Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Razumeli smo kancelarku, računamo na podršku Nemačke

27.02.2018. 11:26 08:31
Piše:
Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Berlinu da veruje u podršku Nemačke i da ćemo uz njenu pomoć uspeti da pronađemo kompromisno rešenje. Naglasio je da u odnosima Beograda i Prištine nije prihvatljivo rešenje da Srbija bude jedini gubitnik. 

„Verujem u kompromis, a ne u jednostrana rešenja”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u vezi s pravno obavezujućim sporazumom, na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Dodao je da je Srbija razumela sve poruke kancelarke Merkel.

Nemačka je ne samo ekonomski već i politički jedna od najznačajnijih zemalja za Srbiju, istakao je Vučić, i zahvalio kancelarki na njenom angažovanju na Zapadnom Balkanu.

Angela Merkel je poručila da Nemačka ohrabruje Srbiju da nastavi reforme i podržava njenu evropsku perspektivu. Istakla je da pregovori o priključenju mogu biti uspešni uz dalje reforme i u svetlu pitanja odnosa s Prištinom.

"Inicijativa polazi od Srbije, predsednik Srbije je taj koji je tu glavni akter – rekla je kancelarka. – Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti."

Vučić je preneo novinarima da je Merkelovoj kazao da ne veruje u jednostrana rešenja, već u kompromis.

" Rekao sam joj je da je važnije ljubiti zemlju svoje dece nego zemlju svojih predaka, važna nam je budućnost. Spremni smo na kompromis. Da obe strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik", istakao je Vučić.

Najavio je da će Srbija krajem godine krenuti u izgradnju auto-puta Niš–Priština, što je za nas od velikog značaja jer smatra da su putevi prijateljstva i mira važni. Kako je naglasio, Srbija je posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i računa na dalju podršku Nemačke i kancelarke Angele Merkel, kakvu je i dosad imala.

" Mnogo toga treba da uradimo, pred nama je težak put rešavanja poglavlja 23 i 24 i teška prepreka je rešavanje odnosa između Beograda i Prištine", rekao je on, izrazivši zahvalnost Angeli Merkel što na svakom mestu pokazuje poštovanje prema našoj zemlji.

Na pitanje da li se plaši zavisnosti srpske privrede od Nemačke, Vučić je kazao da se on raduje i većoj ulozi te zemlje u Srbiji.


Sporazum o ratnim memorijalima

Kancelarka je ukazala na poseban značaj toga što je postignut Sporazum o ratnim memorijalima i mestima stradalih tokom ratova i na teritoriji Srbije i bivše Jugoslavije. Izrazila je uverenje da će biti posetilaca vojnih memorijala u Srbiji i iz Nemačke.

"Raduje me takođe i što je u okviru tih razgovora rešeno pitanje ratnih memorijala, što je ključna tačka u odnosima naših zemalja, i to je poklon koji je doneo predsednik Srbije", rekla je Merkelova.

Vučić je poručio da je ponosan na Sporazum o ratnim memorijalima i mestima stradalih.

"To vodi do konačnog političkog pomirenja i nije čudo što za nas Nemačka postaje najznačajnija zemlja u ekonomskom smislu, ali polako i u političkom", smatra Vučić.


" Nadam se da će za dve godine trgovinska razmena dostići i šest milijardi evra. Nemojte zaboraviti – a mi Srbi neretko zaboravljamo – da nije bilo Merkelove, ko zna kako bi se završila situacija koju smo imali 2015, kada su nam, zbog migranata, uvodili sankcije, pa kada je rekla da moraju prestati loši odnosi u regionu", objasnio je Vučić.

Ukazao je na to da se s Nemcima ne slažemo u svemu, ali da Nemačka dobro razume procese u kojima smo.

Nemačka kancelarka i srpski predsednik sastali su se juče oko podneva, a Merkelova ga je srdačno dočekala ispred sedišta kacelarske službe u Berlinu. Istakla je na konferenciji za novinare da je raduje što je Vučić, prvi put u novoj funkciji, kao predsednik Srbije, posetio Berlin, podsetivši na to da su postojali odlični i bliski odnosi između dve zemlje dok je bio premijer

Ukazala je na to da je oko 400.000 građana poreklom iz Srbije, koji žive u Nemačkoj, most saradnje dveju zemalja. Dodala je da je Nemačka impresionirana načinom na koji Srbija ide putem reformi, i pohvalila rad na borbi protiv korupcije. Kancelarka je istakla da Nemačka želi da nastavi da podržava evropsku perspektivu Srbije i ohrabruje Beograd da nastavi reforme, kao i u pronalaženju rešenja u odnosima s Prištinom.

Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti (Angela Merkel)

"Pregovori o priključenju mogu biti uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa s Kosovom. Zato smo se delimično osvrnuli na pitanje kako možemo doći do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo" rekla je Merkelova.


Merkel: Posetiću Srbiju

Angela Merkel kaže da Nemačka veoma ceni napore da dođe do pomirenja srpskog i nemačkog naroda, kao i da se raduje pozivu da ponovo poseti Srbiju.

" Doći ću u posetu Srbiji u nekom trenutku, sada je važno da se formira vlada u Nemačkoj i nadam se da ću ponovo biti izabrana za saveznu kancelarku – rekla je Merkelova odgovarajući na novinarska pitanja. – Ne mogu ništa precizno reći o programu posete, ali to će biti jedna tačka, to mogu reći."


Kancelarka je navela da se razgovaralo i o regionu, te da tu ima niz pitanja koja treba rešiti, što se posebno odnosi na BiH i druge zemlje.

" Cenim rad Aleksandra Vučića na uspostavljanju što bolje saradnje među državama Zapadnog Balkana i želim mu uspeh u tom poslu, koji nije uvek jednostavan" ,konstatovala je kancelarka.


„Ne udvaram se i ne dodvoravam, ali…”

Vučić je rekao da je za njega čast što je, kao predsednik relativno male zemlje, gost nemačke kancelarke.

"To pokazuje kolika je njena ozbiljnost u rešavanju evropskih problema. Poznato je da se ja nikome ne udvaram niti dodvoravam, ali bez Merkelove i njenog truda i angažmana, plašim se da bismo imali težu situaciju u ovom delu Evrope", kazao je Vučić.

On je napomenuo da je Srbija posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da računa na dalju podršku Nemačke i kancelarke Merkel, kakvu je i do sada imala. Dodao je da se plaši da bi bez njene zainteresovanosti stvari izgledale mnogo lošije.

" Očuvaćemo mir i stabilnost, pre svega zbog naših građana", rekao je Vučić, i izrazio uverenje da će Srbija dobiti još snažniju podršku Nemačke u narednom periodu.


Na kraju se osvrnula, povodom novinarskih pitanja, i na saradnju Kine i Srbije, rekavši da je rekonstrukcija pruge Beograd–Budimpešta projekat u koji je uključena i članica EU, kao i da su u Inicijativi „16 1” zemlje članice EU te da one imaju obavezu da zastupaju zajedničku politiku prema Kini.

" Uzimanje kredita nije ništa što je zabranjeno i Evropska komisija proverava sve projekte", objasnila je Angela Merkel, dodavši da to nije tipično srpsko pitanje, već da Kina sarađuje s mnogim zemljama u Istočnoj Evropi.

To je bio 11. sastanak Aleksandra Vučića s nemačkom kancelarkom. Predsednika Srbije je, na berlinskom aerodromu, po sletanju dočekao počasni vod nemačke vojske.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić, Junker i Han razgovarali o evropskom putu Srbije

Vučić, Junker i Han razgovarali o evropskom putu Srbije

26.02.2018. 17:16 09:28