Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Temerinu imaju dobre projekte, a sada stižu i novci

04.12.2017. 10:44 13:59
Piše:
Izvor: Sedište opštine Temerin Foto: Jelena Ivanović

Predsednik opštine Temerin Đuro Žiga kaže da je naš list „Dnevnik“ omiljeni lokalni list u njihovoj opštini i pre samog razgovora, poželeo je da pozdravi sve naše čitaoce.

Prošle nedelje tu opštinu obišao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je tom prilikom rekao da u Temerin od osnivanja Fonda za kapitalna ulaganja 2006. godine pa do lane, nije uloženo ni dinara i da će se zato razvoj u narednim godinama ubrzati.

Tom prilikom, predsednik opštine je izvestio predsednika Pokrajinske vlade o tome šta je u toj opštini urađeno prošle i ove godine, a ulaganja su bila velika.„Pokrajina nam je u prethodne dve godine pomogla s malo više od sto miliona dinara, što je za nas značajna suma“, kaže Žiga, i dodaje da su u poslednjih deset godina od Pokrajine dobili 90 miliona dinara, što je pokazatelj koliko je učinjeno za samo dve godine.

Kružna saobraćajnica na ulazu u Bački Jarak iz pravca Novog Sada omogućila bi da se aktivira zemljište za radnu zonu 

On napominje da je to i najava novog odnosa pokrajinske administracije prema opštini Temerin.„Iduće godine planiramo da apliciramo za novac za tri kapitalna projekta. Najvažnija investicija je izgradnja prečistača fekalne kanalizacije, što bi bilo trajno rešenje, a vrednost investicije je 360 miliona dinara i očekujemo podršku u narednim godinama“, kaže Žiga.

U Temerinu od 2008. godine postoji prelazno rešenje koje je na kraju svojih tehničkih kapaciteta, kao i veka trajanja.„Sledeća investicija je uređenje centra i izgradnja pešačke zone, čime bi bio sređen i park ispred zgrade opštine, i do sada je urađen projekat za to“, kaže Žiga.

Pešačka zona biće izgrađena Ulicom Petefi Šandora u dve faze. Prva faza radova koštala bi 150 miliona dinara.„I tu očekujemo pomoć Uprave za kapitalna ulaganja ili nekog od sekreterijata, a treći projekat je takođe za nas od suštinske važnosti, a to je kružna saobraćajnica na ulazu u Bački Jarak iz pravca Novog Sada, koja bi omogućila da se aktivira zemljište za radnu zonu“, kaže Žiga, i dodaje da su vlasnici zemlje u okolini zainteresovani za prodaju i razvoj svojih poslovnih ideja.

U planu je i izgradnja druge saobraćajne trake od Novog Sada prema Temerinu.„Mnogi koji idu iz Novog Sada kroz Temerin prema severu, imaju prilike da vide da je to jedna od najopterećenijih saobraćajnica“,  kaže Žiga, i dodaje da u narednoj godini planiraju još projekata, koji su vezani, između ostalog, i za industrijsku zonu.

Uz pomoć Pokrajine brzim korakom ka razvoju

Budžet Opštine Temerin za ovu godinu iznosio je malo manje od 900 miliona dinara.„Imali smo tri rebalansa ove godine, pružamo se koliko možemo, a pomoć građana se manifestuje na različite načine. Na prvom mestu su nam deca. Deca su i u sportu, i u kulturi, u školama, vrtićima, domovima zdravlja“, napominje Žiga.

Po njegovim rečima, prethodne godine najviše je investirano u predškolske ustanove i škole.„Naša najveća Osnovna škola „Petar Kočić“ je, uz finansijsku pomoć Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine od oko 50 miliona dinara, rekonstruisana, što nam je najveća investicija ove godine“, kaže Žiga.

Iduće godine je u planu i rekonstrukcija dve druge škole na teritoriji opštine, „Koka Imre“ u Temerinu i „Danilo Zelenović“ u Sirigu.Projekat izgradnje predškolske ustanove u Sirigu, započet 2008. godine, u poslednjoj je fazi radova. Opština je lane iz buyeta izdvojila 20 miliona dinara, a ove godine ukupno 50 miliona dinara, uz pomoć novca iz Ministarstva privrede, i zgrada će uskoro biti na raspolaganju najmlađim Temerincima.


Ovde mladi ostaju



Opština Temerin ima blizu 30.000 stanovnika i, po rečima predsednika opštine Đura Žige, jedna je od ređih vojvođanskih opština koje nemaju pad broja stanovnika.„Vidi se i po saobraćajnoj dinamici, kao i pešačkoj, da kod nas postoji i privredna i kulturna dinamika, ali Temerin se polako profiliše i u mini šoping centar“, ističe Žiga.


Pre dva meseca, Uprava za kapitalna ulaganja izdvojila je još 24 miliona dinara za rekonstrukciju centralnog objekta u vrtiću.„To nam je plan i za narednu godinu, ulaganje i rekonstrukcija predškolskih ustanova“, kaže Žiga.Za sport je ove godine izdvojeno 16 miliona dinara, a za socijalna davanja 20 miliona.Četvrtinu budžeta čini razvojni budžet opštine, dok su 19 odsto plate.

„Trudimo se da to opterećenje svake godine spuštamo sve niže i, naravno, vodimo računa o racionalizaciji broja zaposlenih u javnom sektoru. Opštinski budžet je stabilan, likvidan, sve svoje obaveze izmirujemo blagovremeno i pre svega moram da se zahvalim građanima opštine za odgovornost što na posredan ili na neposredan način pune budžet, ali i pokrajinskoj vlasti što je prepoznala potrebu da se u temerinsku opštinu malo više investira“,  ističe Žiga.

 Maša Stakić

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Temerin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)

Autor:
Pošaljite komentar
Mirović u Temerinu: Zajedno radimo na infrastrukturi

Mirović u Temerinu: Zajedno radimo na infrastrukturi

29.11.2017. 13:39 19:39
Podrška najboljim temerinskim studentima

Podrška najboljim temerinskim studentima

24.11.2017. 19:25 11:04