Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema "Dnevnika": Šta su lane dobijali na poklon srpski funkcioneri

10.06.2018. 08:56 09:07
Piše:
Foto: Tanjug

NOVI SAD: Srpski funkcioneri su tokom prošle godine primili poklone vredne 3.475.693 dinara. Cifra je okvirna jer se vrednost mnogih, kao što je slučaj i sa 66 poklona koje je primio srpski predsednik Aleksandar Vučić, tek procenjuje.

Darovi su razni, uglavnom ostaju u vlasništvu države, pa tako Vučić nijedan koji mu je uručen nije odneo s Andrićevog venca. No ima i poklona kojima se ne može odoleti, kao što je bio slučaj s gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem koji je zadržao kartu za letenje helikopterom i vožnju brodom do Nijagarinih vodopada, procenjenu da vredi 16.000 dinara, a stigla mu je od gradonačelnika grada Nijagara Folsa Džima Diodatija. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zadržala je samo jedan poklon – knjigu „Minsk, venac Belorusije” koju je dobila od ambasadora te zemlje.

Na spisak uz ime predsednika Srbije u Katalogu poklona Agencije za borbu protiv korupcije ovih dana biće dodat i suvenir – fudbalska lopta, koji je nedavno dobio od ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, uoči početka Svetskog prvenstva u fudbalu. A darovi koji su pristigli na Andrićev venac su zaista raznoliki. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poklonio je srpskom kolegi belu „salcano” bicikl kacigu prilikom svoje prošlogodišnje posete Srbiji. Uz to, darovao mu je šah iz kolekcije „Murasa”, s ručno rađenim figurama od stakla, koje su ukrašene zlatom i poludragim prirodnim oniksom. 

Srpskom predsedniku stigao je preko Atlantika poklon od američkog kolege Donalda Trampa, koji mu je u septembru prošle godine poklonio manžetne s grbom SAD. Poklon je uručio ambasador Amerike u Beogradu Kajl Skot. Od predsednika Grčke Prokopiosa Pavlopulosa dobio je drvenu kutiju za cigare, obloženu srebrom, dok je od generala Čezara Marinela iz Kancelarije NATO-a u Beogradu dobio ukrasni porcelanski tanjir s grbom Alijanse. Predsednika slovačkog parlamenta Andrej Danko doneo je vazu od ručno sečenog kristala, dok je predsednik ruske Dume poklinio zidni sat, urađen tehnikom zlatoveza.

Član britanskog Doma lordova Hauel od Gildforda poklonio je porcelansku šolju „William Edwards ” sa zlatno-grimiznim dekoracijama.


Zlatan vez za Mirovića

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je različite poklone, no nijedan nije zadržao. Dva su stigla od kolega iz Vlade Srbije – Zorane Mihajlović i Zorana Đorđevića, i to zlatovez „Etno-mreže”, ručni rad procenjen na po 11.000 dinara. Episkop Sremski Vasilije poklonio mu je monografiju „Spomenica vladičanstva sremskog”, a episkop banatski Nikanor ikonu na drvetu, napravljenu u Eparhiji u Vršcu. Delegacija FK „Vojvodina” poklonila mu je monografiju „Istorija FK Vojvodina – Novi Sad”, Odbojkaški savez Srbije uramljeni dres s brojem 20 zbog dve decenije Svetske lige, kao i potpisanu odbojkašku loptu. Rukometni klub „Vojvodina” uručio mu je zahvalnicu i medalju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik darovao je Miroviću plaketu s grbom RS, prvi čovek Vlade Crne Gore Duško Marković uramljene primerke perpera, a predsednik crnogorske skupštine medaljon knjaza Nikole. Crnogorska kapa stigla je od tamošnjeg ministra turizma Pavla Radulovića. Predsednik opštine Kovačica poklonio mu je sliku Zuzane Halupove, a šidska delegacija reprodukciju Save Šumanovića.


Odbojkaška reprezentacija Srbije uručila mu je dres kapitena Dragana Stankovića s potpisima svih igrača. Predsednik makedonske vlade poklonio je dres FK „Vardar sa ispisanim prezimenom Vučić, a Savez slepih Srbije keramičku šahovsku figuru kralja. Od parasportistkinje i slikarke Dejane Bačko je dobio uramljeni portret. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković darovao je ikonu Svetomučenog mitropolita Petra dabrobosanskog. Generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica poklonio je Vučiću maketu nove zgrade Radio-televizije Vojvodine.

Premijerka Ana Brnabić dobila je od kazahstanskog kolege Bahitzana Sagintajeva skupoceni ogrtač s krznom od nerca, čija vrednost je procenjena na 65.000 dinara. Od ambasadora te zemlje Nurbaha Rustenova dobila je mladin venac za venčanje, prikazan u keramici. Vrednost tog poklona je oko 15.000 dinara. Od kolege iz Makedonije Zorana Zaeva stigao je tradicionalni makedonski broš, vredan 7.500 dinara, dok joj je ministarka  za inovacije iz Makedonije Milena Harito uručila repliku minijaturnog ručnog jeleka u alpaki, procenjenog na 6.500 dinara. Član Predsedništva BiH Dragan Čović poklonio joj je minijaturu „Katarina Kosača – poslednja bosanska kraljica”. Ukupna vrednost 14 poklona koje je dobila premijerka procenjena je na 178.000 dinara i svi su ostali u državnoj svojini.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković od kolege iz Grčke dobila je srebrnu medalju, a od predsednika ruske Dume sat u plavoj kutiji. Prvi čovek Bundestaga Maji Gojković je poklonio keramički tanjir, dok je od predsednika Vlade pokrajine Hesen dobila crvenu i belu figuru konja od porcelana.


Od Čepurina rokovnik

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović većinu poklona je zadržao. Predsednik PKS-a Marko Čadež poklonio mu je vino, vanilice i sveće, poklon vredan 2.000 dinara. Po viski „yoni voker” dobio je od ambasada Katara i Kuvajta, od „Koka-Kole” je stigao „yek denijels”, a iz Kruševca vinjak. Ambasada Kraljevine Maroko poklonila mu je crni čaj, a ruski ambasador Čepurin rokovnik. Ukupna vrednost poklona je 27.500 dinara.


Predsednik Svekineskog kongresa darovao joj je dve knjige „Upravljanje Kinom”. Prvi čovek katarskog parlamenta poklonio joj je čaknik u staklu, a crnogorski kolega uramljenu sliku dva cveta. Predsednik Svekineskog kongresa srpskoj koleginici darovao je uramljeni poster „Valter”.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić primio je razne poklone, ali nijedan nije zadržao. Ansambl „Ratislav Blagojević i Gledance” poklonio mu je CD s narodnom muzikom južne Srbije i Vranja, a od predsednika Bundestaga Norberta Lamerta dobio i set diskova Berlinske filharomnije. Predsednik Vlade pokrajine Hesen darovao mu je porcelanske fugure, a kolega iz Vlade Zoran Đorđević darovao je nož za otvaranje koverte. Kapu kao deo crnogorske nošnje poklonio mu je predsednik crnogorske skupštine Ivan Brajović.

Funkcioneri mogu da zadrže poklon čija vrednost ne prelazi pet odsto prosečne plate u Srbiji.

Tako je ministar i lider SDPS-a Rasim Ljajić zadržao sve poklone, čija ukupna vrednost doduše iznosi oko 200 evra. Reč je o kutiji s urmama od ambasadora Iraka, CD-u s filmskom muzikom, kapi i majici s logom „Drinske regate”, košulji s motivima Sabora trubača u Guči i posudi za piće u obliku trube, dve kravate… Iz Brusa su na degustaciju stigli voćni džem, slatko i ajvar, vredni 1.300 dinara, a TO Palić je darovala ministru flašu vina „život teče”. Među poklonima se našlo i pakovanje muških čarapa kompanije „Boni” iz Istanbula, kao i futrola za laptop „Turkiš erlajnsa”.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kao ličnu svojinu zadržao je poklonjene kravate, nekoliko knjiga, među kojima su i „Ruke Če Gevare” i „Stari zanati”, zidnu ikonu patrijarha jerusalimskog, futrolu za naočare, kišobran, čuturu za vodu, šolje za čaj... Ukupna vrednost zadržanih poklona iznosi 29.524 dinara.


Vučeviću slike i ukrasni tanjir

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nije lane primio mnogo poklona, a uglavnom je reč o umetničkim predmetima. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poklonio je sliku s motivima tog grada, a Udruženje „Zmijanje” iz Kaća ulje na platnu, sliku salaša u zimskoj noći. Delegacija kineskog okruga Sičeng poklonila je ukrasni drveni tanjir, a gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić u dva navrata umetničku sliku. Pet poklona koje je dobio novosadski gradonačelnik procenjeni su na  84.450 i svi su u vlasništvu države.

Katalogu poklona našao se Vučević i kao darodavac. Naime, zaštitniku građana Zoranu Pašaliću prošle godine stigle su na poklon dve knjige, od toga jedna je bila od Vučevića – monografija Novog Sada.


Najvredniji dar koji je dobio aktuelni ministar odbrane je antički mač, pozlaćen, na svilenom ležištu i sa staklenim poklopcem. To mu je uručio ministar odbrane Grčke, a njegova vrednost procenjuje se na 100.000 dinara. Na toliki iznos se procenjuje i paradni bodež, vrhunske izrade u srebru, koji je Vulin dobio od kolege iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Delegacija Pakistana poklonila mu je ćilim vredan 45.000 dinara, a ministar odbrane Južnoafričke Republike krzneni tepih ručne izrade. Sve to ostalo je u državnom vlasništvu.

Nekoliko poklona, čija vrednost ukupno nije prešla stotinak evra, zadržao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor. Nije odoleo staklenoj posudi najstarije norveške staklare, koju mu je poklonila ambasadorka Arne Sanes, koja košta 2.700 dinara, kao ni porcelanskom tanjiru koji mu je dao predsednik turske skupštine Ismail Kahraman. U državnoj svojini ostala je akvarel, poklon delegacije kineskih privrednika, vredan 18.000 dinara, kao i kutija s replikom crnogorskog perpera od predsednika Skupštine Crne Gore.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević sve poklone ostavio je državi. Tako je, između ostalog, dobio tamnoplavi šal od kašmira, od člana Politbiroa CK KP Kine Džang Čunsaina, od gostiju iz Kazahstana statuu na postolju – kulu s kuglom u zlatnoj boji, a od delegacije iz Pekinga kineski vez na platnu.

Svetlana Stanković

Autor:
Pošaljite komentar