pomogne i opštinama u Federaciji BiH. 


Grigorije: Srbi deo Mostara

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je da je Mostar grad i Srba, i da ih niko ne može iz njega istrgnuti. 

Vladika je, nakon obilaska radova na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i RS Miloradom Dodikom, rekao da je srećan što je imao priliku da to učini sa dva predsednika srpskog naroda. 

Rekao je da je naročito srećan što je imao priliku predsednicima da pokaže dokle se stiglo sa radovima, dodajući da je najveća pomoć stigla iz Srbije i RS. 

Prema njegovim rečima, stiglo se blizu pokrivanja crkve... 

Podsetio je da Eparhija uskoro treba da proslavi 800 godina postojanja, i da bi bilo dobro da se radovi na obnovi Saborne crkve završe do 2020. godine. 

„Izgradnjom ovog hrama želimo da izgradimo Mostar za sve ljude i naročito našu zajednicu, koja je mala, ali istorijski izuzetno važna. Naša zajednica je jedan od temelja Mostara zajedno sa drugim narodima koji ovde žive“, podvukao je vladika. 

Nazire se, kaže, čudesni hram, koji će, kada se završi, biti kulturni, istorijski, prosvetni, i za pravoslavce - kultni hram.


Upitan kolika će biti pomoć Srbije opštinama u BiH u kojima živi srpski narod, Vučić je rekao da takva pomoć i podrška moraju da postoje, jer, primetio je, naš narod koji živi u svim hercegovačkim opštinama nije bogat, te ljudi s pravom očekuju i pomoć RS, ali i Srbije. 

"Mi sada imamo tu mogućnost, jer smo postigli finansijsku stabilnost, pomoć smo i ranije nudili i drugim narodima koji žive u BIH, o pomoći opštinama u Federaciji sam u više navrata razgovarao i s Dodikom i mi smo spremni da to radimo i ubuduće", zaključio je. 

A komentarišući izjavu vladike Grigorija da ga ljudi svakog dana pitaju hoće li biti rata, poručio je da je govoto siguran da ga neće biti. 

"Vladiku Grigorija, kao čoveka iz naroda, ljudi pitaju nešto svakog dana, ja mogu da govorim o Srbiji i o tome šta Srbija želi...smatram da nam nikakav rat nije potreban, jer nijedan rat nikome nije doneo dobro. Gotovo sam siguran da rata neće biti", poručio je VUčić, uz opasku da to govori u ime dobrog dela Srbije i dobrog dela srpskog naroda u Srbiji, dok za Srbe u RS to može da kaže Molorad Dodik.

Vučić o Tačiju: Nek se junači, mi za politiku mira, ne za puške

„Srbija se bavi politikom mira, i neće da se bavi puškama i oružjem“, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u odgovor na pretnje Hašima Tačija.

"Ne volim da se bavim puškama i oružjem kao Tači, nek on to radi. Ali nisu njegove puške razorile Srbiju već neki avioni. A naše je da vodimo politiku mira", rekao je Vučić novinarima u Mostaru.

Tači je ranije danas rekao da će na navodne pretnje Srbije odgovoriti "puškama, kao i pre 19 godina". 

Predsednik Vučić je rekao da je na nama da na Tačijevo pominjanje pušaka odgovorimo mirno i i staloženo, ali ga je podsetio da nisu njegove puške, nego neki tuđi avioni razarali Srbiju. 

Vučić je dodao da treba pažlijivije čitati tu izjavu Tačija, gde on kaže da je pre 19 godina zauvek skinuta granica dve zemlje albanskog naroda. 


O Sofiji nakon sastanka sa zvaničnicima

Aleksandar Vučić izjavio je da će o formatu učešća na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji govoriti tek nakon sastanka sa evropskim i svetskim zvaničnicima, koji u narednim danima dolaze u Srbiju, te izrazio nadu da će se naći dobro rešenje za sve.

Predsednik Vučić rekao je da ga sutra očekuje dug bilateralni sastanak sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, zemlje koja predsedava EU, a u sledećim danima i važni sastanci sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, grčkim i francuskim ministrom spoljnih poslova. 

"Nakon toga imaćemo i kvadrilateralu sa Grcima, Bugarima i Rumunima, dolaze i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i Visoka predstavnica EU Federika Mogerini...Tako da neću govoriti ništa pre toga", poručio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Mostaru, u vezi sa učešćem na Samitu u Sofiji i načinu eventualnog učešća KiM. 

Kako je objasnio od tih sastanaka očekuje mnogo više od tehničkih stvari. 

"Važno je da vidimo možemo li da uradimo nešto za mir i stabilnost i pronađemo dobro rešenje za sve ljude koji žive na ovim prostorima", ukazao je predsednik Srbije i izrazio nadu da će se pronaći dobro rešenje za sve. 


"Treba pitati neke iz međunarodne zajednice šta o tome misle i da li je zbog toga napadnuta Srbija 1999. godine", primetio je predsednik Vučić.

"Što se mene tiče, ne volim da se bavim bavim puškama i oružjem, kao što to voli Tači, neka nastavi to da radi, ali nisu njegove puške, već nečiji tuđi avioni bili ti koji su razarali Srbiju", rekao je Vucić.

Na nama je, kaže, da odgovorimo mirno, staloženo, strpljivo, da kažemo da želimo slobodu kretanja, razmenu znanja, da želimo veći trgovinsku razmenu. . . 

"A, oni neka govore šta im je volja...Ja da se junačim i pokazujem ko je jači stvarno mi ne pada na pamet" rekao je Vučić.

„Od Prištine više ne očekujem ništa, osim glume“, rekao je Vučić i dodao da ćemo poštovati sve formalnosti i praviti se, do nekog momenta, da nam se čini da rade na ZSO.

"Ništa, osim da glume ponešto, do prvih važnih sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice. I to sam naučio. Pet godina su mogli da me varaju, pet godina su mogli da mi pričaju priče i da svaki put pomalo verujem, više ništa ne verujem", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Mostaru šta se može očekivati od Prištine kad je reč o formiranju ZSO. 

On je podsetio da je Priština krenula u nekakvu proceduru:

"Poštovaćemo sve formalnosti. Nema problema, poštovaćemo to...proći će 20-ti...zato što ćemo da se pravimo da nam se čini da hoćete da pravite ZSO, ali doći će vreme kada će morati da se vidi jesmo li to napravili ili nismo, imamo li statut ZSO ili nemamo", rekao je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar
Čović: Razgovaraću s Vučićem o svim otvorenim pitanjima

Čović: Razgovaraću s Vučićem o svim otvorenim pitanjima

09.04.2018. 09:56 09:59