Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Bačkoj Topoli se gradi hotel, stadion, uređuje jezero...

16.04.2018. 10:12 10:29
Piše:
Izvor: Dnevnik/Jelena Ivanović

Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić kaže za “Dnevnik” da budžet Bačke Topole za ovu godinu iznosi oko milijardu i po dinara, od čega je veliki deo investicioni, a za ovu godinu im je najvažnije opremanje industrijske zone.

Bačka Topola ima tri industrijske zone, stara je popunjena, u drugoj su do sada prodate četiri parcele, a u trećoj su u toku radovi opremanja. Ove godine Bačka Topola je od Pokrajine dobila sredstva za opremanje industrijske zone u iznosu od 50 miliona dinara

- Prošle godine smo za infrastrukturno opremanje industrijske zone potrošili 50 miliona dinara, što novcima iz budžeta, ali i novcima po konkursima Pokrajine i Republike, a ove godine planiramo da uložimo još 70 miliona dinara- kaže Srdić. On dodaje da su prošle godine postavili vodovod i kanalizaciju u zonu, dok su ove godine u planu radovi na saobraćajnici.

U toku prošle godine potpisana su tri ugovora sa investitorima, a u pitanju su domaće kompanije- mlekara, prerada mesa i izrada elektronskih komponenti.

Trudimo se da završimo infrastrukturne radove, otvorimo nova radna mesta i napravimo bolje uslove za život, kako bismo sprečili odlazak mladih, te su i ulaganja u prosvetu velika (Saša Srdić, predsednik Skupštine opštine)

- Ove godine je prodata još jedna parcela i potpisan ugovor sa mađarskom kompanijom “Kite” - kaže Srdić i dodaje da imaju veću pomoć od Pokrajine, nego IPA fondova, iako već godinama unazad imaju saradnju sa Mađarskom. Ipak, značajno više novca dobijaju od Pokrajine, ali i Republike.

Osim opremanja industrijske zone i renoviranja hotela u centru grada, kapitalna investicija Bačke Topole je i izgradnja bazena.

- Sportsko-rekreativni centar “Venus” bio je u jako lošem stanju. Prošle godine smo napokon uspeli da ga srušimo i ove godine na njegovom mestu počinjemo izgradnju zatvorenog bazena. Trenutno su u toku radovi na bušenju bunara za termalnu i svežu vodu, a  na leto počinje i izgradnja bazena- kaže predsednik Skupštine opštine Bačka Topola i dodaje da na leto počinje i izgradnja fudbalskog stadiona, koji se nalazi iza bazena, pored gradskog parka.

Stadion čeka na renoviranje već nekoliko godina, jer su se tribine urušile, ali osim gradskog stadiona gradi se i fudbalska akademija “Puškaš” na kojoj će se igrati međunarodne utakmice nižeg ranga. Budžetski novac je takođe namenjen uređenju jezera i Srdić napominje da je ponosan jer je on kao član Gradskog veća za zaštitu životne sredine prvi pokrenuo priču prošle godine o uređenju jezera, što je i realizovano.


Emirati, Slovenci, Francuzi...

Na teritoriji opštine Bačka Topola, u tri industrijske zone, posluju i domaće i strane kompanije, a prema rečima predsednika Skupštine opštine Saše Srdića najbolje rade “Jugo elit agro” doo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kompanija koja je kupila i Zobnaticu i koja ima velike zasade borovnica na više od sto hektara, zatim francuska kompanija “Lor” koja proizvodi delove za automobilsku industriju, slovenačka kompanija “Perutnina Ptuj”, poljoprivredno dobro “Krivaja” u kojoj je otvorena prva digitalna farma u Srbiji, čemu je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić pre nekoliko nedelja...

- Smanjena je nezaposlenost, otvaraju se industrije, pa i nova radna mesta, a dosta radnika je zaposleno i u slobodnoj zoni u Subotici - ističe Srdić i dodaje da dva puna autobusa radnika saobraćaju svakodnevno do slobodne zone.


- Bačkotopolsko jezero je zaštićeno prirodno područje bačkotopolske doline i po meni je jako bitno da sačuvamo to jezero koje je jedno od najčistijih i najlepših jezera na teritoriji Vojvodine i biće uloženo nekoliko miliona dinara iz budžeta i ove godine- ističe Saša Srdić i dodaje da se sa lepim vremenom kreće u realizaciju svih projekata za koje su opredelili novac iz budžeta.

Među njima je i vodovod, kanalizacija, sanacija puteva, a u Bačkoj Topoli je ostalo da se zameni još 30 odsto starih vodovodnih cevi, novim.

Imaju Združenu školu- stručnu službu osnovnih škola, što je jedinstveno u Srbiji. Ta institucija pokriva devet osnovnih škola i jednu muzičku

- U mesnim zajednicama je situacija od slučaja do slučaja, negde smo uspeli da zamenimo kompletnu vodovodnu mrežu, dok su u drugima još ostali neki delovi, ali radimo na tome da svuda privedemo kraju taj posao oko zamene vodovoda - ističe Srdić. Pođednako se ulaže u sve mesne zajednice, jer one imaju svoje finansijske planove na početku godine, a novac im stiže od samodoprinosa, te sami odlučuju na šta će ga potrošiti, a lokalna samouprava je tu samo da ih podrži.

- Mi im dajemo logistiku u smislu raspisivanja javnih nabavki i slično, ali oni odlučuju u šta će da ulažu novac u svom selu i šta im je neophodno - kaže Saša Srdić.

Bačka Topola ima i veliki broj poljoprivrednih dobara, kao što su “Bačka Topola”, “Orahovo”, “Krivaja”, “Doža Đerđ”, “Zobnatica”, PIK “Moravica” i mnogo malih poljoprivrednih proizvođača, te se dosta se ulaže u poljoprivredu, i to je jedna od glavnih delatnosti ove opštine.

Bačka Topola radi i na razvoju turizma i promoviše osim Zobnatice i četiri jezera koja se nalaze na njihovoj teritoriji, ali i crkve, zamkove...

- Trudimo se da završimo infrastrukturne radove, otvorimo nova radna mesta i napravimo bolje uslove za život, kako bismo sprečili odlazak mladih, te su i ulaganja u prosvetu velika- kaže Srdić i napominje da je prošle godine uloženo više od 30 miliona dinara u opremanje i sređivanje Osnovne škole “Nikola Tesla”. Radovi su obuhvatili energetsku efikasnost, zamenu stolarije, toaleta, krova, a ove godine lokalna samouprava planira u saradnji sa Kancelarijom za investicije Vlade RS da renovira i Osnovnu školu “Čaki Lajoš”, te Gimnaziju “Dositej Obradović”.

- Nadamo se da ćemo dobiti sredstva i za Centar za socijalni rad u Bačkoj Topoli, kao i Dom u Staroj Moravici - kaže Srdić.

Prošle godine su novcima od Pokrajinskog sekreterijata za omladinu i sport renovirana dva sportska terena u dvorištima osnovnih škola “Nikola Tesla” i “Čaki Lajoš” i ove godine je lokalna samouprava ponovo aplicirala  za sportske terene u mesnim zajednicama u Njegoševu i Karađorđevu.


Konačno novo ruho

Renovira se hotel u centru Bačke Topole nakon raspisane javne nabavke. Hotel je dugi niz godina bio u stečaju, nakon čega se Opština odlučila da kupi objekat. Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić kaže da sa obnovom kreću prvenstveno od eksterijera.

- Iz budžeta smo izdvojili novac za projektno-tehničku dokumentaciju renoviranja, odnosno skidanje gornja dva sprata i stavljanje kosog krova. Problem je što temelji ne mogu da izdrže dva gornja sprata, i ako se oni ne uklone, samo će doći do daljeg urušavanja - ističe Srdić i dodaje da je lokalna samouprava zadovoljna što će hotel koji je ružio centar grada, konačno dobiti novo ruho.


- Uloženo je i u Predškolsku ustanovu “Bambi”, te je zamenjena stolarija i postavljeni solarni paneli, opremljena i kuhinja i to je ono što mi možemo da uradimo kao lokalna samoprava kako bi mladi ostali na ovom prostoru - podseća Srdić i dodaje da je otvorena i Kancelarija za mlade.

Srdić kaže da, iako je populaciona politika jedan od prioriteta Vlade RS ove godine, oni su već prošle godine krenuli sa projektima, te su jedni od retkih koji imaju vanbolničko porodilište, praćenje ranog razvoja dece, u koji su uključeni logopedi, defektolozi, ali i Združenu školu - stručnu službu osnovnih škola, što je jedinstveno u Srbiji.

- To postoji samo u par mesta u Srbiji, ali kod nas je jedinstven sistem funkcionisanja, jer je to institucija koja pokriva devet osnovnih škola i jednu muzičku, gde su obuhvaćeni administrativni radovi, odnosno zaposleni ekonomisti, pravnici, direktor i samo jedan administrativni radnik, odnosno sekretarica, čime su umnogome smanjeni troškovi, a naš sistem rada pohvalio je i ministar Mladen Šarčević- kaže Srdić i napominje da ta služba jako lepo funkcioniše.

Maša Stakić

Foto: Dnevnik/Jelena Ivanović

Autor:
Pošaljite komentar