Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA: Novi „Žeželj”, zgrada RTV-a i „Kamenica 2”

02.08.2016. 22:41 11:39
Piše:

Dobrom saradnjom Pokrajinske i Republičke vlade, koja je započeta formiranjem nove Pokrajinske vlade predvođene predsednikom

Igorom Mirovićem, u Vojvodini bi trebalo da budu ubrzano završeni važni projekti poput „Žeželjevog” mosta, Koridora „Fruška gora”,  bolnice „Kamenica 2” i drugi projekti čija realizacija počela pre nekoliko godina, ali radovi nisu odmakli daleko jer nije postojala dobra koordinacija između republičkih i pokrajinskih institucija.

Započeti poslovi i velike investicije jesu prioriteti Pokrajinske vlade, rekao je Mirović prilikom formiranja svoje administracije u junu i ponovio u ponedeljak nakon susreta s ministarkom građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zoranom Mihajlović u Beogradu. Podsetimo, na tom sastanku je dogovoreno formiranje zajedničkog tela koje će pratiti realizaciju svih infrastrukturalnih projekata u Vojvodini.     

– Zajedno ćemo mnogo brže rešavati probleme u izgradnji „Žeželjevog” mosta, a Ministarstvo će pružiti svu potrebnu pomoć pokrajinskim organima u cilju efikasnijeg izdavanja građevinskih dozvola jer, na primer, do pre deset dana u Vojvodini nismo imali nijednu izdatu upotrebnu dozvolu u 2016. godini – kazala je ministarka novinarima posle sastanka.

„Žeželjev” most je izuzetno važna tačka na budućoj brzoj pruzi Beograd–Budimpešta. Po ugovoru potpisanom početkom 2011. godine sa španskom-italijanskim konzorcijumom AZVI–Tadei, kojem je poveren ceo posao, radovi na novom mostu trebalo je da budu gotovi još 2013. godine, međutim, to se nije dogodilo ni tri godine kasnije. Bilo je najava i da će novi most biti završen do novembra ove godine, ali, zbog visokog vodostaja na Dunavu radovi su obustavljeni 29. maja i taj rok je narušen. 

Vojvodina bi konačno trebalo da dobije i novu zgradu za svoj javni medijski servis RTV jer je stara zgrada srušena u bombardovanju 1999. godine. Mirović je rekao da je Radio-televizija Vojvodine veoma značajna u informisanju, pre svega zbog činjenice što program emituje na deset jezika.

– Radio-televizija Vojvodine je javni servis i treba da zadovolji najširi javni interes – izjavio je Mirović. – Sadržaji koje emituje informišu celokupnu vojvođansku javnost, ne samo na srpskom već i na jezicima nacionalnih manjina. Stoga želimo da se zgrada RTV-a ponovo izgradi i doprinesemo kvalitetnijem radu svih zaposlenih u toj medijskoj kući, ali i unapređivanju ukupnog informisanja građana i emitovanju sadržajnog programa.     Nova zgrada RTV-a gradiće se u saradnji s Gradom Novim Sadom u četiri faze. Prva faza će obuhvatiti pripremu projektne dokumentacije, nakon toga će biti porušena stara zgrada na Mišeluku, što će finansirati Pokrajinska vlada u dogovoru s Gradom Novim Sadom. Treća faza će biti izgradnja, a četvrta puštanje u rad novog objekta. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je izjavio da je Novi Sad spreman da bude partner i da pruži podršku realizaciji tog izuzetnog važnog projekta.  

– Novi Sad i dalje ima jedan ružan simbol stradanja iz 1999. godine i vreme je da konačno pokrenemo rešavanje tog pitanja – izjavio je Vučević. – Već sam razgovarao s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i cilj nam je da rebalansom gradskog i pokrajinskog buyeta u septembru obezbedimo novac i da krenemo da radimo.

On je istakao da je izgradnja nove zgrade RTV-a za grad Novi Sad značajna i zbog toga što će doprineti da punim kapacitetom zaživi Mišeluk, kao veoma atraktivna lokacija, koja je za sada zapostavljena.   

S Novim Sadom su dogovorene dve velike investicije. Osim nove zgrade RTV-a, Mirović je najavio i izgradnju novog kliničkog centra u Novom Sadu i kaže da, s obzirom na stanje projektne dokumentacije, izgradnja u veoma kratkom roku može početi. Za mesec-dva možemo očekivati da će i bolnica „Kamenica 2” početi da radi. Izgradnja tog objekta je započeta daleke 2008. godine i trebalo je da bude završen 2011, ali se to nije dogodilo ni do danas, iako je, umesto planirane milijarde dinara, u njega već uloženo 3,5 milijarde. Uprkos tome što „Kamenica 2” nije završena, ona je fiktivno otvorena 21. aprila, tri dana pre izbora, za potrebe političke kampanje. Objekat bez tehničkog prijema i upotrebne dozvole je otvorio tadašnji predsednik Pokrajinske vlade i lider DS- a Bojan Pajtić i javnost je prevarena da počinje lečenje u „Kamenici 2”.

Eržebet Marjanov

 

Zakon o finansiranju za brži razvoj

Vlada Vojvodine će inicirati donošenje zakona o finansiranju Pokrajine, na koji se čeka gotovo deset godina. Predsednik Mirović je izjavio za RTS da je taj zakon važan jer donosi predvidivost i brži razvoj Vojvodine. 

– To nije zakon koji će postaviti novu tačku podela, nego tačku razrešenja, posebno u delu rada onih ustanova čiji je osnivač Vojvodina – rekao je.

 

Nastaviće rad na poboljšanju položaja Hrvata

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović takođe je izjavio za RTS da će Srbija nastaviti da radi na poboljšanju prava Hrvata i da veruje da će i Hrvatska uzvratiti isto za Srbe.

– Srbija će nastaviti da sprovodi ono što je dogovoreno tokom susreta premijera Srbije i predsednice Hrvatske. Sve obaveze koje Pokrajinska vlada ima u finansiranju hrvatske manjine, Pokrajinska vlada će izvršiti – istakao je Mirović.    

Autor:
Pošaljite komentar