Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Varadi: Odvajanje KIM suprotno međunarodnom pravu, ali...

28.01.2018. 16:02 16:04
Piše:
Izvor: Tibor Varadi Foto: Tanjug/ Andrej Pap

BEOGRAD: Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohija suprotna međunarodonom pravu, ali da je ono de fakto u ovom trenutku odvojeno od Srbije, “jer nije u njenom posedu”.

"U ovom času Kosovo se, mimo međunarodnog prava odvojilo od Srbije. Istovremeno, činjenica je da KiM de fakto nije deo Srbije, tako da argumentacija da treba da sačuvamo Kosovo je takva da čovek može emotivno da je razume, ali teško je sačuvati nešto što u ovom času nije u našem posedu", rekao je profesor za Radio Beograd.



On smatra da je zbog toga vrlo teško doći do pravog strateškog opredeljenja, budući da u ovom času, ni administrativna, ni sudska, zakonodavna vlast tamo nije srpska, što kako je ukazao, potvrđuje i slučaj ubistva Olivera Ivanovića i zahtev Srbije da njeni organi učestvuju u istrazi.



"Da je Kosovo deo Srbije, naravno da bi to bio posao organa Srbije", napomenuo je profesor.



Podsetio je i da je Međunarodni sud pravde u svom savetodavnom mišljenju izbegao odgovor na suštinu pitanja"da li je jednostrano osamostaljivanje KiM u skladu sa međunarodnim pravom", već je dao odgovor na pitanje "da li je dokument o proglašenju nezavisnosti u saglasnosti sa međunarodnim pravom".



"Skrenulo se sa suštine. Ja lično mislim da je odvajanje KiM suprotno međunarodnom pravu, ali u ovom domenu međunarodna praksa nije u dovoljnoj meri pravna praksa. Ishod zavisi od odnosa snaga", naveo je Varadi pominjući slučajeve Krima, Katalonije, Kurdistana...



Prema njegovim rečima, tu su mnogo važniji odnosi snaga, nego pravni principi. 



Varadi smatra da ove godine nije realno da će doći do raspleta problema sa KIM, ali da ne bi trebalo zaboraviti da na KiM postoji srpski živalj i izuzetna kulturna blaga.



To se, kako je naveo, može i treba čuvati, bez obzira na to da li je Kosovo de fakto deo Srbije ili ne.



"Tu ne treba ublažavati zahteve ili popuštati. Srbi na Kosovu imaju pravo na svoj identitet, jezik i kulturu, čak iako KiM nije deo Srbije. Tu nema dileme, a argumentacija ''da sačuvamo Kosovo'' se, čini mi se, malo odvojila od realnosti", naveo je Varadi.



On smatra da unutrašnji dijalog o KIM ima smisla, jer je, kako je naveo, dobro da o se bolnoj i teškoj temi čujemo druga mišljenja i svoje mišljenje u svetlosti drugih mišljenja. 



Varadi međutim smatra da SANU neće imati jedinstveno mišljenje o tom pitanju, jer je, kako je naveo, to političko mišljenje.



"Akdemija nije politički akter. Akademija će ohrabriti akademike da govore i iznesu stav, ali zajednickog mišljenja neće biti i to je dobro", naveo je profesor.



Govoreći o brojnim sporazumima koje Srbija ima u vezi sa KIM, Varadi je naglasio da je cilj obavezujućeg sporazuma kompromisno rešenje, ali da do toga još nije došlo.



"Još nismo došli do sporazuma koji bi mogao da znači ''e, sad smo se dogovorili''. To je podalje", smatra Varadi.



Upitan za komentar "zamrznutog sukoba", kao alternative Sporazumu u Briselu, Varadi je naveo da su zamrznuti konflikti više stvar međunarodne politike, nego prava i podsetio na slučaj Kipra.



"Ponekad se međunarodna zajednica navikne da živi sa nerešenom situacijom, ali to ne bih nazvao pravnim rešenjem, nego političkim prihvatanjem jedne nerešene situacije, ako ta situacija ne proizvodi veliku štetu i sukobe. Zamislivo je da se dođe do polurešene situacije, sa kojom se može neko vreme živeti. Toga je bilo u istoriji. Opcija zamrznutog konflikta nije nezamisliva, ali bilo bi bolje da se dode do rešenja", zaključio je Varadi.



Takođe je naveo da sporovi između država pripadaju prošlosti i da je pravi kolosek međunarodnog prava utvrđivanje individualne odgovornosti, kao što je to slučaj da predstojećim procesima protiv kosovskih Albancima koji su počinili zločine na Kosovu i Meotihiji.



"To ima smisla, ali to ne bi trebalo da otruje odnose među državama", rekao je Varadi ukazujući da je indivudualna odgovornost važnija i bliža istini. 



Njom se, kako je podsetio, bavio Tribunal u Hagu, “ali nesavršeno”.



Navodeći da su tužbe pred Međunarodnim sudom pravde su "prošlost", Varadi je podsetio da se pre godinu dve, pominjala revizija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije, ali da je to sada potpuno zaboavljeno. 



"Ta revizija nije imala nikakvu šansu i nije bila potrebna neka velika mudrost da bi se to uočilo. Sad se govori o nekoj Hrvatskoj tužbi protiv Srbije. Mislim da je i to nerealno", zaključio je profesor koji je Srbiju zastpao pred MSP u dosta procesa, pa i u sporu sa BIH.

Autor:
Pošaljite komentar