Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučevićeva vlada biće najbolji oslonac Vučiću tokom borbi u međunarodnoj areni

23.04.2024. 11:38 12:10
Piše:
Foto: Printscreen Instagram milosvucevic/avucic/Ilustracija

Kada se ističu rezultati svih prethodnih vlada čija je okosnica bila Srpska napredna stranka mnogi na prvom mestu ističu rast životnog standarda građana i unapređenje infrastrukture u zemlji. Ova postignuća ni najveći kritičari Aleksandra Vučića i njegovih stranačkih kolega ne mogu sa uspehom da opovrgnu. Ipak, najveći rezultat jeste kohezija našeg društva koja je postignuta oko nekoliko najvažnijih tema.

Crvene linije

Dobro su poznate crvene linije vezane za naše interese u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, kao i položaju našeg naroda u Republici Srpskoj. Ove crvene linije povukao je svojim političkim delovanjem predsednik Vučić i teško će se naći neko u sledećoj generaciji političara ko će ih gaziti. Ne može se

zamisliti neki budući srpski predsednik ili premijer koji će odbiti da zajedno sa Republikom Srpskom obeležava godišnjicu stradanja krajiških Srba tokom zločinačke akcije “Oluja”, a kamoli neko ko će svojim potpisom priznati postojanje kvazi države Kosovo.

Pred kraj vladavine različitih DOS režima bili smo društvo bez jasne ideje koji su mu prioritetni interesi i kako ih odbraniti. Borba za očuvanje teritorijalne celovitosti zemlje bila je umrtvljena, a o povlačenju priznanja Kosova od strane nekih država nije se maštalo ni u najluđim snovima. Sve ono što trenutno vidimo u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i u medijima govori protiv postojanja kohezije u društvu. Međutim, ova kohezija se najbolje pokaže na izborima kada naš narod dobije priliku da odlučuje o svojoj sudbini u narednih nekoliko godina.

Vučić - stožer društvene stabilnosti

Sledeća prilika za pokazivanje jedinstva jeste 2. jun, kada će se održati lokalni izbori u delu gradova i opština, kao i u glavnom gradu. Kao stožer društvene stabilnosti predsednik Vučić okupiće široku koaliciju stranaka, pokreta i ličnosti koje će novom ubedljivom pobedom dokazati da naše društvo nije podeljeno na način kako bi neki želeli da jeste. Glasna manjina, moćni mediji registrovani u inostranstvu, i mnoštvo deviza stvarali su u prethodnom periodu toliku količinu buke da je delovalo da se nalazimo na ivici građanskog rata. Stvaranje jedinstvenog opozicionog bloka, zloupotreba nacionalne tragedije u političke svrhe, obmanjivanje dela javnosti koja nije naklonjena vlasti, sve je pokušano, ali uzalud. Izmišljanje izborne krađe, vređanje naroda Republike Srpske, verbalno i fizičko nasilje, sve će doći na ocenu birača i rezultat se već jasno vidi. Vidi se toliko jasno da neki u opoziciji neće ni izaći na izbore.

Kao deo politike jačanja društvene kohezije ispunjeni su uslovi opozicije koji su bili prepreka za njihov izlazak na izbore. Vladajuća stranka pokazala je da razume svoju ulogu kao najjačeg političkog faktora u zemlji. Pred budućom vladom je da nastavi sa ovakvom politikom i mandatar Miloš Vučević, koji je pre nekoliko dana za javni medijski servis govorio o potrebi unutrašnje stabilnosti zemlje je pravi čovek za taj posao. Okupljanje oko ideja i projekata za budućnost Srbije biće okosnica rada Vučevića i njegovih saradnika. Ovakva vlada biće najbolji oslonac predsedniku tokom borbi u međunarodnoj areni koje nas očekuju.

Sabornost i sloga – obeležja Srbije

Nacionalno jedinstvo je posebno potrebno u ovim složenom trenutku za Srbiju. Prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope i glasanje rezolucije kojom bi zločin u Srebrenici bio proglašen za genocid teme su koje okupiraju pažnju javnosti danima u nazad. Ceo državni aparat stavljen je u službu otpora koji će Srbija

pružiti ovim pritiscima. Tokom svog obraćanja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na temu šestomesečnog izveštaja o radu UNMIK-a predsednik Vučić istakao je da će ukoliko takozvano Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, instituciju čiji je smisao i cilj promovisanje vladavine prava i sloboda, za režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija to biti nagrada za sprovođenje progona nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i stvaranje sistema aparthejda u srcu Evrope.

U uslovima gde je naš narod u južnoj pokrajini najobespravljenija zajednica na starom kontinentu i gde nema naznaka da će civilizacijske vrednosti podstaći bilo koju evropsku i međunarodnu instituciju da im pomogne, jedina nada je sabornost i sloga koja mora obeležiti Srbiju u godinama koje dolaze.

Branko Jakovljević, master ekonomista

Autor:
Pošaljite komentar